Cumhurbaşkanı Erdoğan Obama'ya seslendi

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan Obamaya seslendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2015 01:11

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'de geçtiğimiz günlerde üç Müslüman gencin öldürülmesinin ardından Obama'ya seslendi: "Ben, Sayın Obama'ya sesleniyorum, 'Neredesin Başkan' diyorum. Dışişleri Bakanına, Biden'e sesleniyorum, 'Neredesiniz' diyorum. Biz siyasiler, ülkemizde işlenen cinayetlerden sorumluyuz. Tavrımızı ortaya koymak zorundayız. Çünkü halk size oylarını verirken 'Benim can güvenliğimi, mal güvenliğimi sağlayacaksın' diye veriyor. Eğer siz, bu tür bir olay karşısında sessiz kalırsanız dünya da size her zaman sessiz kalacaktır."

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Latin Amerika ülkeleri ziyaretinin son durağı Meksika'nın başkenti Meksiko'da, mevkidaşı Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Obamaya seslendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Obamaya seslendi
ABD'de öldürülen Müslüman gençlerin babası konuştu: Nefret cinayeti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Daha önce 2 kez başbakan olarak buraya gelmiştim, bu üçüncü ziyaretim. 2 ülke ilişkilerini en geniş manada ele alma fırsatı bulduk. Burada 3 anlaşma yaptık. Ortak deklarasyonu imzaladık. 12 yıl önce aramızdaki ticaret hacmi çok komikti, 1,2 milyon dolardan, 100 kat arttırdık. 2018 yılını gelin her iki ülke olarak kültür turizm yılı olarak ilan edelim, vatandaşlarımızın rahat geliş gidişlerini sağlayalım. Karşılıklı vizeleri kaldıralım teklifi yaptık. Bir an önce THY'nin de buraya gelmesi için yetkili arkadaşlarımız çalışmaları yürütecek. 24 -25 Nisan'da Çanakkale'ye davet ettim, kendileri katılamasa da en düzeyde katılım sağlayacaklarını söylediler.

Haberin Devamı

NEREDESİN BAŞKAN

Bir konuyu burada ele almadan geçemeyeceğim. Şu anda tabii çok yakın olduğum için Amerika'ya ondan dolayı bunu burada ifade etmek zorundayım. Carolina'da olan üç Müslüman'ın öldürülmesi noktasında, özellikle Başkan Obama'nın, Sayın Kerry'nin, Biden'ın şu ana kadar hiç bir açıklama yapmamış olması çok manidardır.

Bu insanlar terörist değil. Bu üç insan aileleri itibariyle Suriyeli bunlar, Suriyeli Müslüman. Babaları, anneleri, hepsi seçkin, yetişmiş, doktor insanlar ve bu gençler de diş hekimliğinde okuyan aynı zamanda mimarlık tahsili gören gençler ve bunlar, 3 kardeş, evlerinde öldürülüyor ve o ülkenin sorumlusu olan Başkan, onlarla ilgili bir açıklama yapmıyor.

Ben, Sayın Obama'ya sesleniyorum, 'Neredesin Başkan' diyorum. Dışişleri Bakanına, Biden'e sesleniyorum, 'Neredesiniz' diyorum. Biz siyasiler, ülkemizde işlenen cinayetlerden sorumluyuz. Tavrımızı ortaya koymak zorundayız. Çünkü halk size oylarını verirken 'Benim can güvenliğimi, mal güvenliğimi sağlayacaksın' diye veriyor. Eğer siz, bu tür bir olay karşısında sessiz kalırsanız dünya da size her zaman sessiz kalacaktır ve diyorum ki; unutmayın, dünya 5'ten büyüktür. Er veya geç halklar, belki bugün bizlere bu nasip olmayabilir ama bizden sonra gelenler, bunu gerçekleştirecektir.

Haberin Devamı

Ben bu duygularla, ölenlere rahmet diliyorum ama öldüreni de huzurlarınızda lanetliyorum."

Haberin Devamı

"NİYE SUSUYORSUN OBAMA"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meksika Dışişleri Bakanlığı'yla ortak çalışmalar yürüten Matias Romero Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada da North Carolina'da öldürülen Müslüman gençlerle ilgili çağrıda bulundu.

Dünyada terörizm konusundaki çifte standardın, giderek tüm insanlığı tehdit eder bir hal aldığını ve Türkiye olarak "iyi terörist-kötü terörist" ayrımı yapmadan, tüm insanlığın sesi, vicdanı olmaya çalıştıklarını belirten Erdoğan, üç Müslüman gencin bir terörist tarafından öldürüldüğünü söyledi ve şöyle dedi:

"Amerikan yönetimi DEAŞ'a karşı, 'DEAŞ bir terör örgütü ne gerekiyorsa yapmamız lazım' diyor. Ben Amerikan yönetimine sesleniyorum; DEAŞ konusunda konuşuyorsun, onun için elinden gelen her şeyi yapmaya çalıştığını söylüyorsun. Peki DEAŞ bir terör örgütü olarak ortada da bu üç tane, annesi, babası Amerikan vatandaşı, Amerika'da doktorluk görevi yapan bu aile, bu çocuklar diş hekimliği tahsili görüyor, kardeşlerden bir tanesi mimarlık tahsili görüyor... Hiçbir günahları yok. Bir serseri geliyor, bir terörist, bir cani, bir katil geliyor bu üç kişiyi öldürüyor. Şimdi ben soruyorum, Sayın Obama niye susuyorsun, Biden niye susuyorsun, Kerry niye susuyorsun? Ama Türkiye ile ilgili sana 80 tane kiralık kişi buluyorlar, bir mektup gönderiyorlar, Türkiye'nin aleyhine kalkıp orada kampanya yürütüyorsunuz. Bakın burada bir dışişlerinde, özellikle akademik çalışmayı yürütenler; istikbale çok farklı bakmalısınız, iradenizi kimseye kiralık vermemelisin, bu irade sizin olmalı. İradenizi sadece hak, hakkaniyet, adalet, özgürlük, bunların çerçevesi içinde değerlendirmelisin."

Haberin Devamı

TÜRKİYE'YE HAREKET ETTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Latin Amerika ülkelerini kapsayan ziyaretini tamamlayarak Türkiye'ye hareket etti.

Erdoğan ve beraberindeki heyeti taşıyan özel uçak "TUR", TSİ 07.30'da Meksiko Juarez Askeri Havaalanı'ndan Türkiye'ye gitmek üzere havalandı. Erdoğan'ı, Türkiye'nin Meksiko Büyükelçisi Mustafa Oğuz Demiralp ve diğer ilgililer uğurladı.

BAKMADAN GEÇME!