Salvador Dali’nin eriyen saatleri Bu elbiseye ilham verdi

Güncelleme Tarihi:

Salvador Dali’nin eriyen saatleri Bu elbiseye ilham verdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2008 00:00

Tarih 26 Kasım. Yer Londra’da ünlü İspanyol sürrealist sanatçının eserlerini barındıran sanat galerisi Salvador Dali Universe. Dünyaca ünlü 12 moda tasarımcısı toplanmış. Her biri Dali’den yola çıkarak birer elbise tasarlamış. Podyumda 12 elbise, 12 manken var. Defileden sonra elbiseler açık arttırmayla "Moda Meme Kanserine Karşı" kampanyasına katkıda bulunmak için satılıyor. Bu projeye katılan 12 moda tasarımcısından birisi de Türk.

Dali’nin 1931 tarihli ünlü tablosu, Eriyen Saatler olarak da bilinen Belleğin Azmi’nden (La Persistencia de la Memoria) esinlenerek bir elbise yapmış. İngiltere’de yaşayan tasarımcı Bora Aksu, detayları anlattı.

MODA DİĞER YARATICI ALANLARLA İÇİÇEDİR

Bir tasarımcı olarak, modanın diğer yaratıcı platformlarla her an etkileşim içinde olduğunu düşünüyorum. Özellikle Dali gibi yaratıcılığın sınırlarını yaşamı boyu zorlamış bir sanatçının eserleri her tasarımcı için esin kaynağı. Salvador Dali Universe’den arayıp 12 tasarımcı arasına seçildiğimi söylediklerinde bunun inanılmaz bir proje olacağını düşündüm. Çünkü Dali’ye hayranım. Sanatçılığı kadar yaşamı da ilgimi çeker. Herkes tarafından bilinmeyen yönleri beni çok etkiler. Mesela fotoğrafçılığı. Kendi çektiği ve bir parçası olduğu filmleri de çok ilginç buluyorum. Luis Bunuel ve Salvador Dali’nin 1929’da yaptığı kısa film "Un chien andalou" favori filmlerimden biri.

NEDEN BELLEĞİN AZMİ TABLOSUNU SEÇTİM

Proje için çalışmadan önce Dali’nin eserlerindeki derinliğe baktım. Çünkü onun resimlerindeki üç boyutluluk çok önemlidir. Resim olmalarına rağmen sanki içlerine girebileceğiniz hissi verirler. Dokuları çok etkileyicidir. Alışılagelmiş formları değiştirmesi ve kanıksanmışın dışına çıkarması belki kendimi yakın hissettiğim en önemli nokta oldu. "Belleğin Azmi 1931" adlı ünlü tabloda beni etkileyen, somutun soyuta dönüştüğü akıcılık ve renklerdeki sönük ama zengin gölgeler oldu. Bazı tarihçilere göre Dali bu resme başlamadan önce Camembert peynirinin erimesinden ilham almış.
/images/100/0x0/55eaea9cf018fbb8f89eea46
Bazıları ise Dali’nin eseri Einstein’in görecelik teorisi üzerine kurduğunu söyler. Zaman sabit değildir. Bu tablo zamanın katılığı ve değişmezliği iddiasına bir cevap. Benim için somut objelerin başka bir forma dönüşmesi, saatlerin katı formunun yumuşaması ve akıcılığa kavuşması inanılmaz.

Elbiseyi tasarlarken alışagelmişin dışına çıkmayı ama kanıksamış materyal ve hatlar kullanmayı istedik. Tıpkı Dali’nin eserlerinde gördüğümüz öğeler gibi objelere ilk bakıldığında onları tanıyormuş hissine kapılmanız ama sonra aslında onların o alıştığınız formda olmadığını farketmeniz gerekiyordu. İşte tasarımın yapı taşı bu. Mini kadife kokteyl elbise formunun ana hatları içinde, farklı bir drape kullandım. Eserdeki manzarayı, doğanın yansımasını ben de kadifedeki üç boyuta yansıtmaya çalıştım. Kumaş olarak kadifeyi seçtim, çünkü eserdeki somutun soyuta dönüşmesini, kadifenin dokumasındaki oynalamalarla vermeye çalıştım. Kadife farklı açılardan bakıldığında farklı tonlarda göründüğü için kumaşın bu özelliği tasarımın bir parçası oldu.

BENCE SALVADOR DALİ ÇOK ZEKİYDİ
/images/100/0x0/55eaea9cf018fbb8f89eea48

Bence Dali marjinal bir yaşam ve sanat biçimini seçtiği için, insanların bir türlü etiketleyemediği ender sanatçılardan. Onu belli bir kalıba sokamayanlar, tanımlamakta zorlanıyor. Deli ve dahi tartışmaları bundan kaynaklanıyor. Ben onun çok zeki olduğunu düşünüyorum. Bence Dali müzeleri için de en ilginci İspanya’daki (Figueres) Dali Müzesi. Dali’nin doğduğu yerde olan bu müze bence sürrealizmin anlamını çok iyi yansıtıyor. Bir de küçük olmasına rağmen Paris’teki (Montmartre) L’Espace Dali’yi çok beğeniyorum.

12 KIYAFETİ KİMLER TASARLADI

Bora Aksu’nun tasarımının da yer aldığı 12 kıyafet önümüzdeki yıla kadar Salvador Dali Universe’de sergilenecek. Salvador Dali Universe, ünlü sanatçının eserlerinden büyük bir koleksiyona sahip. Merkez, tasarımcıların kıyafetlerinin yer aldığı bir kitap da hazırladı. Projeye şu tasarımcılar katıldı: Sophia Kokosolaki, Graeme Black, Steve J and Yoni P, Manish Arora, Julien Macdonald, Maria Grachvogel, Anouska Hempel, Allegra Hicks, Lynn Mackie, Vivia Ferragamo, Bora Aksu, Modernist markası. Tenis topları, at kuyruğu, dudaklar, esrarengiz "gözler", Salvador Dalı’dan esinlenen moda şovunda sergilenen referans noktalarından bazılarıydı. Yapılan açık artırma, "Moda Meme Kanserine Karşı" kampanyasının bir parçasıydı. Elde edilen gelir, meme kanseri araştırmalarında harcanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!