Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Brüksel saldırganıyla ilgili flaş açıklama

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğandan Brüksel saldırganıyla ilgili flaş açıklama
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2016 18:34

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Brüksel'deki saldırganlardan biriyle ilgili çok önemli açıklamalar geldi: "Brüksel'de saldırganlardan biri daha önce Haziran 2015'te Gaziantep'te yakalayıp sınır dışı ettiğimiz kişidir. Belçikalılar adı geçeni serbest bırakmıştır. Bu kişinin yabancı terörist savaşçı olduğu yönündeki uyarımıza rağmen Belçika terörizmle bağlantısını tespit edememiştir." Erdoğan, dokunulmazlıklarla ilgili olarak ise, "Bana göre Sayın başbakanın bu konudaki açıklaması isabetli olmuştur. Temenni ederim ki diğer siyasi partiler de buna katkı vermek suretiyle süratle Meclis'ten geçer" dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'deki terör saldırılarını gerçekleştiren saldırganlardan birinin geçen yıl haziran ayında Gaziantep'te yakalanıp sınır dışı edildiğini açıklayarak, "Sınır dışı işlemini 14 Temmuz 2015'te nota ile Belçika Büyükelçiliği'ne iletmişiz. Belçikalılar adı geçeni serbest bırakmıştır. Bu kişinin yabancı terörist savaşçı olduğu yönündeki uyarımıza rağmen Belçika terörizmle bağlantısını tespit edememiştir" dedi. 

"DÜNYA TERÖRİSTİ VE TERÖRİZMİ YENİDEN TANIMLAMAK ZORUNDA"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşıladığı Romanya Cumhurbaşkanı İohannis'le başbaşa gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Terör örgütleri arasında hiçbir fark olmadığını belirten Erdoğan, terör saldırılarıyla kaybedilenlerin insan, barış ve güven olduğunu vurgulayarak, "Terör belası noktasında düşüncelerimi açık ve net paylaştım. Ülkemizdeki bölücü terör örgütü PKK, Suriye'nin kuzeyindeki PYD, YPG, DAİŞ, DHKP-C bu terör örgütlerinin arasında hiçbir fark yoktur. Ankara'da, İstanbul'da, dün Brüksel'de yapılan eylemler bunların nasıl ortak yanlarının olduğunu çok açık, net ortaya koymaktadır. Hedefte olan sivil insanlardır. Ölen insandır.

Sebep netice ilişkisine baktığınız zaman elde edilen hiçbir şey yoktur. Ama kaybedilen çok şey vardır. Kaybedilen insandır, huzurdur, barıştır, güvendir. İnanıyorum ki dünya siyaseti eğer ittifak halinde terörün üzerine giderse bu işi çözeriz. Onun için dünya teröristi ve terörizmi yeniden tanımlamak zorundadır" ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

"BELÇİKALILAR ADI GEÇENİ SERBEST BIRAKMIŞTIR"
Belçika'nın başkenti Brüksel'de dün art arda yaşanan ve 34 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılarını gerçekleştiren saldırganlardan birinin 2015'in Haziran ayında Gaziantep'te yakalanıp sınır dışı edildiğini açıklayan Erdoğan, sınır dışı işleminin 14 Temmuz 2015'te notayla Belçika Büyükelçiliği'ne iletildiğini vurguladı.

Belçika'nın bu teröristi serbest bıraktığını belirten Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Brüksel'de saldırganlardan biri daha önce Haziran 2015'te Gaziantep'te yakalayıp sınır dışı ettiğimiz kişidir. Sınır dışı işlemini 14 Temmuz 2015'te nota ile Belçika Büyükelçiliği'ne iletmişiz. Belçikalılar adı geçeni serbest bırakmıştır. Bu kişinin yabancı terörist savaşçı olduğu yönündeki uyarımıza rağmen Belçika terörizmle bağlantısını tespit edememiştir. Hatta burada Hollanda da söz konusudur. Kendi isteği üzerine Hollanda'ya da iade etmişiz ve nota ile oraya da bildirilmiştir. Ülkemizin hassasiyeti bakımından da bunu özellikle ifade ediyorum." 

Haberin Devamı

SORU-CEVAP

SORU: Karadeniz ve Romanya göçmenler için alternatif bir yol olabilir mi?
ERDOĞAN: Türkiye, üzerinden bir göç yolu oluşturulması konusunda sıkı tedbirler almış durumda. Buna müsaade etmiyoruz. Özellikle 18 Mart’tan sonraki süreçte bu kontroller daha da artırıldı. Buna fırsat verilmiyor. Ağırlıklı olarak bu tür kaçışlar Ege sahillerindeydi. Bundan sonraki süreçte de bu kararlı şekilde devam edecek. Bunu karşılıklı olarak Romanya ve Yunanistan ile mutabakatımızla, dayanışmayla götürmemiz gerekiyor.

