Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japon İmparatoru ile görüştü

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japon İmparatoru ile görüştü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2015 10:41

Tokyo'daki temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya İmparatoru Akihito'yu ziyaret etti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya İmparatorluk Sarayı'nda İmparator Akihito ile bir araya geldi.

Japon İmparatoru Akihito ve İmparatoriçe Miçiko'nun ev sahipliğindeki görüşmeye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da katıldı.

Haberin Devamı

Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 30 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japon İmparatoru ile görüştü

Japon İmparatoru Akihito ve İmparatoriçe Miçiko, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ı böyle uğurladı.

Erdoğan’dan nükleer santral açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japon İmparatoru ile görüştü

ERDOĞAN'IN PROGRAMI ÖNCESİ ÜZÜCÜ OLAY

JAPONYA BAŞBAKANI ERDOĞANI KARŞILADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Şinzo Abe tarafından resmi törenle karşılandı. Başbakanlık Ofisi'nde yapılan resmi karşılama töreninin ardından, heyetler arası görüşmeye geçildi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japon İmparatoru ile görüştü

"DERİN DOSTLUK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Edoğan ve Japonya Başbakanı Abe, baş başa görüşmelerinin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi. Abe, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aralarında iki lideri aşan derin bir dostluk olduğunu belirtti.

Abe, Osmanlı Sultanı 2. Abdülhamit tarafından gönderilen Ertuğrul Fırkateyni'nin elim kazasının 125. yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı konuk etmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Şinzo Abe, Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya ile Türkiye arasında uzun süreli dostluklar kurulmasını sağladığını anlattı.

İran ile Irak arasındaki savaşta Tahran'da mahsur kalan Japonları Türkiye'nin her tehlikeyi göze alarak kurtardığını anımsatan Abe, "Türkiye ve Japonya birbirlerine yardım etmektedir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile arasındaki dostluğun iki ülkenin liderini aşan derin bir dostluk bulunduğunu vurgulayan Abe, "2013 yılı Ekim ayında Türkiye'nin 150 yıllık rüyası olarak belirlenen Marmaray açılış törenine katılmıştım. Orada aramızda güzel hatıralar mevcuttur" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son ziyaretinin farklı olduğunu belirten Abe, "Bu seferki görüşmemiz ikili görüşmelerin 4'üncüsü olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanı 2 kez Japonya'yı, ben de 2 kez Türkiye'yi ziyaret ettim. Bu, Türkiye ile Japonya arasındaki stratejik ortaklığın geliştiğini gösterir" ifadesini kullandı.

"SAYIN ERDOĞAN İKİ KANADI ÇIRPTI"

Başbakan Abe, Türkiye'nin dönem başkanlığını yürüteceği G-20'de sürdürülebilir bir ekonomiye dair anlaşmaya varılmasından memnun olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Bölgesel durum olarak dünyada Suriye'den gelen mültecileri en çok alan ülkenin Türkiye olduğunun altını çizen Abe, "O bölgenin barış ve istikrarına yönelik çalışmalarımızı Türkiye ile birlikte sürdüreceğiz" diye konuştu.

Türkiye ile Japonya arasında siyasi, ekonomik ve kültürel iş birliği bulunduğunu ifade eden Abe, "Bilgi, iletişim ve teknik alandaki dokümanın imzalanmasına sıcak bakıyorum" dedi.

"Marmaray açılış töreninde ben Japonya ile Türkiye'nin çok geniş Asya kıtasını doğudan ve batıdan tutmuş iki kanat olduğunu söylemiştim" diyen Abe, "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu iki kanadı çırptığını ifade ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.


Erdoğan ise basın toplantısında, dost ve stratejik ortak Japonya'yı Cumhurbaşkanı olarak ziyaret etmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti.

Haberin Devamı

Kendilerine gösterilen misafirperverlik dolayısıyla teşekkürlerini ileten Erdoğan, geçen yıl Türkiye ile Japonya arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 90. yılının kutlandığını anımsattı. Bu vesileyle 2014 yılında, Başbakan olduğu dönemde, o yıl için ilk yurtdışı ziyaretini Japonya'ya gerçekleştirdiğini hatırlatan Erdoğan, bu yıl da Türk-Japon dostluğunda çok önemli yer tutan Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'ya seyahatinin 125. yıl dönümü olduğunu anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu müstesna yıl dönümünü düzenlenen etkinliklerle, anlamına, önemine ve tarihimizdeki yerine yaraşır şekilde idrak ediyoruz. Bu fırsattan yararlanarak Ertuğrul Fırkateynimizin açıklarında battığı Kuşimoto'daki Ertuğrul Deniz Şehitleri Anıtı'nın bakımını yapan Oshima İlkokulu'nun küçük öğrencilerine şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Ortak mirasımızı başüstünde tutarak hem aziz şehitlerimizin hatırasına sahip çıkıyor hem de Türk-Japon dostluğumuzun yeni nesillere aktarılmasında öncülük ediyoruz.

Dün Tokyo'ya intikalimizin ardından ilk olarak Japon Parlamentosu Japonya-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Toshihiro Nikai'yi ve milletvekili dostlarımızı kabul ettik. Bugün Waseda Üniversitesi'nde fahri doktora unvanını kabul ettim. Japonya'nın en köklü ve prestijli eğitim kurumlarından biri Waseda Üniversitesi'nce böyle bir unvana layık görülmek beni ziyadesiyle memnun etti, onurlandırdı. Ardından önce İmparator Akihito ile bir aya geldik ve dostum Başbakan Abe ile başbaşa ve heyetler arası görüşmeler yaptık. Tüm bu görüşmelerde özellikle ikili ilişkilerimizin stratejik boyutlarını ele aldık. Uluslararası gündemdeki başlıca konuları, özellikle terörle ilgili konuları değerlendirme fırsatı bulduk. Bu konuda değerli dostum Abe ile hemfikir olduğumuzu gördüm. Kuşkusuz ekonomik ve ticari işbirliğimiz Türkiye-Japonya ilişkilerinin en önemli boyutlarından birini oluşturuyor. Bu konuda da geçmiş projelerimizi, devam eden projelerimizi de değerlendirdik, gözden geçirdik."

GALAYA KATILACAKLAR

Erdoğan, Abe ile 13-14 Kasım tarihlerinde İstanbul'da, Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'ya seyrini ve Japon vatandaşlarının 1987 yılında THY ile Tahran'dan tahliye edilmelerini konu alan "Ertuğrul 1890" filminin de galasına katılacaklarının altını çizdi.

Gerek bugünkü ziyaretinin gerekse Abe'nin gelecek ay gerçekleşecek Türkiye ziyaretinin ülkeler arasındaki köklü bağları daha da güçlendireceğine inandığını kaydeden Erdoğan, "Şahsıma ve heyetime gösterilen hüsnü kabul için şükranlarımı sunuyorum, bu vesileyle tüm Japon halkına en kalbi selam ve muhabbetlerimi sunuyorum" diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!