Cumhuriyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Sabuncu savunma yaptı

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Sabuncu savunma yaptı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2017 14:41

Cumhuriyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Sabuncu savunma yaptı

Haberin Devamı

 

Özden ATİK /İSTANBUL,(DHA) Gazeteciler Can Dündar, Ahmet Şık, Kadri Gürsel, Musa Kart'ın arasında bulunduğu Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve yazarlarına yönelik 19 sanıklı davaya devam ediliyor. Davanın ikinci gününde, ilk savunmayı gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu yaptı. Sabuncu, "Bu dava bütün gazetecilere bir gözdağı davasıdır. Türkiye'de bağımsız gazeteciliğin bedeli tutuklanmak ve cezaevine konmak" dedi. 
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, gazeteci Ahmet Şık'ın aralarında bulunduğu 12 tutuklu sanık getirilirken; çok sayıda avukat da duruşmada hazır bulundu. CHP'li milletvekili Mahmut Tanal, Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar ile birlikte sanık yakınları ve çok sayıda yabancı basından temsilcileri de duruşmayı izledi. 

SABUNCU'NUN SAVUNMASI İLE BAŞLADI
Duruşma, gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu'nun savunması ile başladı. Davanın 24 Temmuz günü, sansürün kaldırılışının günü başladığını belirten Sabuncu, "Cumhuriyet davası tüm gazetecilere bir gözdağı davasıdır. Türkiye'de bağımsız gazeteciliğin bedeli tutuklanmak ve cezaevine konmak. İddianamenizi 5 ay boyunca cezaevinde beklemek ve ilk kez savunma için 9 ay mahkemenin başlamasını beklemek. Biz bunların hepsini yaşadık" dedi. 

"CUMHURİYET ÇALIŞANLARININ YÜZDE 10'UNU GÖZALTINA ALDINIZ"
Sabuncu, "Bu soruşturmayı başlatan savcı, bizi tutuklayan, soruşturmayı yürüten kişi FETÖ üyesi olmakla yargılanan bir kişi. Düşünebiliyor musunuz, bu kişi ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyor. Düşünebiliyor musunuz ki bu kişi hala işinin başında ve o iş adalet dağıtmak. Bizim işimiz gazetecilik bize kalem bile verilmedi. Biz 31 Ekim günü tutuklandık. O günden bu yana 20 Cumhuriyet yazarı, emekçisi gözaltına alındı. 14 tanesi değişik zamanlarda Silivri'ye kondu. Biz Cumhuriyet'te 200 kişiyiz. Yani Cumhuriyet çalışanlarının yüzde 10'unu gözaltına aldınız. Onunla yetinmedi iddianame, adı geçenlerin anneleri, babaları, eski eşleri bile hesaplarıyla beraber sorguya dahil edildi" diye konuştu. 

"HİÇBİR ZAMAN VAKIF ÜYESİ OLMADIM"
İddianamede Cumhuriyet Vakfı'nın ele geçirilmesi ile ilgili suçlandığını ifade eden Sabuncu, "Hiçbir zaman vakfın üyesi olmadım. 'Vakfın ele geçirildiği tarih' olarak anılan 18 Şubat 2014 tarihinde ben Cumhuriyet'te çalışmıyordum. 6 ay sonra gazeteye geldim. O vakıftakilerin hiçbiriyle çay içmişliğim yok. Yani iddianame diyor ki 'Murat Sabuncu sen bu vakfı hiç tanımadığın kişilerle ele geçirdin' şeklinde konuştu. 

"GAZETECİ HERKESLE TEMAS EDER"
"28 yıllık gazeteciyim. 1 Eylül 2016'da Cumhuriyet'in Genel Yayın Yönetmeni oldum" diyen Murat Sabuncu, "Gazeteci herkesle temas eder ama mesafesini korumaya devam eder. Gazetecinin şununla görüştüğü denmesi abesle iştigal" dedi. Bylock kullanıcısı kişilerle görüştüğü şeklindeki iddiaya değinen Sabuncu, "İddianamede, toplam 215 bin 92 tane Bylokçu olduğu ifade ediliyor. İddianameye göre 18 kişiyle görüştüm, yani 18 binde bir" dedi. 

"DOKUNANIN YANDIĞI ZAMANLAR..."
İddianamede, FETÖ üyeliğinden tutuklanan Oda TV'nin eski hakimi Mehmet Ekinci ile konuştuğu yönündeki iddialara da değinen Sabuncu, şunları söyledi: "Ben Mehmet Ekinci ile sadece konuşmadım. En az yedi kez aynı mekanda da bulundum. O sizin oturduğunuz yerde oturuyordu sayın hakim, ben Oda TV davasında izleyiciydim. O gün biz de kaçak savcı Zekeriya Öz'ün gazeteci arkadaşlarımıza açtığı davanın ne kadar haksız olduğunu sokak sokak anlattık. Ahmet Şık, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu bu insanlar yargılanıyordu. O dönem bu insanların yanında durmak zordu. Ahmet Şık'ın deyimiyle 'dokunanın yandığı' zamanlardı." 

"ÇÖZÜM DEMOKRASİ MANŞETİ İDDİANAMEDE YOK"
Sabuncu, 15 Temmuz darbe girişiminde gazete olarak darbenin karşısında yer aldıklarını belirterek "Ne yapacağımız belliydi. 'Çözüm demokrasi' manşetimizdi. Darbeye karşı çıktığımız gün attığımız manşet, iddianame ve eklerinde yok" diyerek o tarihli gazeteyi mahkeme heyetine gösterdi. Sabuncu, başyazının da darbe karşıtı olduğunu ancak buna da iddianamede yer verilmediğini, attığı sosyal medyada daa demokrasi yanlısı paylaşımlarda bulunduğunu ifade etti. Sabuncu'nun ifadesini tamamlamasının ardından duruşmaya öğle arası verildi.  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!