SORU: Bükreş’te inşa edilmesi planlanan cami projesi konusunda kesin bir tarih var mı? Romanya'da bazı muhalif sesler yükseldi. Ne demek istersiniz.
ERDOĞAN: Arkadaşlarımız proje çalışmalarına devam ediyor. Biz bunun geliştirilmesini istedik. Bunlar bizim karşılıklı diyalogumuzun en güzel ifadesi olacaktır.

SORU: Dokunulmazlıklar konusunda sizin açıklamalarınız kamuoyuna yansıdı. Terör suçları konusundan bazı açıklamalarınız vardı. Sayın Başbakan bir teklif sundu muhalefete. Bazı açıklamalar geldi. Siz yaşanan süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?
ERDOĞAN: Dokunulmazlık kavramının yanlış anlaşıldığı düşüncesindeyim. Dokunulmazlık kavramı aslında fezlekelerle ilgili bir kavram. Kimin fezlekesi varsa onları ilgilendiren bir konu. Onun yargılanma sürecinin önünü açan bir konu. Aynı zamanda bu siyasetçinin yargılanmasıyla ilgili bir bariyer oluşturuyormuş gibi kamuoyunda atmosfer oluşturuyor. Bu düzenlemeyle beraber siyaset 506 dosyayı yargıya göndermiş oluyor.

Bu dosyalar salt terörle alakalı değil. Bunların içinde memur arkadaşlarımızla alakalı görevi ihmal dosyaları var. Siyasetçiler için seçim yasaklarını ihlal fezlekeleri var. Hakaret fezlekeleri var. Böylece buradaki bu dokunulmazlık dosyalarının tamamıyla yargıya açılması, siyasetçinin de sırtındaki bir yükün indirilmesi anlamına gelir. Yargı bununla ilgili kararını verir ve böylece yola devam edilir. Olay bir kişi, üç kişi, beş kişi olayı değildir. Bana göre Sayın Başbakan'ın bu konudaki açıklaması isabetli olmuştur. Temenni ederim ki diğer siyasi partiler de buna katkı vermek suretiyle süratle Meclis'ten geçer. 

Haberin Devamı

SORU: Brüksel’deki saldırının ardından Avrupa ve Amerika’da gösterilen hassasiyetin Türkiye’deki saldırıların ardından da gösterildiğini düşünüyor musunuz?
ERDOĞAN: Bu eylemler karşısında şu ülke bu ülke böyle davrandı deme yetkimiz yok. Ancak teröre karşı ortak bir tavır sergilenecekse bu filanca ülkede olduğunda farklı tavır sergilenmemeli. Bu, ilke konusudur. Şurada son 3 ay içinde Türkiye’nin yaşadığı eylemler bize sayısal olarak yüzlerce kayıp verdirdi. Ama farklı yerlerde dünyayı ayağa kaldıranlar Türkiye’de yaşanan bu olaylar karşısında gereken hassasiyeti göstermemişlerdir. Hatta hatta şu anda yapılmakta olan operasyonlarla ilgili bize farklı nasihat vermek isteyenler çıkmıştır. Dünyada bütün ülkeler bu tür operasyonları yapmaktadır. Yani burada ABD, Fransa farklı bir uygulama yapmış olabilir. Onlar kendi takdirleridir. Doğrusu bizim böyle bir beklentimiz olmadı zaten. Olsa tabi ki memnuiyetimizi ifade etmekten başka bir şey bize düşmezdi. Bazılarının telefonları olmuştur biz de kendilerine şükranlarımızı bildirmişizdir.

Türkiye, Fransa saldırısından önce de sınır dışı etmişti
Fransa'da geçen sene Kasım ayında 129 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırılarında yine benzer bir durum yaşanmış; Türk yetkililerce sınır dışı edilen terörist Abdeslam kardeşler hakkında Belçikalı savcılar tarafından işlem uygulanmamıştı. Belçika Fedaral Savcılık Sözcüsü Eric Van Der Sypt o dönem yaptığı açıklamada, İbrahim Abdeslam'ın Suriye’ye gitmeye çalıştığını, ancak 2015 başında Türkiye tarafından yakalanarak geri gönderildiğini söyleyerek “Belçikalı yetkililer onu gözaltına almadı, çünkü bir terör grubuna katıldığına dair kanıtımız yoktu” demişti.

 

BAKMADAN GEÇME!