‘Çukur’un İdris’i Ercan Kesal:Sanat, yeryüzünü sahiplenme cesareti verir

Güncelleme Tarihi:

‘Çukur’un İdris’i Ercan Kesal:Sanat, yeryüzünü sahiplenme cesareti verir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2018 16:41

‘Çukur’un İdris’i Ercan Kesal:Sanat, yeryüzünü sahiplenme cesareti verir

Haberin Devamı

BURSA,(DHA)-TV Dizisi ‘Çukur’un İdris’i Ercan Kesal “Yeryüzünü kitaplar, filmler değiştirmez. Bu kitapları okuyan, bu filmleri izleyenler değiştirir. Bu yüzden egemenler sanatı sevmezler” dedi.

Bursa Barosu ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Yaşananlar Boşuna Değil- Perşembe Söyleşileri”nin son konuğu, Oyuncu, Senarist, Yazar Ercan Kesal oldu. Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şube Lokali’nde gerçekleşen söyleşiye Bursa Barosu Başkanı Avukat Gürkan Altun, Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şube Başkanı Aykut Güngör, gazeteciler, avukatlar, sinema ve edebiyatseverler katıldı.

“Zamanın izinde sinema ve edebiyat” temalı konuşmasında sinema-hayat ilişkisini kendi yaşamından örneklerle anlatan Ercan Kesal, sinemanın en önemli işlevinin yitirilen zamanı sinemada bulma ihtimali olduğunu söyledi.

Sinemanın gerçekliği zaman boyutunda sabitlediğini ve hiçbir sanat dalının bunu yapamadığını kaydeden Kesal, “Başka hiçbir sanat dalının zamanla derdi yoktur. Zaman denilen şeyle en fazla tartışan, kavga eden, müdahale eden sanat biçimi sinemadır. Çünkü sahip olamayacağımız, satın alamayacağımız yeryüzünde bir tek şey var. Zaman, vakit. Bunun dışında her şeyin bir fiyatı var. Zamana sahip olamazsınız. Zaman sizin elinizden akıp, kaybolan bir avuç kumdan başka bir şey değildir. Zamanı kıymetli kılan şey, onun birazdan anı olacak olmasıdır. Sinema, insanın kaybettiği, bunun için de kederlendiği, hayıflandığı zamanı donduran, mühürleyen bir sanat dalıdır. Siz o mühürlenmiş, durdurulmuş zamandan, başkalarının hayatları yüzünden geçmişle ilişkiye geçersiniz” diye konuştu.

Sanatın insanlara yeryüzünü sahiplenme cesareti verdiğini dile getiren Kesal, bu nedenle edebiyatın, sinemanın, sanatın hayattan eksik edilmemesi gerektiğine değindi. Kesal, “Post modern çağ insana bir hiç olduğunu empoze eden çağdır. Kapitalizmin en büyük numarası insan hakları diye sunduğu şeyin baştan sona tüketici hakları olmasıdır. Çünkü kapitalizmde birey yoktur tüketici vardır. Sanat, sinema bu yüzden de çok kıymetlidir. Çünkü yeryüzünü kitaplar, sinemalar değiştirmez. Bu kitapları okuyan, bu filmleri izleyenler değiştirir. Bu yüzden egemenler sanatı sevmezler. Bu yüzden kitaba, filme bomba muamelesi yaparlar.

Dünyanın kaderi sizin ömrünüzden uzun ve biz hastalıklı bir çağın mağdurlarıyız. Bu çağ kapitalizm. Bundan kurtulmak lazım. Başkasını dinlemeyi, dayanışma ruhunu, yeryüzünün bir parçası olduğumuz gerçeğini unutmayalım. Bizden sonra da bu yeryüzünün devam edeceğini, bizim sadece fani bir yolcu olduğumuz gerçeğini idrak etmemizi sağlayarak başlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Söyleşinin sonunda Gürkan Altun ve Aykut Güngör, Ercan Kesal’a plaket verdi. Kesal da okurlarına kitaplarını imzaladı.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!