Cruise’ler rotayı Asya’ya çevirdi

Güncelleme Tarihi:

Cruise’ler rotayı Asya’ya çevirdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2005 00:00

Asya limanları, şimdiye kadar sadece ufak seyahat gemilerinin yanaştığı, mütevazı turların düzenlendiği noktalardı. Ancak şimdilerde, son yılların en gözde yolculuk şekli olan cruise turizminin en revaçta yerleri oldular. Hayali bir kahraman bulalım. Adı Mehmet Bey olsun. Mehmet Bey, uzun yıllar çalışmış, emekli olmuş ve şimdi dolgun emekli maaşıyla dünyayı gezmek istiyor.

Kendine bir rota yapıyor: Bangkok, Bali, Singapur, Hong Kong, Güney Kore... Toplam 10 şehri içine alan, onun için hayli egzotik geçecek bir rota. Ama onun seyahati otellerle, uçaklarla uğraşmasına gerek kalmadan tamamlanacak. Çünkü Mehmet Bey, tüm buraları bir crusie ile gezecek. Yani şu sıralar turizmin en revaçta şekliyle, seyahat gemisinde.

İlk cruise yolculuğu 20 gün sürdü. Bir aralık ayında Singapur’dan başladı ve güneye doğru devam edip Avustralya’nın Sydney kentinde tamamlandı. 12 ayrı kentte konakladı, her limanda en fazla bir gece kaldı. Bazı geceler, denizde yolculukla geçti, bazıları ise Mehmet Bey’in kenti istediği gibi dolaşabilmesi için limanda demirli olarak. Bazen gündüzleri yol aldılar, bazı gündüzlerde ise Mehmet Bey istediği gibi alışveriş yapabilsin diye limanda konakladılar.

İKİ TUR DAHA ALDI

O kadar memnun kaldı ki Mehmet Bey, kendine iki ayrı cruise turu daha satın aldı. Baharda Nautica adlı bir gemiyle bu sefer Hong Kong’dan demir aldı. İlk durak Vietnam oldu. Sonra Tayland, Hindistan ve oradan doğruca Süveyş Kanalı. Son durak Atina’ydı. 35 günlük bir turdu bu.

Takip eden ekim ayındaki turda ise 14 günlük daha kısa bir güzergah çizdi kendine. Cruise West daha ufak bir gemiydi ve sadece Japonya içindeki limanları kapsayan bir tur yaptı.

Asya limanları, şimdiye kadar sadece ufak seyahat gemilerinin yanaştığı, mütevazı turların düzenlendiği noktalardı. Mehmet Bey ve onun gibi düşünenler sayesinde şimdi cruise turizminin en gözde rotası oldular.

Bir defa bu bölgenin en büyük avantajı, henüz birçok turist için hálá bakir olması ve alışveriş için çok uygun fiyatlara sahip oluşu. Üstelik bu durum, kendine bölgede öyle bir altyapı yaratmış ki, hiçbir dil problemi çekmeden belli kentleri istediğiniz gibi gezebiliyor, esnafa meramınızı rahatça anlatabiliyorsunuz. Gemiden sıkılma ihtimaline karşı da istediğiniz yerden uçağa binip ülkenize dönebilirsiniz.

GEMİLER DAHA KALİTELİ

Yolculardan gelen yoğun taleplerin ardından, seyahat acentelerinin baskısıyla, cruise şirketleri de turların büyük kısmını Uzakdoğu’ya çevirmiş durumda. Hatta Uzakdoğu turlarında kendilerine yeni limanlar arıyor, turları daha da genişletmeye çalışıyorlar.

Cruise Critic dergisinin editörü Carolyn Spencer Brown, Asya’ya crusie turizmi artık değişiyor, diyor. ‘Cruise endüstrisi, şimdi genç kitleye ulaşmaya çalışıyor. Daha aktif, daha hareketli gruplar bulup, Asya’ya daha büyük gemiler kaldırmak istiyorlar. Halbuki geçmişte bölgeye sadece yaşlı ve küçük gemileri yollarlardı. Ayrıca öyle 3 haftayı bulan turlar yapamazdınız. En fazla 10 gün şöyle bir dolaşır, dönerdiniz.’

ASYA TURU DÜZENLEYEN CRUISE ŞİRKETLERİ

Holland America: www.hollandamerica.com

Princess Cruises: www.princess.com

Radisson Seven Seas Voyager: www.rssc.com

Cruise West: www.cruisewest.com

HER GECE FARKLI BİR GEMİ

Silversea Cruise, Asya ve Avustralya’da 17 ayrı gemiyle tur düzenleyen, 2006 için de 8-16 gün arası turlar hazırlayan bir şirket. Onlar da bölgeye olan yoğun talebi keşfettikleri için yeni bir yöntem geliştirmişler. Büyük filolarıyla bölgede kesintisiz olarak devam ettirdikleri turlara günlük tarifeler eklemişler. Siz istediğiniz limandan tura katılıp, gemide istediğiniz kadar kalabiliyorsunuz. Sonra başka bir limanda isterseniz şirketin başka bir rotaya devam eden gemisine geçebiliyorsunuz. Ya da turunuzu o anda bitirebiliyorsunuz. Tek şartları, tura en az 5 gece katılmanız. Bir gecelik fiyatları ise 480 dolardan başlıyor.

ŞİRKETLER FARKLILAŞMA PEŞİNDE

Bölgedeki cruise şirketlerinin yoğunlaşan rekabetlerinde, şirketler her geçen gün kendilerini farklılaştırmak için çabalıyorlar. Bunlardan biri de, Princess Cruises. Şirket, bölgeye yaz cruise’ları kaldıran ender şirketlerden biri. Ayrıca 2006 programına Kamboçya’yı eklemiş durumda. Başka bir şirket Holland America ise başka turlardan farklı olarak güzergahına bir gecelik Şangay ve Osaka konaklamasını eklemiş.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!