Coşkun Aral iz peşinde

Güncelleme Tarihi:

Coşkun Aral iz peşinde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2006 00:00

Ağırlıklı olarak Türk yapımları gösteren ilk belgesel kanalı İz, 6 Şubat’ta Digiturk’ün 88’inci kanalında yayın hayatına başladı. Coşkun Aral ve arkadaşlarının kurduğu kanal gezi, tarih, kültür gibi farklı konularda belgesel programlar yayınlıyor.

Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun, kanallara ceza olarak belgesel programları yayınlattığı bir dönemde, Coşkun Aral ve arkadaşları sadece Türk yapımlarının gösterileceği ilk belgesel kanalını açma cesaretini gösterdi. Türkiye’de yayın yapan birçok yabancı belgesel kanal olmasına rağmen, belgeselcilerine yer veren bir TV kanalının olmaması, İz’in açılma fikrini vermiş. Kanalın kurucuları olan Coşkun Aral ve Vedat Atasoy.

Kanalın bütçesi dünyadaki diğer örneklerine göre oldukça düşük. Çalışmalarını, şimdilik çevrenin desteği ve tanıdıkları aracılığıyla sağlıyorlar. Kanal, teknik desteği ise Digiturk’ten alıyor. Şimdilik sponsoru yok. Tanıma oranı arttıkça oluşacak ilgiyle sponsor bulacaklarını düşünüyorlar.

İz TV’nin en önemli özelliği, belgeselle uğraşan herkese açık olması. Bu işle uğraşan gençlerin halkla buluşmasını ve yapılan filmlerin değerlendirilmesini amaçlıyorlar. Yayınlarının yüzde 90’ı yerli, yüzde 10’u yabancı yapımlardan oluşuyor. Ekiplerinde Ara Güler, Nasuh Mahruki, Tolga Örnek, Serkan Ercan, Esra Zeynep, Savaş Karakaş ve Ertuğrul Karslıoğlu gibi isimler var.

TÜRK BELGESELCİLERİ BEKLİYORLAR

Digiturk yetkilileri İz’in sadece belgesel kanalı olmadığını, aynı zamanda belge ve bilgi kanalı da olduğunu söylüyor. İlerideki hedefleri yayınları altyazı ile hazırlayarak diğer ülkelere de hitap etmek. Yayın saatleri belgesel sevenlere göre hazırlanmış: Hafta içi 14.00-02.00, hafta sonları 12.00-02.00.

Kanalın kurucularından Coşkun Aral amaçlarını, evrensel etikten sapmadan, Türkiye’de anlaşılacak şekilde belgeseller hazırlamak olarak anlatıyor. "Karavanımla bütün Türkiye’yi dolaştım. Belgesele olan ilgiyi gördüm. Televizyon programlarının saf eğlenceye endeksli olduğu bu dönemde, ekip arkadaşlarımdan kanal kurma teklifi aldığımda teklifi Digiturk’ün desteğiyle hayata geçirdim. Bütün programları belge ve bilgi programlarından oluşturduk, arkadaşlarım ellerinde olan her şeyi bu kanal için kullandı. Dünyayı, Türk insanına tanıtmayı amaçlıyoruz. Tarihe geçecek belgeseller yapmak istiyoruz."

İZ TV’NİN PROGRAMLARI

Sudaki İzler: Savaş Karakaş’ın hazırladığı program trafikten ve stresten bunalanları su altına davet ediyor.

En: Nasuh Mahruki’nin hazırladığı programda Türkiye’nin enlerine doğru yolculuğa çıkılıyor. İzleyenleri en yüksek dağlar, en derin mağaralar veya en kurak topraklarda gezintiye çıkarıyor.

Gidiş Dönüş: Serkan Ercan’ın hazırladığı programda tren yolculukları sırasında yaşananlar ve yaşam kesitleri sunuluyor.

Ustalara Saygı: Abidin Dino, Ara Güler, Haluk Cecan, Ertuğrul Karslıoğlu, Can Dündar ve Suha Arın gibi ustalar tarafından hazırlanan filmler gösteriliyor.

Wilco’nun Karavanı: Aşçı Wilco Van Herpen karavanıyla farklı bölgelere giderek izleyicilere gözlemlerini aktarıyor.

Türkiye Notları: Coşkun Aral hazırladığı programda, yanı başımızda olan ama fark etmediğimiz gizemli bölgeleri keşfediyor.

Şehir Hikayeleri: Rüknü Özkök ve Eray Canber, İstanbul’u dolaşarak tarihi mekanları anlatıyor.

Yemeğin Yolculuğu: Fransız gurme Olivie Despertz, Türkiye’deki tatları araştırıyor.

Genç İz: Gençlerin yaptığı belgeseller.

Fest İz: Türk belgeselleri.

Doc: Ödüllü yabancı belgeseller.

Harita: Esra Zeynep’in hazırladığı programda Anadolu’nun eski şehirlerinin tarihi konu ediliyor.

Dünyanın 99 Hali: 99 ülkenin gelenekleri ve kültürleri sergileniyor.

Özel Gösterim: Tarihe damgasını vurmuş önemli kişiler ve olaylar anlatılıyor.

Dünya Güncesi: Gitmek isteyip gidemediğiniz ülkeler, adını daha önce duymadığınız şehirler Dünya Güncesi kuşağında.

Anadolu Güncesi: Destanlara konu olan Anadolu belgeselleri ekranda.

Işık ile Gölge: Fotoğrafın duayenleriyle birlikte Türkiye’nin bilinmeyen köşelerini objektiften yakalamak isteyenlerin programı.

Tarihin İzleri: Anadolu’daki uygarlıkların binlerce yıllık geçmişini konu alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!