Çok su isteyen bitkiyi ekmeyin

Güncelleme Tarihi:

Çok su isteyen bitkiyi ekmeyin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2018 14:59

Başkent’in en büyük tarımsal üretim havzası olan Polatlı'da çiftçiler kuraklığa karşı uyarıldı. Sakarya Nehri ve Porsuk Çayı hattında yer alan tarım arazilerinde fazla suya ihtiyaç duyan ürünler kontrollü olarak ekilecek.

Haberin Devamı

Kış Yağışlarının düşük miktarda olması nedeniyle Polatlılı çiftçiler kuraklık korkusu yaşıyor. Yaklaşık 1,5 milyon dekarlık alana hububat ekimi yapılan ilçede 300 bin dekar arazi de yeşil mahsuller için bekletiliyor. Yaz aylarında yaşanabilecek olası kuraklığa karşı önlem alan ekipler, yeşil mahsul ekimi yapacak olan çiftçileri, fazla suya ihtilaç duyan bitkilerin yetiştirilmesinden kaçınılması konusunda uyardı. Hububat ekiminin yapıldığı ekim, kasım ve aralık döneminde ilçeye metrekare başına 82 litre yağış düştüğünü belirten Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, ocak ayında ise bu rakamın 45’e düştüğünü söyledi. Şubat ayının ilk yarısındaki yağışın da 0,6 litreye düştüğünü kaydeden Köseoğlu şunları söyledi:
"Böyle devam ederse tarımsal alanlar kuraklıktan olumsuz etkilenecek. Şu anda tarımsal alanlarda değil ama meteorolojik olarak yaşanan kuraklık önümüzdeki 2 ay içinde tarım ürünleri için büyük tehlike oluşturacak Önümüzdeki hafta Polatlı genelinde tüm camilerde yağmur duası yapılacak.”

Haberin Devamı

DSİ’DEN ÇİFTÇİLERE UYARI

Polatlı bölgesinden akarsularını sorumluluk alanında bulunduran DSİ Eskişehir 3’üncü Bölge Müdürlüğü, Sakarya Nehri ile Porsuk Çayı havzasında arazisi bulunan çiftçileri uyardı. Barajlardaki doluluk oranının da düşük olduğunu kaydeden yetkililer, havzaya tarımsal sulama amaçlı su takviyesi yapılamacağını duyurdu. DSİ’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Porsuk Barajı’ndaki mevcut su durumuna bakıldığında tarımsal sahaların sulaması için ayrıca su takviyesi yapılması mümkün görünmemektedir. Yaz aylarında Porsuk Barajı’ndan Porsuk Çayı yatağına sulama suyu verilmesine yönelik taleplerinin karşılanması mümkün olmayacaktır. Çiftçilerimizin buna uygun biçimde ürün planlaması yapmaları, büyük çaplı ekimden kaçınmaları, su ihtiyacı fazla olan bitkileri ekmemeleri gerekmektedir"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!