Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatı yeniden başladı

Güncelleme Tarihi:

Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatı yeniden başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2017 15:01

Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatı yeniden başladı

Haberin Devamı

İbrahim MAŞE/TARSUS (Mersin), (DHA) - MERSİN, Adana ve Osmaniye'nin heyecanla beklediği Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın inşaat çalışmaları 3 bakanın katılımı ile yeniden başladı. Çukurova Bölgesel Havalimanı İnşasını Başlatma Töreni'ne, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Mersin Valisi Özdemir, Osmaniye Valisi Kerem Al, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü, kamu kurum ve kuruluşları müdürleri ve çok sayıda kişi katıldı.
1 MİLYAR TL'LİK DEV YATIRIM
Törende söz alan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, havalimanının yılda 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacağını söyledi. Adana Havalimanı'nın yılda 4 milyon insan hizmet ettiğini fakat yetersiz kaldığını ifade eden Arslan, havaalanını 29 Ekim 2018'de açmayı planladıklarını anlatırken şöyle devam etti:
"Burada yapılacak olan pist; 3 bin 500 metreye 60 metre. Dünyanın en büyük pistlerinden biri. Dünyanın en büyük uçağı olan A380'in inmesine uygun bir pist yapıyoruz. Yanında, dünyanın en büyük pistlerinden birine sahip olacak 3 bin 500 metreye 45 metrelik ikinci bir pist olacak. Aynı anda 15'ten fazla uçağın park edebileceği bir aprona sahip olacak. Adana'daki havalimanı 12 bin metrekare kapalı alana sahip. 4.5 milyon insanımıza yetmiyor. Biz burada 250 bin metrekarelik terminaller yapacağız. Adana'daki ile kıyaslarsanız tam 20 misli. Kargoya ilişkin kapalı ve diğer kapalı alanları da koyduğunuz zaman tam 500 bin metrekarelik kapalı alanı olan bir havalimanı yapıyoruz. Gösteriş olsun, birileri içinde top oynasın diye yapmıyoruz. Bölge insanına, ekonomisine, ürünlerinin ihraç edilebilmesi adına yapıyoruz. Bu rakamlar çok şey ifade ediyor. Sadece Çukurova bölgesel havalimanı, bu gün inşaatına başladığımız kısım 221 milyon lira. Ama terminalleri, diğer kapalı alanları ile, diğer fonksiyonları ile birlikte 1 milyarlık yatırımdan bahsediyoruz. IMF'nin kapısında dilenen, 70 cente muhtaç olan bir ülkeden, sadece bir havalimanına eski parayla 1 katrilyonluk yatırım yapan bir ülkeye geldik. Sizin ve seçip destek verdiğiniz Cumhurbaşkanımız sayesinde."
2018 YIL İÇERİSİNDE HİZMETE SUNACAĞIZ
Yüklenici firmanın iflası ardından duran çalışmaların daha fazla gecikmemesi için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yatırım programına alındığını belirten Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise şöyle konuştu:
"Yüklenicinin de bizlere sözleri var, Allah'ın izniyle altyapısını bu yıl sonu itibariyle tamamlayacak. Üst yapı hedefimiz ise; 2018 yılı sonu. Adanalı ve Mersinli hemşerilerimizin hizmetine bu havaalanını 2018 yılı sonunda sunmayı istiyoruz. Havalimanının yapılmasıyla birlikte Adana'mızın, Mersin'imizin turizm potansiyeli inanılmaz bir şekilde değerlendirilecek ve bölge ekonomisine turizm açısından inanılmaz bir katkı sağlanacaktır. Tarihiyle, kültürel mirasıyla inanılmaz bir değere sahip olan Çukurova havzamız, inşallah, o uzun sahilleriyle hem yurt içinden, hem de yurt dışından turistlere önemli bir hizmet verecek. Bu anlamda, Çukurova Havalimanı önemli bir işlevi gerçekleştirecek. Çukurova Havalimanımız, sadece turizm açısından değil, ihracatımızın daha da artması, güçlenmesi açısından da büyük bir önem taşıyor. Havalimanının yapılmasından sonra özellikle kargo taşımacılığının güçlü bir şekilde başlatılmasıyla, Çukurova'nın, Adana'nın, Mersin'in ihracatının nasıl ve ne şekilde patlayacağını hep birlikte göreceğiz."
"DİKTATÖR' DİYENLER, DİKTATÖRLÜK ÖZLEMİ İÇİNDEDİR"
Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili ahlak dışı bir şekilde bazılarının diktatörlük suçlaması yaptığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Diktatörler halktan korkar. Halkın sofrasına oturmaz, çayını içmez, korktukları için de tankların, savaş uçaklarının arkasına saklanırlar. Ama Cumhurbaşkanımız 15 Temmuz gecesi sizinle birlikte tankların ve savaş uçakların üstüne yürümüştür. Halkı ile beraber tankın, savaş uçağının üzerine yürüyen diktatör değildir. Asıl ona 'Diktatör' diyenler diktatörlük özlemi içindedir. Bir de televizyonlarda rejim değişikliğinden bahsediliyor. Türkiye'nin rejimi Cumhuriyettir. Laik, demokratik, sosyal hukuk devleti ile Türkiye'nin, vatandaşın bir problemi yoktur. Rejim değişikliği cumhuriyetin içinden cumhuru çalmaktır, cumhurun gücünü gasp etmektir."
Konuşmaların ardından, başta Bakanlar Elvan, Çelik ve Arslan olmak üzere buton başına geçen yetkililer, çalışmalara yeniden başlandı. 28 Mayıs 2013'te, o dönemin bakanları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından temel atması gerçekleştirilen havalimanında, yüklenici firmanın iflas etmesi sonucu çalışmalar durmuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!