Hafif kederli başkent hikâyeleri Dumankarakalem

Güncelleme Tarihi:

Hafif kederli başkent hikâyeleri Dumankarakalem
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2013 00:00

Yazar Levent Cantek, 1916’daki büyük yangından günümüz metropolüne uzanan 21 Ankara hikâyesi kaleme aldı; 19 çizer öyküleri yorumladı. ‘Dumankara’ grafik romanının içeriğini ve nasıl hazırlandığını Cantek’le konuştuk.

Haberin Devamı

Dumankara’ albümünün içeriğinden bahseder misiniz?
- Dumankara, 1916’daki büyük Ankara yangınıyla başlıyor, günümüzün metropolünde sona eriyor. Aşağı yukarı bir asırlık dönemden bahsediyor. Genellikle yoksul insanların ve kenar mahallelerin anlatıldığı hikâyeler denebilir. 19 çizerin yorumladığı 21 hikâye var içinde. Senaryolar bana ait.

Çizerlerle nasıl bir araya geldiniz? Farklı çizerler, farklı çizim üslupları öykülere neler kattı?
- Çizerlerin bir kısmıyla daha önce çeşitli çalışmalar yapmıştım. ‘Dumankara’ya başlarken onlarla görüştüm ve yeni çizerler aradım. Hikâyelere göre çizgi aradığım da oldu, çizerin genel üslubuna uygun bir senaryo yazdığım da. Her bir çizerle ayrı ayrı çalıştık, eskizlerini gördüm, sayfaları konuştuk. Farklı çizgiler bir zenginlik yarattı elbette. Olmasını istediğimiz de buydu.

Haberin Devamı

Kitaptaki öyküler bizi Ankara’nın farklı, daha az bilinen köşelerine götürüyor...
- Evet, hepsi hafif kederli hikâyeler. Ankara’yı başkent değil Ankara yapan sıradan insanların hikâyeleri demek belki daha doğru olur.

Türkiye’de çizgi romanın bugünkü durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu açıdan ‘Dumankara’nın yeri ne?
- Eskisi kadar büyük bir piyasa yok. Yabancı çizgi romanlarla sürdürülen bir yayıncılık kolu denebilir mevcut ortama. Yerli üretim mizah dergilerinde sürüyor ama o da çok sınırlandı. Dumankara’yla birlikte ilk kez şöyle bir şey oldu örneğin: Bu kadar sayıda çizer ilk kez bir araya geldi. Dumankara grafik roman tarzında ilk sayılabilecek örneklerden biri.

Ankara, okurun, izleyicinin karşısına daha çok çıkıyor sanki son zamanlarda. Örneğin Behzat Ç... Sizin hikâyelerinizin merkezinde de Ankara var. Hatta Emrah Serbes ‘Erken Kaybedenler’ romanında sizden esinlendiğini belirterek teşekkür etmişti...
- Emrah Serbes de Behzat Ç. dizisi senaristi Ercan Mehmet Erdem de sevdiğim ve hikâye konuştuğum insanlar. Emrah’ın ayrıca editörüyüm de. Biz Ankara’da geçen hikâye anlatıyoruz. Yalnız sadece Ankaralı hikâyeler diye sınırlamayalım. Nerede geçerse geçsin insana dair bir meseleyi ele alıyoruz.

Haberin Devamı

Hafif kederli başkent hikâyeleri Dumankarakalem

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!