Çöp adam çizemezken şimdi sergi açıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Çöp adam çizemezken şimdi sergi açıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2012 00:00

Türkiye’de resim hobisi son yıllarda hızla yayılıyor. Sadece gençler değil orta yaşlılar arasında da. Resim kurslarının geldiği noktayı İstanbul’daki Pera Güzel Sanatlar’ın Genel Sanat Yönetmeni Sabahattin Özbakır’la konuştuk.

Haberin Devamı

Resme daha çok hangi yaş grupları ilgi gösteriyor?
- Resim eğitim programımız her yaş grubundan katılımcılara açık. ‘Yaşam boyu eğitim’ artık Avrupa Birliği’nin sloganı oldu, biz de bu yönde hareket ediyoruz. Pera Güzel Sanatlar Resim Atölyesi’nde son dönemde eğitim alan 40-70 yaş grubundan 30’a yakın erkek ve kadın öğrencimiz var.
Eğitim almak için ne yapmak gerekiyor?
- Eğitim almak isteyenler önce bölüm hocasıyla bir mülakat yapıyor, sonrasında okula kabul ediliyor. Resim eğitimi haftada bir günlük ve beş saatlik derslerden oluşuyor ve dört yıl sürüyor. Haftada iki gün gelen öğrencilerse okulu iki yılda bitirebiliyor. İki veya dört yılda eğitim tamamlayan öğrencilerimize Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bitirme belgesi veriyoruz. Bu sayede tüm mezunlarımız Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda, belediyelerin açtığı meslek kurslarında, özel ve devlet okullarında usta öğretici statüsünde görev alabiliyor, konularıyla ilgili işyeri açabiliyor. Şu anda Türkiye’nin her yerinde Pera Sanat’tan yetişmiş yüzlerce kişi ders veriyor.
Neler öğretiliyor bu kurslar sırasında?
- Müfredatımıza gelince... Desen, figür, renk, perspektif ve sanat tarihi gibi derslere yer veriyoruz. Boya tekniklerini öğretiyoruz. Sanat eserlerinin tanımı üzerinde de duruyoruz. Tabii mutlaka birlikte müze ve galeri gezileri yapıyoruz.
Peki resmin hangi branşında ilerleyeceklerine nasıl karar veriyorlar?
- Programın bütüne bakınca öğrenci için en önemlisi temel eğitimi tamamlamak. Bence bu temel eğitim tamamlandıktan sonra branş seçmek daha mantıklı. Öğrenciyi branşa yönlendiren kişi de hocası olmalı. Branş seçerken en önemli üç unsur; kişinin kabiliyeti, kapasitesi ve isteği. Her yaş grubunun değişik istek, talep ve beklentileri olabiliyor. Kimi desen, kimi natürmort seviyor, kimi yağlı boya, kimiyse akrilikle çalışmak istiyor. Bu tarz farklılıklar sebebiyle daha ziyade bölümün hocası öğrenciye bir tarz kazandırıyor. Bundan sonra tarzını bulan öğrenci o tarza bağlı bir boya kullanmaya başlıyor. Tarz büyük ölçüde kişiye bağlı kısacası. Tabii en sonunda da eserlerini sergilemek de her öğrenci için teşvik edici bir faaliyet oluyor.

