Çözüm için yanınızdayım

Güncelleme Tarihi:

Çözüm için yanınızdayım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2016 22:22

Başbakan Binali Yıldırım İstanbul’da düzenlenen İhracat Zirvesi’nde konuştu. Yıldırım ihracatçılara, “Milletine güvenen kazanır. Ekonomi için güven ve istikrar şarttır. Bazı arkadaşlarımın kötümser ruh halini gördüm. Bu hak ettiğimiz bir durum değildir. Büyük bir darbe belasından kurtulduk” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından İstanbul’da düzenlenen ve yüzlerce ihracatçının katıldığı ‘İhracat Zirvesi’nde Başbakan ve bakanlar ihracatçıları dinledi. ‘İhracat Zirvesi’nin basına kapalı gerçekleşen son bölümünde ihracatçıların en önemli gündem maddesinin finansmana erişim, vergiler ve Avrupa Birliği ile yaşanan sorunlar olduğu öğrenildi. 26 sektör konseyi temsilcilerinin üçer dakikalık sürede ihracatın sorunlarını anlatmasından sonra Başbakan Yıldırım ve kabine üyeleri ihracatçılara yanıt verdi.

‘GÜVEN VE İSTİKRAR ŞART’

Başbakan Yıldırım’ın ihracatçılara “Daima demokrasi, hukuktan yana oldunuz. Milletine güvenen kazanır. Ekonomi için güven ve istikrar şarttır. Burada bazı arkadaşlarımın kötümser ruh halini gördüm. Bu durum hak ettiğimiz bir durum değildir. Büyük bir darbe belasından kurtulduk” dedi. Edinilen bilgilere göre ihracatçılar şu konuları öne çıkardı:

Haberin Devamı

- AB ile inişli çıkışlı siyasi ilişkilerin ticari hayatı engellememesi.

- Otomotiv, elektronik ve enerji gibi sektörlerde ÖTV ve KDV indirimleri.

- Fabrikalarda elektrik kullanımında indirim.

- Çalışan vergi yükünün hafifletilmesi.

- Turizmin tekrar canlandırılması.

- Rusya ile ilişkilerin düzelmesine rağmen bazı sektörlere çıkarılan zorlukların giderilmesi.

- Bürokrasi nedeniyle işlerin yavaşlaması ve ihracatın düşmesi.

- Finansmana erişiminde destek olunması.

- Avrupalı bankaların teminatları kabul etmemesi.

- Türkiye’deki liman masraflarının yüksek olması.

Edinilen bilgiye göre konsey temsilcilerinden en çok TİM Sektörler Konseyi Makine ve Aksamları Sektör Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran’ın konuşması dikkat çekti. Dalgakıran’ın “Başınızı ağırtmak istemiyorum. Taleplerimizi yerine getirir, yaparsanız başımız göğe ermeyecek. Yapmaz iseniz de batmayacağız. Dünyada en yüksek teşviki veren hükümetsiniz ama bir patent çıkaramıyoruz. Bu teşvikle istenilen ivmeyi kazandıramıyorsak mesele teşvik meselesi olmadığını anlıyoruz. Biz para değil kurumsal istikrar, demokrasi, şeffaflık ve iyi uluslararası ilişkiler istiyoruz” dediği öğrenildi.

Haberin Devamı

‘ŞAHSEN YANINIZDAYIM’

İhracatçılardan sonra söz alan Başbakan Yıldırım herkese teşekkür ettikten sonra şöyle konuştu: “Dünya zor günlerden geçiyor. 2008’den beri küresel kriz devam ediyor. Küresel ticaretteki daralma en önce sizleri etkiliyor. Pazar daralınca rekabet konusu öne çıkıyor. Şimdi yeni çareler ve yöntemler geliştirmek gerekiyor. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracatta çok büyük destek vereceğiz dedik. Karşılaştığınız her sorunun çözümü için yanınızdayım. Şahsen yanınızdayım. Enerjimizi azaltan bürokrasi canavarına karşı birlikte mücadele verelim. İstikrarın bozulacağı ve ekonominin kötüye gideceği algı operasyonu var ama ne yaparlarsa yapsınlar başarılı olmayacaklar. Yaptıkları iş insanlığa sığmıyor.”

BAKMADAN GEÇME!