Cumhuriyet gazetesine ‘Alternatif Nobel’

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyet gazetesine ‘Alternatif Nobel’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2016 21:54

‘ALTERNATİF Nobel’ olarak adlandırılan Doğru Yaşam Ödülleri’ne bu yıl Suriye, Mısır ve Rusya’daki insan hakları savunucuları ile Cumhuriyet gazetesi layık görüldü.

Haberin Devamı

 Dünyanın en saygın insan hakları ödülleri arasında sayılan ‘Doğru Yaşam’ Ödülleri Right Livelihood Vakfı tarafından veriliyor. Vakıf Başkanı Ole von Uexkull’e göre bu yıl ödüle dört kurum ya da kişi layık görüldü. Alternatif Nobel’in ilki Suriye’de sivilleri savaşın felaketinden kurtarmak için çaba gösteren ‘Beyaz Kasklılar’ gönüllülerine gitti. İkinci ödül, ‘şiddet, suiistimal ve ayrımcılık ortamında kadınların haklarını savunan’ Nazra adlı dernek ve derneğin kurucusu Mısırlı kadın hakları savunucusu Mozn Hassan’ın oldu. Üçüncü Alternatif Nobel ödülünün sahibi ise Rus insan hakları savunucusu Svetlana Gannuşkina oldu.

Alternatif Nobel jürisi ‘Cumhuriyet gazetesinin korkusuzca araştırmacı gazetecilik örneği verdiği, baskı, sansür ve ölüm tehditlerine boyun eğmeden fikir ve basın özgürlüğünü savunduğu’ için ödüllendirildiğini açıkladı. 315 bin euroluk ödül bu yıl dörde bölünecek. Bu yıl 50 ülkeden 125 aday gösterilmişti. Vakıf başkanı ‘Right Livelihood Award’ın ana fikrinin acil küresel sorunlara örnek çözümler sunan insanları ödüllendirmek olduğunu ve toplumlarında değişiklik yaratabilen çok sayıda insanın bulunduğunu söyledi.

 

BİLGİ NOTU

Haberin Devamı

Right Livelihood Award vakfının kurucusu yazar Jacob von Uexkull, Nobel Komitesi’ne insan hakları ve çevre ödüllerine para katkısında bulunmayı önermiş, önerisi ret edilince de 1980 yılında ödülü Alternatif Nobel olarak da adlandırılan kendi vakfını kurmuştu.

BAKMADAN GEÇME!