Haberin Devamı

Çöp adam çizemezken şimdi sergi açıyorlar

Haberin Devamı

EĞİTİMDEN SONRA MESLEK DEĞİŞTİREN OLUYOR

Resmi bir hobi seçip derslere başlayacaklara ne gibi önerileriniz var?
- Resim pek çok sanat dalı gibi sabır işi. Onlara çalışmaları için verilen her şeyi sabırla yaparlarsa daha hızlı ilerleyeceklerdir. Yeni başlayanlara ilk aşamada kalem kağıt bile yeterli. Biraz ilerledikten sonra aylık malzeme harcaması 60 lirayı geçmez. Pera Sanat’ta resim eğitiminin yıllık ücreti 4 bin 600 lira.
Resmi sadece hobi olarak görmek ne derece mümkün?
- Resim her zaman bir rahatlama aracı. Biz çöp adam bile çizemeyenlerin eğitim aldıktan sonra kişisel sergilerini açtık. Bu iş çalışmayla, sabırla ve istekle gerçekleşecek bir yapıya sahip.
Hiç farkında olmadığı yeteneğini keşfedenler bu derslerde ne gibi şeyler yaşıyor?
- Yetenek hemen anlaşılmıyor. İnsanlar bilgiyi aldıktan bir süre sonra uygulamaya başlıyor ve kendilerinde de bir şeyler katmaya başlayınca yetenekleri ortaya çıkıyor. Kısacası içlerinden geçeni yetenekleriyle birleştiriyorlar bu da onları heyecanlandırıyor.
40’ından sonra resme başlayanlardan ne gibi tepkiler alıyorsunuz?
- İlk önce çok heyecanlanıyorlar fakat birkaç ders sonra tamamen rahatlayıp başaracaklarına inanıyorlar. Bu yaş gruplarında ders almaya başladıktan sonra gelişme gösterenler de var. Hatta meslek değiştirenler bile çıktı. Hobi olarak başladıkları bu uğraşı profesyonelliğe kadar götürenlere rastladık. Bu, biraz da kişinin işe nasıl baktığıyla ilgilidir. Bir işi seviyor ve ona emek harcıyorsanız ondan gelir edebilecek düzeye de gelebilirsiniz.

Haberin Devamı

Kızım bir ayda bıraktı ben sekiz yıldır devam ediyorum
İNCİSER ALPTEKİN (61)

Kırk yıldır avukatım ve hala da faal olarak mesleğimi icra ediyorum. Lise çağlarında resme hevesim vardı hatta tablolarımdan bir sergi de yapılmıştı. Ailem güzel sanatlarda çalışmamı pek istememişti o yüzden hukuk okudum. Ama aklımda hep kalmıştı resim. Kızım liseyi bitirip Amerikan kültürü ve edebiyatını kazandığında resmi onunla birlikte hobi olarak yapmayı teklif ettim. Kabul etti. Beraber Pera Güzel Sanatlar’a başladık, o bir ayda sıkılıp bıraktı ben mezun olduktan sonra da devam ettim. Toplam sekiz yıldır Pera’ya her cumartesi günü giderim.

HOCAMIZ BİZLERİ
ELEŞTİREREK EĞİTİYOR

Haberin Devamı

İyi dereceyle diploma aldım ‘uzman öğretici’ olma hakkı kazandım fakat hobi olark devam ettim. Geçen yıl pera Güzel Sanatlar’ın sergi bölümünde ilk sergimi açtım. Tablolarımın bazıları turistler tarafından satın alınınca çok şaşırmıştım. Şimdi ikinci sergimi açtım. Hocamız ressam Nilüfer Moayeri hızlı geliştiğimi söyleyince daha da mutlu oluyorum. Zorunlu eğitimde her tekniği öğrendikten sonra hocamın yönlendirmesi ve benim isteğimle yağlı boyaya devam ettim. Pop-art tarzını benimsedim yani biraz daha modern işleri seviyorum. Farklı ve çok canlı renkleri kullanmayı tercih ediyorum. Değişik motifleri kullanmayı seviyorum, mesela şu anda yine Pera’nın sergi alanında ikinci sergimde nazar boncuğu temalı tablolarım var. Hocamız Nilüfer Hanım sürekli eleştirerek yetiştiriyor bizi. Tarzımın oluşmasında onun da çok büyük etkisi var.

Haberin Devamı

İLLE DE BİR SERGİ
AÇMAYA GEREK YOK

Şu anki sergim 7 Temmuz’da açılmıştı, bu ayın sonuna kadar da Pera Güzel Sanatlar Sergi alanında görülebiliyor. Ama ille de sergi açmaya gerek yok. İlk yaptığım tablolarımı doktor olan oğlum hastanede doktorların odasına asınca da çok mutlu olmuştum, ardından çalışmalara şevkle devam ettim. Eşim bu duruma hayret ederken her atölye çalışmamda saati unutup yedi, sekiz saat çalışıyorum. Orada çalışanlar bana saati hatırlatınca işimi bitirip çıkmak aklıma geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!