Gamze’nin diktiklerine Bora müzik biçiyor

Güncelleme Tarihi:

Gamze’nin diktiklerine Bora müzik biçiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2010 00:00

Bir defilede müzik çok önemlidir, kıyafetlere bakışınızı bile değiştirebilir. Doğru müzik anında bir defilenin havasını bulmasını sağlar. İstanbul Fashion Week bugün moda ve müziğin ilginç bir beraberliğine sahne olacak. Tasarımcı Gamze Saraçoğlu’nun ‘Papila’ defilesindeki müziklerde Bora Uzer imzası var. Üstelik bu müziği DJ kabininde canlı çalacak

KOLEKSİYON TASARIMDAN MÜZİĞİNE EŞSİZ OLSUN İSTEDİM

Yeni defilenizde tanınan bir isimle müzikler üzerine çalışma fikri nasıl ortaya çıktı?

- Çok uzun zamandır aklımdaydı. Çalışmalarımı, tasarımın başka bir dalı olan müzikle birleştirmeyi istiyordum. İstanbul Fashion Week zamanlarında çok yoğun bir çalışma temposu içinde oluyoruz ve buna bir türlü fırsat bulamıyorduk. Bugün gerçekleştireceğim Papila defilesi insanın eşsiz simgesi olan parmak izinden ilham aldığım bir koleksiyon. İstedim ki bu koleksiyondaki her şey özel olsun, kumaşlardan tasarımlara ve müziğine kadar iz bıraksın.
/images/100/0x0/55eb47def018fbb8f8b70716

Bora Uzer’le çalışmaya nasıl karar verdiniz?
- Dinlediğim ve tarzını çok sevdiğim bir isim. Enerjisini, işlerini ve müziğini o kadar yakıştırdım ki koleksiyona... Dilerim defileyi izleyen herkes için hoş bir deneyim olacak.

Nasıl bir süreç izlediniz?
- Önce defilenin konseptini ve tasarım anlayışımı anlattım. Defilenin akışını, renk temalarını ve geçişlerini konuştuk. Defile akışıyla paralel olarak da müzik kurgulandı. Sound için özel bir istekte bulunmadım ama defilenin tasarım duygusu ve müzikler için de bir baz oluşturdu Bora. Defile, kalıpları son derece bir belli bir format olduğu için çıkış sayısı ve dakikası belli. Bunlara uyulması konusunda birlikte çalıştık.

Sizce müzik ve moda, defileler söz konusu olduğunda birbirini ne derece tamamlıyor?
- Nasıl ki müzik hayatımızın olmazsa olmazlardansa, bir defilede de duyguları en çok harekete geçiren etkenlerden biri kesinlikle müzik.

Defile sahnenizi bu proje nasıl etkileyecek?
- Koleksiyon gibi son derece enerjik bir atmosferde gerçekleştireceğiz defilemizi. En heyecan verici kısımlardan biri Bora Uzer’in bu defileye özel derlediği müzikleri kendinin çalacak olması.

BORA’NIN ENERJİSİ BENİM KADINLARIMIN İÇİNDE VAR

Çalışırken bir yandan kendimi dinliyorum bir yandan da müzik. Özellikle araba kullanırken yeni ve sevdiğim albümleri dinlemekten keyif alıyorum. Bir tasarımcı aslında hayattaki her şeyden ilham alır. Bu koleksiyon dünya sinema tarihinde iz bırakan eşsiz kadınlarına ithafen hazırlandı. Bir sonraki koleksiyonu tasarlarken bir şarkı sözünden ya da bir besteden de yola çıkabilirim. Bora Uzer’in enerjik, eğlenceli ve Avrupai tarzının aslında Gamze Saraçoğlu kadınlarının da içinde olduğunu düşündüm hep. Bundan sonra da koleksiyonu müziğe uyan isimler olursa çalışabilirim.

PARMAK İZİNİN PEŞİNDE BİR HİKAYE

Gamze Saraçoğlu’nun İstanbul Fashion Week kapsamındaki 2011 İlkbahar-Yaz sezonu koleksiyonu ‘Papila’, eşsizliğin simgesi olarak tanımlanan parmak izinden ilham alıyor. Hikaye, parmak izinin anne karnında ilk oluşmaya başladığı altıncı aydan, doğumdan sonraki altıncı aya kadar sürüyor. Saraçoğlu’nun bu sezon kullandığı renkler romantizmi vurgulamaya devam ediyor; ten renkleri, bronzlar, ekrular ve sitron (limon sarısı).

MÜZİK DEFİLEDEKİ BEŞ ELEMENTTEN BİRİ

Defilelerde daha önce parçalarınız kullanıldı mı?
- Londra’daki MTV Fashion Show’da daha önce çalmıştım. Çok güzel bir deneyimdi. Zaten defileleri çok severim ve zamanım el verdiğince takip etmeye ve izlemeye de çalışıyorum.
/images/100/0x0/55eb47def018fbb8f8b70718

Sizce iyi bir defile müziği sahneyi ne kadar etkiliyor?
- Çok fazla etkiliyor. O bütün içerisindeki beş elementten biri olduğunu söyleyebilirim.

Ne tür müzikler moda severi koleksiyona daha çok yoğunlaştırıyor?
- En çok, moda gibi kendini sürekli yenileyebilen, tüm yeniliklere ve çılgınlıklara açık müzikler olsa gerek...

Defile müziği yapmakla albüm için müzik yapmanın farklılıkları neler?
- Defile müziğiyle albüm müziği yapmanın arasında en büyük fark herhalde iki değişik disiplindeki sanatçının anlaşıp birlikte çalışabilmeleri. Çünkü bir defile birçok detayıyla bir bütünü oluşturuyor. Bu bütünü yaratan yaratıcı zihinlerin de birbirinin kuyruğuna basmadan dönen tilkiler gibi olması gerekir. Benim için müzik yapmak doğal bir süreç. Hiçbir zorlamanın olmadığı; içimdeki his ve düşüncelerin birikip kendini kolayca ifade etmesi. O sebeple zorluğu değil, yaptığın müziği sevmeyi ve bundan keyif almak van işin içinde.

Bundan sonra bu tarz çalışmalarda yer almayı düşünüyor musunuz?
- Gamze’nin standartlarındaki işlerde yer almak benim için çok önemli. O kalitede işler olursa, neden olmasın?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!