Cumhurbaşkanı Gül, CHP'li Aksünger ile görüştü

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Gül, CHPli Aksünger ile görüştü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2014 14:23

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gül'ün de dinlendiğine ilişkin sözleri konusunda yorum yapmadığını belirterek, "Sonuç itibarıyla devlet hiyerarşisi içerisinde belirli şeylerin mutlaka aktarıldığını ben hissettim. Aramızda bu konuşma geçtiğinden söylemiyorum ama ben hissettim. 'Ben dinleniyorum' demedi tabii bana. Araştırılması gerektiğini ifade etti, bunlarla ilgili olarak" dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül, CHP'li Aksünger'i, Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Gül'ün basına bildirilen programında yer almayan görüşme, yaklaşık 1 saat sürdü.

Aksünger, Çankaya Köşkü'nden ayrılırken, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Devlet Denetleme Kurulunun (DDK) "Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Ulusal ve Uluslararası Durum Değerlendirmesi ile Bilgi Güvenliği ve Kişisel Verilerin Korunması Kapsamında Gerçekleştirilen Denetim Çalışmaları" raporuyla ilgili itirazları olduğunu, daha önce de üyesi olduğu TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonunda ilgili konulara ilişkin tahliller yaptığını anımsattı.

"Bu itirazdan dolayı geçen hafta Sayın Cumhurbaşkanı, bizden görüş almak üzere bir davette bulundu. Biz de davete icabet ettik, geldik, anlattık" diyen Aksünger, görüşmede, Cumhurbaşkanı Gül'e DDK raporunun aslında "buz dağının görünen kısmı" olduğunu söylediğini aktardı.

Haberin Devamı

MİT, Emniyet İstihbarat, Jandarma İstihbarat, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) daha büyük ihlallerin olduğunu Cumhurbaşkanı Gül'e söylediğini belirten Aksünger, "Bu hafta önümüze gelecek 'torba kanun' içerisindeki, iktidarın 'internet düzenlemesi' dediği, bizimse 'internet yasakları' dediğimiz kanunla ilgili görüşlerimizi dile getirdik. İtirazlarımızı kendisine anlattık. Bir vesileyle müdahil olmasını söyledik. Bütün konuşmalar bu çerçevede geçti" diye konuştu.

Aksünger, Cumhurbaşkanı Gül'ün değerlendirmesinin nasıl olduğu sorusunu, "Bizim söylediklerimizin çok makul ve mantıklı olduğunu kendisi de ifade etti. Ben de özellikle TİB ve BTK konusunda geçmiş 10 yıllık bütün dataların yeniden taranması gerektiğini, Devlet Denetleme Kurulunun bunları çok hızlı bir şekilde ele alması gerektiğini, eğer bunlar yapılırsa Türkiye'de ne kadar çok ihlal yapıldığının, yargı da dahil olmak üzere görüleceğini söyledim kendilerine" diye yanıtladı.

İktidarın, "torba kanun" tasarısındaki internetle ilgili düzenlemelerin yargıdan kaçırıldığı" iddialarını yalanladığını ancak düzenlemelerle yargının devre dışı bırakıldığını savunan Aksünger, "Kendisine çok açıkça ifade ettim, yargı, bununla ilgili devre dışı bırakılıyor. Sosyal medya ve internet iletişiminin üzerine çok ciddi baskı uygulamaları geliyor. TİB Başkanı ve TİB'e gelecek olan herhangi bir şikayetle ilgili kimin tarafından, nasıl, kapatılma kararı verileceği muallak durumda. Bunun yargıda olması lazım. MİT'ten transferler yapılıp TİB, yeniden bir MİT haline dönüştürülecek, görünen o" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Muhalefet olarak tüm çekincelerini Cumhurbaşkanı Gül'e aktardıklarını ifade eden Aksünger, devletin başı olarak Gül'ün harekete geçmesini istedi.

"(Ben dinleniyorum) demedi tabii bana"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Cumhurbaşkanı Gül'ün de dinlendiğine" ilişkin sözlerinin anımsatılması ve Gül ile görüşmelerinde bu konunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Aksünger, kendisini, devlet kurumlarının başındaki isimlerin dinlenme ihtimalinin olduğunu basın toplantıları ve soru önergeleriyle daha önce pek çok kez dile getirdiğini belirtti.

Aksünger, "Başbakan aslında bunu yeni bir şeymiş gibi anlatıyor ama o gün buna hiç kimse tepki vermedi. 17 Aralık'tan sonra kendilerinin aleyhine olan birtakım konulardan dolayı bugün serzenişlerde bulunuyor. Ama bizim verdiğimiz soru önergesine, hiçbir araştırma önergesine kimse refleks vermedi" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül'ün bu konuda bir yorum yapıp yapmadığının sorulması üzerine de Aksünger, "Çok yorum yapmadı ama sonuç itibarıyla devlet hiyerarşisi içerisinde belirli şeylerin mutlaka aktarıldığını ben hissettim. Aramızda bu konuşma geçtiğinden söylemiyorum ama ben hissettim. Mutlaka araştırma yapılacaktır. Yapılması gerektiğini söyledim" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, "Sayın Cumhurbaşkanının kendisinin de dinlendiği yönünde bilgisi olduğu izlenimini edindiniz mi" sorusuna, "Ben öyle hissettim sadece. 'Ben dinleniyorum' demedi tabii bana. Araştırılması gerektiğini ifade etti, bunlarla ilgili olarak" yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!