Cumhurbaşkanı’na inat kararnamesi

İSTANBUL’da yönlendirdiği sıkı denetimler Başbakan’a kadar şikáyet edilen İstanbul Defterdarı Kadir Boy’u görevden almak için kulağı tersten gösteren bir operasyon yapıldı.

Kadir Boy, Müsteşar Yardımcılığı ile bir anlamda kızağa çekildi. Onun yerine İzmir Defterdarı, imam hatip kökenli Mehmet Akif Ulusoy getirildi. Ulusoy’un yerine Adana Defterdarı İhsan Akyol; Adana Defterdarı’nın yerine de Bursa Defterdarı Fatih Acar atandı.

Acar, Bursa Defterdarlığı’na atama kararnamesi Cumhurbaşkanı Sezer tarafından geri çevrildiği için bu görevi ‘vekáleten’ yürütüyordu. Yanlış anlaşılmasın Fatih Acar, imam hatipli olduğu için değil başka (!) nedenlerden veto edilmişti.

Şimdi Adana Defterdarlığı için kararnamesi hazırlandı.

Ankara’dan arayan bir Maliyeci dostumuz, bu atamayı ‘bile bile lades ve boş inat’ şeklinde değerlendirirken, Bursa Defterdarlığı’na atanması Cumhurbaşkanı tarafından uygun bulunmayan Acar’ın Adana Defterdarlığı’na atanması yeniden bir ‘vekil’ sorununu ortaya çıkartacak.

Köşk’e her zamanki gibi ‘inat kararnamesi’nin gönderilmesi, Cumhurbaşkanı’nın imzalayıp imzalamaması tabii ki merak konusu olacak.

Maliyeci dostumuzun söylediklerine kulak verin şimdi:

Atama kararnamesi uygun bulunmayan Fatih Acar, iki yıl süren Bursa’daki görevinden önce devlet memuriyetinden ayrılmış... Sadettin Tantan döneminde gerçekleştirilen ‘Kartal Operasyonu’na konu edilen ve hayali ihracata karışan bir şirkette çalışıyormuş...Anlatılanlara göre, AKP’nin Bursa’da örgütlenme çalışmalarına katılmış, daha sonra iktidar olmasıyla ‘şansı’ açılmış ve yeniden memuriyete dönmüş...

Esas görevi gelirler kontrolörü olan Fatih Acar, 1997 yılında Refahyol hükümeti döneminde bakanlık teamüllerine aykırı bir şekilde ve kendi biriminin eleştirilerine rağmen 12 aylığına İngiltere’ye gönderilmiş, ancak Zekeriya Temizel’in Maliye Bakanı olmasıyla dördüncü ayında geri çağrılmış...

Maliye Bakanı’nın gözdesi olan Fatih Acar, görevi sırasında Bursa’ya denetim için gelen bakanlık denetim elemanları ile sürtüşmeye girmiş; denetim yapmalarını engellemeye çalışmış ve bu durum defalarca yazışmalara konu olmuş... Acar, Bursa’da kimleri korumaya çalıştı, hangi usulsüz işlemlerin ortaya çıkmasını engelledi?

AKP’den milletvekili olarak Meclis’e giren mali müşavirleri mi korumaya çalıştı? Hesap Uzmanları bu incelemeleri yapabilseydi ortaya neler çıkaracaktı, kim bilir.

Reçete

IRAK’taki direnişçiler, Fransa eğer türban yasağını kaldırmazsa elindeki Fransız rehineleri öldüreceklerini bildirdiler ya...

Yakın geçmişte de Gümüşhane Baro Başkanı Ali Günday, türbanlı avukata izin vermediği için canından olmuştu.

Din, vicdan ve ibadete kan bulaşmamalı. Türkçe lisan, aklen Kuran, kalben iman ve yürekten insan olunmalı.

Bu reçete, dinler arasındaki tüm pürüzleri giderir.

Nurettin KAPTAN-ANKARA

Eminönü’nde ‘kaçak’a devam

SİT alanı olan Eminönü tarihi yarımadasında imar izni 1 Nolu Koruma Kurulu’na attir. Ama gelin görün ki, gelişi-güzel ve el yordamıyla verilen izinler ve göz yummalarla talan edilmektedir. Yerel seçimlerden önce başlayan ve yeni gelen yönetim de dahil, bu imara aykırı ruhsatsız yapılaşmaya sessiz kalınmaktadır. Bunların mühürlenerek yıkılması ve eski hale getirilip Savcılığa suç duyurusunda bulunulması gerekirken, varolan yönetim bu yasal edimlerini yerine getirmemektedir. 9.4.2004’de belediyeye başvurarak, Harikzadeler, Mithatpaşa, Türkeli, Hayriye Tüccariye, Laleli ve Ordu Caddelerindeki kaçak inşaatları şikayet ettim. Ancak herhangi bir işlem yapılmadan bu inşaatlar bitti. İlginç olanı da bu inşaatlardan birinin AKP’den seçilen bir Meclis üyesine ait olmasıdır. Kaçak yapılaşmanın ardında, Eminönü’nde plastik ticareti ile uğraşan ve başkana yakın bir zatın aracı olduğu biliniyor. Bu güzelim yarımadayı, kimseye peşkeş çektirmeyeceğiz.

Av. Hasan BİLGEÇ

Bulgaristan’dan örnek karar

HELİN Demir elektronik posta ile bildiriyor: ‘Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Avusturya, Romanya, Japonya ve Hollanda gibi birçok ülkeden sonra Bulgaristan da PKK-KONGRA-GEL mensuplarının savunmalarını geçerli saymayarak Türkiye’ye iade uygulamasına başladı.

