Lezzetli ciğerin 10 adresi

Güncelleme Tarihi:

Lezzetli ciğerin 10 adresi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2006 00:00

Ana yemek, ara sıcak veya meze olarak yenen ciğer, Türk mutfağının demirbaşlarından. Jüri üyelerimizden Sahrap Soysal, Osmanlı İmparatorluğu zamanında, kesilen hayvanların iyi etlerinin saraya, yeniçerilere ve şehrin varlıklı nüfusuna, kelle, paça ve ciğer gibi sakatatların ise daha düşük fiyatla halka dağıldığını anlatıyor.

17’nci yüzyılda İstanbul’da tam 40 ciğer kebabı dükkanı varmış. Şiş, Arnavut, tava ya da yaprak gibi farklı şekillerde hazırlanan ve farklı isimlerle anılan ciğer, içkisiz lokantalarda ana yemek olarak yeniyor. İçkili balık lokantası, meyhane ve restoranlarda ise ara sıcak veya meze olarak sunuluyor. İşte Türkiye’nin en lezzetli ciğer yemeklerini yapan 10 mekan. Listemizde bir de seyyar ciğerci var.

EN İYİ 10

1. Canım Ciğerim - İSTANBUL

2. Ciğerci Kazım - EDİRNE

3. Zarif - İZMİR

4. Ciğerci Hulusi - İSTANBUL

5. Ciğerci Bahattin - MERSİN

6. Tarabya Kıyı - İSTANBUL

7. Ciğerci Naci - ANKARA

8. Efsun Türk Mutfağı - İZMİR

9. Despina - İSTANBUL

10. Lades - İSTANBUL

CANIM CİĞERİM

Ünlü müdavimleri var
/images/100/0x0/55eb5903f018fbb8f8bb674d


Mersinli İlhan Özkan, Beyoğlu Asmalımescit’teki mekanı 6 yıl önce açtı. Sadece ciğer servis ediliyor. Günlük kuzu ciğeri, kuyruk yağıyla birlikte şişe geçirilerek kömür ateşinde pişiriliyor. Mersin ve Gaziantep’ten getirilen baharatlarla sunuluyor. Ciğerin yanında ezme ve yeşil salata, soğan ve piyaz veriliyor. Günde 20-25 kilogram ciğer tüketiliyor. Her gün 12.00-24.00 arasında hizmet veren ciğercinin şalgamı da Mersin’den geliyor. Bir tabak ciğer 10 YTL. İçki servisi yok. Müdavimleri arasında Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan, Güzide Duran var. Tel: (212) 252 60 60

CİĞERCİ KAZIM

Biber olmazsa tadı çıkmaz

Edirne’nin ünlü ciğercisi Kazım Usta, yerine damadını yetiştiriyor. Ustasının tüm hünerlerini öğrenen İlhan Şen’e göre ciğerin sırrı iyi pişmesinde. Özellikle dana ciğerini tercih ediyorlar. Sinirleri ayıklanan ciğer ince ince kesiliyor. Ciğer ne kadar ince olursa o kadar iyi pişiyor. Dolapta 6 saat bekledikten sonra kızgın yağda pişiriliyor. Yanında yağda kızarmış biber veriliyor. Kapıkule Gümrük Kapısı’ndan yurtdışına çıkan bir çok kişi önce Edirne’ye giderek, Kazım Usta’nın ünlü tava ciğerlerinden paket yaptırarak sevdiklerine götürüyor. Tel: (284) 212 12 08

CİĞERCİ ZARİF

Dört saatte 150 müşteri

Zarif Özgörenler’in 1948’de Halit Ziya’da açtığı Ciğerci Zarif, yeğenler Tugay ve Tuncay Özgörenler tarafından 8 yıldır Şehit Fethibey Caddesi’nde hizmet veriyor. Pazar günleri hariç her gün 11.30-15.30 saatleri arasında açık. Mekan 20 kişi kapasiteli ve günde ortalama 100-150 kişiyi ağırlıyor. Sadece yaprak ciğer yapılıyor. İsteğe göre pilav üstünde servis ediliyor. Dilerseniz ciğerin yanında piyaz, pilav ya da cacık alabilirsiniz. Müdavimleri arasında Mustafa Denizli, Rıdvan Dilmen gibi futbol adamları var. Mekanın en büyük özelliği, hayatında hiç ciğer yememiş ve yemem diyenleri bile ikna etmesi. Porsiyonu 6 YTL’ye satılan ciğerin yapımında süt dana ciğeri kullanılıyor. Tel: (232) 445 75 26

CİĞERCİ HULUSİ

İstanbul’un Mersinli ustası
/images/100/0x0/55eb5903f018fbb8f8bb674f


Sahibi Hulusi Ecevit, kahvaltıda dahi ciğer yenen Mersin’in ünlü ciğercilerinden Apo’nun ustalarından. İstanbul Kadıköy’deki mekanı bir yıl önce açtı. Kuzu ciğeri, kuyruk yağı ile birlikte şişe geçirilerek ateşte pişiriliyor. Ezme, zeytinyağlı, nar ekşili salata, közde domates, soğan ve biberle servis yapılıyor. Bol yeşillik ve özel lavaş ekmeği veriliyor. Kimyonu ve şalgamı Mersin, pul ve toz biberi Gaziantep’den geliyor. Üstüne kerebiç tatlısı yemeniz tavsiye edilir. Alkollü içki servisi yok. Porsiyonu 9 YTL. Her gün 12.00-02.00 arasında hizmet veriyor. Tel: (216) 336 11 23

