CSI Ankara işbaşında

ÇÖZÜLMESİ güç suç vakalarında en küçük bulguları bile derinlemesine inceleyerek olağanüstü sonuçlara ulaşan bir grup balistik uzmanının maceralarını anlatan CSI:NY dizisi, Türk basınının ilham kaynağı haline geldi.

CSI (Crime Scene Investigation) yani Olay Yeri İnceleme olarak adlandırılan kısaltma, artık kamuoyunun dikkatini çeken hemen her polis haberinin başlığında ya da içeriğinde yer alıyor. CSI:NY’de balistik uzmanlarının gösterdiği başarıya atıfta bulunularak özellikle cinayet haberlerinde, “CSI Konya”, “CSI Urfa”, “CSI Kayseri” gibi tanımlamalar yapıldığını sık sık görüyoruz.
Peki Türk Polisi, CSI:NY dizisinde olduğu gibi gerçekten başarılı mı? Bu sorunun cevabını uzun yıllardır polis muhabirliği yapan biri olarak tereddüt etmeden vereyim. Evet Türk Polisi en az o dizide canlandırılan karakterler kadar başarılı. Hatta birçok konuda yabancı meslektaşlarına fark atar.
Çağın değişen koşulları ve gelişen teknoloji sayesinde delilden suçluya ulaşmakta büyük başarı elde eden Türk Polisi, son yıllarda Olay Yeri İnceleme şubelerine büyük önem veriyor. Alanında uzman polislerin görev yaptığı bu şubelerde başta parmak izi incelemesi olmak üzere, suçun aydınlatılması için her türlü delil çalışması yapılıyor.
Sigara izmaritinden, halıdaki saç teline, araç tekerleği izinden, silinen kan lekelerine kadar birçok delil üzerinden suçluya ulaşan uzman polisler, kendilerine yapılan övgüleri hak ediyor.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şubesi de yakalanan bu başarının önemli merkezlerinden biri haline geldi. İstatistiklere baktığımızda, emniyete bildirilen her 100 olaydan neredeyse 70’e yakını Olay Yeri İnceleme Şubesi’nin desteğiyle aydınlatılıyor.
Özellikle hırsızlık olaylarının aydınlatılmasında kullanılan ve Türkçe adı Otomatik Parmak İzi Teşhis Sistemi olan AFIS (Automated Fingerprint Identification System) son yıllarda kullanılan en iyi teknolojilerden biri haline geldi. Türkiye’deki yüz binlerce suçlunun parmak izi kayıtlarının arşivlendiği sistem sayesinde, olay mahallindeki izlerin karşılaştırılması rahatlıkla yapılabiliyor.
Örneğin, X şahıs geçmişte herhangi bir suç işledi ve parmak izi AFIS’te kayıt altına alındı. Aynı kişi bir süre sonra farklı bir suç işleyerek olay mahallinde yine parmak izini bıraktı. Bu iz uzman ekiplerce alındıktan sonra AFIS’e yükleniyor. Sistem, yüz binlerce parmak izi arasından doğru kişiyi bularak uyarıda bulunuyor.
Teknolojik gelişimin yanı sıra uzman polislerin uyguladığı olay yeri inceleme taktikleri de bir o kadar önemli. Başarının büyük bir kısmı, polislerin olay mahallinde yaptığı ciddi araştırmalarla elde ediliyor.
Ankara’da son üç yıldır faili meçhul cinayetin kalmaması, hırsızlık olaylarının büyük bir kısmının kısa zamanda aydınlatılması, sanırım Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polislere “CSI Ankara” yakıştırması yapılmasını haklı çıkarıyor.
Yazarın Tüm Yazıları