Aytekin Uçar adlı örgüt üyesi, Bulgaristan Slanca Breg kentinde Bulgar polisince gözaltına alındı; Bulgas kentindeki duruşmasında avukatları Uçar’la ilgili olarak Alman vatandaşlığına alınmasına dair belgeleri, AB’nin Türkiye hakkındaki 2003 yılı ilerleme raporunu ve emsal teşkil etmesi açısından Varna İstinaf Mahkemesi’nin Avusturya vatandaşı olan Mustafa Akgün hakkında 2002 yılında verdiği iadeyi ret kararını mahkemeye delil olarak sundular. Savcı ise ‘Sunulan belgelerin delil ve emsal olarak kabul edilemeyeceği, Türk adli makamlarının Uçar’ın iadesine ilişkin resmi talebinin olduğu, Türk mahkemeleri tarafından verilmiş 7 yıl hapis cezası bulunduğu, PKK’nın bir terör örgütü olduğu ve Türkiye’de mevcut düzeni yıkarak yeni bir düzen kurmayı amaçladığı, Uçar hakkında verilen kararın siyasi bir yönünün bulunmadığını’ vurguladı ve mahkeme bu kişinin Türkiye’ye iadesine karar verdi.

Terörist Aytekin Uçar’ın talebini reddeden ve terörizmle mücadelede örnek bir yaklaşım sergileyen Bulgaristan adaletinin, terör örgütünün tehditlerine boyun eğmediğine ve dünya vatandaşlarının vicdanını rahatlatacak şekilde karar verdiğine inanıyorum.’

Rüşvet

BAHÇELİEVLER
Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nde olup bitenlerden haberiniz var mı? Avluda dolaşan muamelecilerle bir takım kişiler rüşvet almadan iş yapmıyorlar. Önce işi yokuşa sürüyor, ardından muameleci araya girince ‘olmaz’lar ‘olur’a çevriliyor. İş başına 50 milyondan aşağı da kabul etmiyorlar. Herkesin gözü önündeki bu olaylara lütfen müdahale ediniz.

İsmi saklı

AKP ile CHP’ye ne

ZİNA
için Diyanet sitesi ‘100 değnek’, Gülen sitesi ‘recm’ cezası öngörüyor. Olacak şu, biz kadınlar bu girişimi, benzer niyetleri engelleyeceğiz. Devlet, AKP, CHP, savcılar kendilerine başka alanlar bulsun. Bizim yatak odalarımızla, cinselliğimizle, gönlümüzle uğraşmasınlar. Bahar ARCAN

Memura TOKİ kazığı

TOPLU
Konut İdaresi’nin (TOKİ) ‘memuru ev sahibi yapıyoruz’ sloganıyla inşa ettiği Eryaman Konutları yaklaşık üç yıl önce teslim edildi. Yüklü bir peşin ödeme yaptık ve halen aylık ödemelerimiz devam ediyor. Ayda yaklaşık olarak 500 milyon lira ödüyoruz ve 25 aylık ödememiz daha var. TOKİ, memurlar için düzenlediği bu kampanyadan aylık taksitleri ödeyemez duruma düşerek evini başkasına devretmek zorunda kalan kaç memur olduğunu biliyor mu? TOKİ gibi ev yapan benzer kuruluşların aidatları (örneğin OYAK) 300 milyonu geçmezken, TOKİ neye dayanarak başını sokacak bir ev hayali kuran memuru zor durumda bırakıyor?

Hakan GÜNDÜZ ANKARA

Vezir olursun ama

KÖŞENİZDE bugün (dün) Kadir Topbaş’ı metheden bir yazı okudum. Ben İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, Işık Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nden hocasıyım.

Başkan seçilir seçilmez, beni ve benim gibi hocaların görevine son verdi. Kendisinden binbir güçlükle randevu aldım, Görüşüp durumu anlattım, ‘Bir şey yapamam’ deyip beni hışımla azarladı.

Bizler çıkartılınca yerlerimize kendi adamlarını getiriyor.

Yazıklar olsun. Karakterini anlamanız için yazdım.

Senih ELDEM-Emekli öğretim üyesi

Balkanlar’da rüşvet mikrobu

BEN yurtdışında ikamet eden bir Türk vatandaşıyım. Bu yıl arabamla izne gitmiştim. Tatil dönüşünde Yunanistan, Makedonya, Sırbistan ve Slovenya güzergáhını seçtim; güya Bulgaristan’daki rüşvet ve haksız cezalardan kaçmak için. Ama nafile; çünkü rüşvet mikrobu onlara da bulaşmış. Pasaportların arasında para istiyorlar, yoksa arabanın bagajını boşalttırmakla tehdit ediyorlar. Sonuçta vermek zorunda kalıyorsunuz. Yıllardır rüşvet vermekten bıktık artık. Benim sizden ricam, bu konuyu Türkiye’deki yetkililere ulaştırmanız. Bitsin artık bu eziyetler. Sami BEKREM

Mesaj panosu

BAYINDIRLIK
Hastanesi’nde bir operasyon sonrası eşimin dünyası kararmış, ümitleri yok olmuştur. İlgili evraklar hukuksal amaçlı istendiğinde hastane yönetimi kayıtsız kalmıştır. Şu sıralarda 6 yaşındaki kızım da dahil ailece yoğun moral terapisine devam ediyoruz. Okurlarınızın haberi olsun.

Ahmet CAN-ANKARA
Yazarın Tüm Yazıları