Cumhurbaşkanları da boşanır, başbakanlar da aldatır…

Sarkozy ile eşi Cecilia’nın ayrılma haberlerini, gazeteler “Boşanan ilk Fransız Cumhurbaşkanı” ayrıntısı ile verdiler.

Haberin Devamı

Sanki insan cumhurbaşkanı olunca evliliği “Katolik nikahı”na mı dönüşür ki? Evlilik taraflar için sürdürülemez birliktelik haline dönüşürse, insan değil cumhurbaşkanı, Prens Charles gibi İngiltere tahtının varisi olsa bile eşinden ayrılır.

Türk kamuoyu olarak, Fransa Cumhurbaşkanı’nın eşinden ayrılmasına şaşırmamız tabii ki gerekmiyor. Neticede bizim ilk Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal Atatürk de, eşi Latife Hanım’dan ayrılmamış mıydı?

Ama tabii ki hem yaşanılan coğrafyanın, hem de insan kişiliklerinin getirdiği farklılıklar, ayrılıkları bazen kolaylaştırır, bazen de imkansız hale getirir.

 

Bazen ayrılamazsınız

 

Örneğin ABD’nin eski Başkanı Clinton da, eşi Hillary de ayyuka çıkan skandallara rağmen ayrılmayı göze alamadılar. Ayrılsalardı, Hillary Clinton bugün başkan olmak için “dul aday” statüsünde ortaya çıkmaya belki cesaret edemezdi.

Haberin Devamı

Eski Başkanlardan Roosevelt’in aşkı ve eşi Elenor Roosevelt’in cinsel tercihleri gibi, maktul Başkan Kennedy’nin evlilik dışı ilişkileri kitaplara konu olmadı mı?

Müteveffa Fransız Cumhurbaşkanlarından Mitterand da ve galiba eşi Danielle de evlilik dışı ilişkiler yaşadılar. Mitterand’ın cenazesinde hem eşi vardı, hem de evlik dışı iki çocuk yaptığı kadın Anne Pingeot vardı.

Ama Mitterand’ları ancakölüm ayırdı.

Komşumuz Yunanistan’da ise, durum daha da karışıktır.

1980’li yılların sonunda Atina’daydım. Başbakan Andreas Papandreu’ydu.

 

70 yaşında yeni bir aşk

 

Yunanlı gazeteci arkadaşlarla, bir buzukaya gittik. Kapıda polisler vardı. İçeri girdik, Başbakan Papandreu, sonra evleneceği sevgilisi dilber Dimitra Liani ile karşılıklı oynuyorlardı. O sırada Papandreu, Amerikan doğumlu Margaret Papandreu ile evliydi. Başbakanken ve 70 yaşındayken 1989’da eşinden ayrıldı ve Liani ile evlendi.

Margaret ile evliliklerinden doğan Yorgo Papandreu da, daha sonra Yunanistan’ın başbakanı olacaktı.

Haberin Devamı

Kamu görevindekilerin evliliği “tek insana bağımlı olmak” biçiminde algılamadıklarıtoplumlardan biri de galiba İngiltere…

William Manchester’in yazdığı Churchill biyografisinde (Last Lion), Churchill’in eşi Sarah’ın 1930’ların sonunda Uzak Doğu’daki bir yat gezisinde yatın sahibi ile aşk yaşadığı ve bunu duyan Churchill’in de eşini, “Aman mutlu ol” diye teşvik ettiği anlatılır.

Churchill’in gelini olan Pamela (Bayan Harriman olarak ABD’nin Paris’teki Büyükelçisiyken öldü) ise, 2’nci Dünya Savaşı yıllarında, hem ABD’nin özel temsilcisi Harriman’la, hem de Amerikalı radyo muhabiri Ed Murray’la aşk yaşamaktaydı.

 

Edwina-Nehru aşkı

 

Bu arada son Hindistan Genel Valisi Lord Mounbatten’in eşi Edwina da, Hindistan’ın lideri Nehru ile aşk yaşamıştır. Durumu babasına bildiren kızlarına da, Lord Mounbatten “Annen o kadar huysuz ki, Nehru ile beraber olursa belki beni rahat bırakır” diye cevap vermiştir. Edwina 57 yaşında kalp krizinden öldüğünde yatağının başında Nehru’nun aşk mektupları vardı.

Haberin Devamı

Biyografilere meraklıysanız, bütün bunları da öğrenmeniz kaçınılmazdır.

Fransa’da Sarkozy’nin de, eşinin de evlilik dışı ilişkileri ve birbirlerini sürekli affetmeleri, defalarca haber konusu oldu.

Ayrıca muhafazakar Sarkozy’nin rakibesi olan Sosyalist lider Segolene Royal de seçim yenilgisinden hemen sonra, dört çocuğunun babası olan hayat arkadaşı Francois Hollande’dan, ihanete uğradığı için ayrılmamış mıydı?..

Ama cumhurbaşkanı veya başbakanken eşinizden ayrılırsanız, bunun ilgi çekici yansımaları da olur.

Mesela bir günlük uyarı grevi yapan Fransız işçilerden bir grup, “Cecilia, biz deSarkozy’den bıktık” yazılı pankartlarla gösteri yapmışlar ayrılık haberi üzerine. “Liberation” gazetesi de çiftin resimlerini basıp “Desperate Houswife” diye manşet atmış.

Haberin Devamı

Belki hatırlarsınız. Başkan Bush’un eşi Laura bir yemek konuşmasında “Ben de çaresiz ev kadınlarından biriyim” diyerek, ünlü televizyon dizisi “Desperate Houswife”a gönderme yapmış ve herkesi güldürmüştü.

ŞAKA

Bunlara 17 YTL ceza yetmez…

Yarınki referandumda oy kullanmayanlara 17 YTL ceza geliyormuş.

Acaba siyaseti de, hukuku da, referandum kavramını da böylesine karmaşık hale getirenlere, kaç lira ceza kesilmeli?

Yazarın Tüm Yazıları