CİĞERCİ BAHATTİN

Kor ateşte şok pişirim

Mersin’de 11 yıldır günün 24 saati hizmet veren Ciğerci Bahattin, ciğer kebabında şok pişirim tekniğiyle lezzeti yakalıyor. Küllenmiş ocakta pişen ciğerin acı bir tat aldığını söylüyor. Yoğurt Pazarı’ndaki 34 metrekarelik işyerinde ciğerciliğe başlayan Bahattin Ocak, Pozcu, Mezitli ve Hastane Caddesi’nde yeni şubeler açtı. Ciğerciliğe, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nü 2’nci sınıfta bırakıp başlamış. 10 şişten oluşan bir porsiyon ciğer kebabı 5.50 YTL. Yanında zeytinyağlı ezme salata, bol sumaklı soğan salata ve lavaş ekmek servis ediliyor. Tel: (324) 233 42 71 - 237 93 43

TARABYA KIYI

Ara sıcak meze olarak
/images/100/0x0/55eb5903f018fbb8f8bb6751


1966’dan beri İstanbul Tarabya’da, Boğaz kıyısında hizmet veren içkili balık restoranı, yaprak ciğerini ara sıcak meze olarak servis ediyor. Hazırlanırken kuzu ciğeri yaprak gibi ince ince kesiliyor. Ardından dere otu, kırmızı biber ve tuzla az yağda pişiriliyor. Restoran her gün 12-00-24.00 arasında hizmet veriyor. Tel: (212) 262 00 02

CİĞERCİ NACİ

El arabasıyla başladı

Ciğerci Naci, Ankara’nın en eski ciğercilerinden. Seyyar olarak hizmet veren Naci Örki, yaklaşık 20 yıl önce el arabasıyla ciğer satmaya başlamış. Daha sonra işler yolunda gidince, aldığı otomobiliyle müşterilerine ulaşmış. Günde ortalama 100 kilometre yol katediyor. Ciğerci Naci’nin sabit bir yeri yok. Arıyorsunuz, siparişinizi veriyorsunuz ve ciğeri bulunduğunuz yere getiriyor. Örki, ciğerinin günlük olmasına özen gösteriyor. Buzhane ürünü kullanmıyor. Ciğeri, eşi Yeter Örki ile evde hazırlıyor. 08.00-20.00 arası sipariş verebilirsiniz. Yarım ekmek ciğer 3.50, çeyrek ekmek 2 YTL. Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nden de, Meclis’ten de müşterileri var. Tel: (532) 367 38 77. www.cigercinaci.20m.com

EFSUN TÜRK MUTFAĞI

Mönüde 4 çeşit var

30 yıldır gıda ve lokantacılık sektörüyle ilgilenen Ahmet Hakan Ay’ın sahibi olduğu Efsun Türk Mutfağı, 6 yıldır İzmir Çankaya’da hizmet veriyor. Pazar günleri hariç her gün 07.00-19.00 arası açık. Aynı anda 80 kişiyi ağırlayabiliyor. Günde 20 çeşit yemek çıkaran Efsun Türk Mutfağı’nın mönüsünde ciğer sarma, ciğer sote, sacda ciğer ve Arnavut ciğeri bulunuyor. Porsiyonu 4.50 ile 5 YTL arasında olan ciğer yemeklerinde süt dana ciğeri kullanılıyor. Yumuşak ve lezzetli olması için bir gün önceden temizlenip kanı alınıyor. Tel: (232) 489 45 75- 232 489 45 65

DESPİNA

Madam Despina’nın mekanı

Kurtuluş’taki meyhaneyi 1946’da Madam Despina açmış. Mekanı ondan alan ve geleneği sürdürmek isteyen kardeşler Erdoğan ile Ercan Tekin işletiyor. Ara sıcak olarak kuzu yaprak ciğeri sunuluyor. Günlük, 30 çeşit zeytinyağlı mezenin hazırlandığı Despina’da ciğer olmazsa olmazlardan. Demirtaş Ceyhun, Oktay Ekinciler, Ali Sirmen ve eski meyhaneleri sevenler sürekli müşterileri. Her gün 12.00-01.00 arasında açık. Fasıl heyetinden şarkılar dinleyebilirsiniz. Tel: (212) 247 33 57

LADES

Yanında beğendi iyi gider

Osmanlı- Türk mutfağından yemeklerin sunulduğu Beyoğlu’ndaki lokanta, 1969’dan beri açık. Amca Adem ile yeğen İlken Çelikol birlikte işletiyor. Arnavut ciğerini ana yemek olarak veriyorlar. Kuzu ciğeri, unlandıktan sonra yağda kızartılıyor. İsteğe göre sade, püreli veya beğendili ikram ediliyor. Her gün ayrıca 30-35 çeşit yemek çıkıyor. Müşterileri Arnavut ciğerinin yanında en fazla hünkarbeğendi talep ediyor. Arnavut ciğerinin porsiyonu 8 YTL. Sanatçıların uğrak yeri olan lokanta her gün 11.30-22.00 arasında açık. Tel: (212) 251 32 03
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!