Cumhurbaşkanı Erdoğan Reuters'a konuştu

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan Reutersa konuştu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2016 09:37

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Reuters'a verdiği mülakatta, *Parlamentoda belediye meclislerindeki gibi her partinin kendi yedek milletvekili listesi olması faydalı olabilir; eksilme olursa bu listeden gelir, boşluk olmaz" dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu için gittiği New York'ta Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşide şunları söyledi:

* Türkiye olarak Suriye'de Rakka'nın DEAŞ'tan temizlenmesi tek başımıza hedefimiz olamaz, ancak koalisyonla böyle bir adım atabiliriz.
* Suriye konusunda tekrar masaya oturulup ateşkesin sağlanmasında fayda olduğuna inanıyorum.
* Esad'sız bir çıkış formülünü Suriye halkının bulacağını düşünüyorum, Esad'ı savunanlardan da onu sahiplenmemelerini rica ediyorum.
* Suriye batmışsa bunun nedeni Esad'dır, Suriye'nin yeniden ayağa kalkması Esad ile mümkün değil.
* Mülteciler için şu ana kadar toplamda Türkiye 25 milyar dolar harcadı, şu ana kadar AB'den gelen destek 180 milyon euro, ardından atılan adım yok.
* Türkiye'yi AB'ye almayacaksanız açık ve net olarak 'sizi almak istemiyoruz' deyin; bu şekilde oyalama taktikleri içine girmeyin.
* OHAL 3 ay sürecek diye bir şey yok; hükümetimiz ikinci bir üç ay kararı da alabilir ya da Fransa'da olduğu gibi daha da uzatabilir.
* ABD ile aramızdaki ikili anlaşmanın gereği olarak en azından Gülen gözaltına alınmalı ya da tutuklanmalı; üzgünüm ki, bu adım halen atılmadı.
* Parlamentoda belediye meclislerindeki gibi her partinin kendi yedek milletvekili listesi olması faydalı olabilir; eksilme olursa bu listeden gelir, boşluk olmaz.
* Bu konuyla ilgili olarak Dışişleri bakanları ve askerlerin görüşmeleri var, bunun neticesinde bir operasyon yapılacaksa yapılır.
* Bizim Suriye'de ve Suriye topraklarında kesinlikle gözümüz yoktur, tam aksine “Suriye'nin toprak bütünlüğüne herkesin saygı duyması gerekir” diyoruz.
* AB eğer Türkiye hakkında (üyeliği ile ilgili) olumsuz bir açıklama yapacaksa onlar yapsın istiyoruz, bu açıklamayı Türkiye'den beklemesinler.
* Biz geri kabul anlaşmasını uygulayacağız ama AB vize serbestisine yaklaşmayacak, böyle bir şey yok.
* ABD'nin Gülen'i bize teslim etmeyişi toplumumuzda ABD'nin anlaşılmasını olumsuz istikamette etkiliyor.
* Türkiye kendi başkanlık modelini sisteme bağlayabilir, bunun karar sürecine faydalı olacağına ve ekonomiyi hareketlendireceğine inanıyorum.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Reutersa konuştu

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!