Çoruh Nehri'ndeki barajlardan ülke ekonomisine katkı

Güncelleme Tarihi:

Çoruh Nehrindeki barajlardan ülke ekonomisine katkı
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2016 11:13

-Çoruh Havzası Projesi kapsamında DSİ Genel Müdürlüğü ve özel sektör tarafından Çoruh Nehri üzerinde işletmeye açılan hidroelektrik santraller 16 milyar 818 milyon kilovatsaat enerji üreterek, ülke ekonomisine 3 milyar 868 milyon liralık katkı sağladı-DSİ Genel Müdürü Diniz: "Çoruh Nehri'nde hizmete açılan barajların yanı sıra yapımı süren barajlar da yer alıyor. Yusufeli Barajı tamamlandığında 270 metre ile Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 3. en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajı olacak. Milli ekonomiye yılda 450 milyon lira katkı sağlayacak"

Haberin Devamı

ARTVİN (AA) – BAYRAM SARAYOĞLU - Çoruh Havzası Projesi kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ve özel sektör tarafından Çoruh Nehri üzerinde işletmeye açılan hidroelektrik santraller 16 milyar 818 milyon kilovatsaat enerji üreterek, ülke ekonomisine 3 milyar 868 milyon liralık katkı sağladı.

DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bayburt'taki Mescit dağlarından doğup Batum'dan Karadeniz'e dökülen Çoruh Nehri üzerinde, ilk olarak Türkiye-Avusturya ikili işbirliğiyle Eylül 1999'da inşaatına başlanan Muratlı Barajı ve HES'in, 29 Haziran 2005'te dönemin başbakanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldığını anımsattı.
Diniz, Türkiye'nin en hızlı akan nehri Çoruh üzerinde tamamlanan ilk baraj olan, yıllık 444 milyon kilovatsaat üretim kapasitesi bulunan barajdan 4 milyar 322 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretilerek, milli ekonomiye 994 milyon liralık katkı sağlandığını vurguladı.

Çoruh üzerindeki ikinci baraj olan, Borçka ilçesinde 8 Nisan 2007'de dönemin başbakanı Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın açılışını yaptığı Borçka Barajı ve HES'in ise yıllık 1 milyar 39 milyon kilovatsaat üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten Diniz, "Borçka Barajı ve HES'den bugüne kadar 7 milyar 370 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretilerek, milli ekonomiye katkısı 1 milyar 695 milyon lira oldu" dedi.
Çoruh Nehri'nde yapılan bir diğer barajın ise Türkiye'nin en yüksek barajı olan Deriner Barajı ve HES Projesi olduğunu anlatan Diniz, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Ayrıca, Deriner Barajı, 249 metre gövde yüksekliğiyle çift eğrilikli beton kemer baraj sınıfında Avrupa'nın üçüncü, dünyanın 6'ıncı en yüksek barajı olma özelliğine sahiptir. Yine dönemin başbakanı olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Aralık 2012'de hizmete açtığı Deriner Barajı'nın tam kapasite ile çalışması halinde yılda 2 milyar 118 milyon kilovatsaat üretim kapasitesi bulunuyor. Türkiye'de şu ana kadar inşa edilmiş en büyük yer altı elektrik santrallerinden birine sahip olan ve dünyadaki mühendislik harikaları arasında gösterilen Deriner Barajı'ndan, bugüne kadar 3 milyar 535 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretilerek, milli ekonomiye katkısı 813 milyon liralık katkı sağlandı."

Diniz, Çoruh Nehri üzerindeki bir başka barajın ise temelden itibaren 180 metre yüksekliğe sahip Artvin Barajı olduğunu, bu barajın yapımına 1 Ocak 2011'de başlandığını ifade ederek, "Artvin Barajı ve HES, tek eğrilikli beton kemer ağırlık baraj tipine sahip olup bu tipte ülkemizin en yüksek barajı. Yapımı yaklaşık 5 yılda yapımı tamamlanarak 14 Ocak 2016 tarihinde hizmete alındı. Barajda bugüne kadar 116 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretilmiş olup milli ekonomiye 27 milyon liralIk katkı sağlandı" değerlendirmesinde bulundu.

Çoruh Nehri üzerinde bulunan bir diğer barajın ise Arkun Barajı Projesi olduğunu vurgulayan Diniz, "Talvegden yüksekliği 129 metre olan baraj, ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu tipinde inşa edilmiştir. 24 Mayıs 2014 tarihinde işletmeye açılarak bugün itibarıyla 666 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretmiş olan baraj, milli ekonomiye 153 milyon liralık katkı sağladı. Erzurum ili İspir ilçesinin yaklaşık 6 kilometre doğusunda, Çoruh Nehri üzerinde yer alan Güllübağ Barajı ve HES Projesi de bugün itibariyle 709 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretmiş olup milli ekonomiye 163 milyon liralık katkı sağlamıştır.Çoruh yan kolu Oltu Çayı üzerinde bulunan Ayvalı Barajı ve HES Projesi de silindirle sıkıştırılmış beton baraj tipinde inşa edilmiştir. 177 metre yüksekliği ile bu kategoride ülkemizin en yüksek dünyanın 4. büyük barajıdır. 04 Eylül 2015 tarihinde işletmeye açılan barajdan bugün itibarıyla 100 milyon kilovatsaat enerji üretmiş olup milli ekonomiye 23 milyon liralık katkı sağlamıştır" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

-Yusufeli Barajı ve HES’in inşaatı devam ediyor

Ali Rıza Diniz, Çoruh Nehri'nde hizmete açılan bu barajların yanı sıra yapımı süren barajlar da yer aldığını ifade ederek, "Bunlardan biri olan Yusufeli Barajı tamamlandığında 270 metre ile Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 3. en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajı olacak. Temeli 26 Şubat 2013'te atılan, 2,15 milyar metreküp suyun depolanacağı barajda, 540 558 megavat kurulu gücündeki hidroelektrik santralin devreye girmesiyle yılda 1,888 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek. Öz kaynaklarımız ve Türk mühendislerince inşa edilmekte olan Yusufeli Barajı, milli ekonomiye yılda 450 milyon lira katkı sağlayacak. Barajda bugüne kadar yüzde 50 fiziki gerçekleşme sağlandı" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!