Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama ile görüştü

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama ile görüştü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2016 20:45

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) elebaşı Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili resmi başvurunun kendilerine ulaştığını ve değerlendirme sürecinin başladığını bildirdi. ABD Başkanı Obama görüşmede, darbe girişimini soruşturmakta olan Türk makamlarıyla her türlü işbirliğine hazır olduklarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletti.

Haberin Devamı

Sözcü Earnest, Gülen'in iade talebi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Earnest, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama'nın sabah saatlerinde bir telefon görüşmesi yaptığını belirterek, "Başkan Obama, 'ABD'nin, Türkiye'nin demokratik olarak seçilmiş sivil yönetimine olan güçlü bağlılığını' bir kez daha vurguladı" ifadelerini kullandı.

Görüşmede Gülen'in iadesiyle ilgili konuların da konuşulduğunu kaydeden Earnest, iadeyle ilgili Türk hükümetinden, ilgili belgelerin bu sabah saatlerinde elektronik ortamda ulaştığını ve Dışişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı'nın başvuruyu değerlendirmeye başladığını açıkladı.

"İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ"

 ABD Başkanı Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye’de demokratik bir şekilde seçilmiş olan hükümeti şiddet kullanarak yıkmayı hedefleyen darbe girişimini kınadıklarını ve Türkiye'de demokrasiyi desteklediklerini ifade etti. Obama görüşmede, darbe girişimini soruşturmakta olan Türk makamlarıyla her türlü işbirliğine hazır olduklarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletti.

Haberin Devamı

Earnest, başvurunun iki ülke arasındaki iade anlaşmasının maddelerine ve Amerikan yasalarına göre en hassas şekilde değerlendireceğini vurguladı.
Sözcü Earnest şunları söyledi:

"ABD teröristleri desteklemez. ABD, demokratik olarak seçilmiş yönetimleri devirme komplosu kuran kişileri de desteklemez. ABD hukukun üstünlüğü ilkesine bağlıdır. Biz, iade anlaşmasında belli olan süreçlere uygun şekilde hareket edeceğiz."

Belgelerin değerlendirme sürecinin sonucunda ortaya çıkacak durumun, tamamen hukuki bir süreç olacağını ifade eden Earnest, bu noktada federal bir hakimin de değerlendirmede yer alacağını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Türkiye tarafından ibraz edilen belgelerin analiz sürecinin sürdüğünü açıkladı.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama arasında gerçekleşen telefon görüşmesine ilişkin açıklama yapıldı.

Akşam saatlerinde gerçekleşen görüşmede, Türkiye’de demokratik bir şekilde seçilmiş olan hükümeti şiddet kullanarak yıkmayı hedefleyen darbe girişimini kınadıklarını ve Türkiye’de demokrasiyi desteklediklerini ifade eden Obama, darbe girişimi karşısında Türk halkının kararlı bir tutum sergilediğini ve demokrasiye bağlılığını gösterdiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Türk halkının demokrasiye ve milli iradeye en güçlü şekilde sahip çıkması, emniyet güçlerinin özverili müdahaleleri sayesinde darbe girişiminin akim bırakıldığını hatırlatarak, adalet ve hukuk devleti çerçevesinde sorumlular hakkında gereğinin yapılacağını vurguladı.

ABD Başkanı Obama, darbe girişimini soruşturan Türk makamlarıyla her türlü işbirliğine hazır olduklarını da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!