"Refika Birgül" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Refika Birgül" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Refika Birgül

Çok çektin ama değdi be patlıcan!

Hep seni bekledik o kış aylarında. Çünkü sevdik seni. Nihayet o bol olduğun günler geldi. Artık seni lime lime edeceğiz, içini yarıp dolduracağız. Ama sonu pek hayırlı bu eziyetin. Ağız sulandıran beğendiler, karnıyarıklar bekliyor bu yaz bizi.

Ne çektin be patlıcan! İçinde biriktirdin biriktirdin de bir anda ortadan yarıldın. Kaçarken imama sığındın, seni koruyayım derken bayıldı. Lime lime oldun, kızgın yağla... Ardından un ve sütü birleştirip seninle karıştırdılar da kendini hünkara beğendirmek istedin. Üzüldün, şiştin, durdun, oturdun, aralarına bir şeyler eklediler, katman katman oturtma oldun.
Kızgın mangal ateşlerinde söğrüldün, üzerine limon sıktılar, sirke döktüler. İhtişamın sönse de lezzetinle asaletini gösterdin. Ortadan yarıldın içini etle doldurdular, yavaş yavaş pişirdiler karnıyarık oldun.
Aklında bu toprakların evladı olmanın dirayeti ve kudretiyle türküler söyledin. Veysel’in gözüyle, diliyle, olgunluğu ve anlayışıyla; “Karnın yardım kazma ile bel inen, yüzün yırttım tırnak ilen el ilen. Yine karşıladı beni gül inen. Benim sadık yârim kara topraktır” dedin.
Ama hep güzel, özel ve lezzetli oldun. Biz de dört mevsimin çocukları olarak bahar kadar, yaz, kış ve sonbahara alışık ve dirayetli olarak seni sevdik ve bekledik. Hep çok çektin ama buna değdi. Patlıcanın bol olduğu bu günlerde, ona duyduğumuz derin saygıyla imamı bayıltıp hünkâra beğendirmek; olmazsa karnımızı yarmaya çalışarak!
 
Bol baharatlı tavuklu karnıyarık

Bu tarif klasik karnıyarığın bol baharatlı bir tavukla yapılmış hali. 3 adet büyük bostan patlıcanını enine ortasından kesin. Fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine bir çorba kaşığı zeytinyağı ve tuz ekleyip folyoyla kapatın. 200 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Bu arada tavla zarı büyüklüğünde kestiğiniz tavukları bir kaba alın. İçine 4 çorba kaşığı zeytinyağını, bir çorba kaşığı domates salçasını, bir çorba kaşığı biber salçasını, 2 tatlı kaşığı karabiberi, bir tatlı kaşığı toz kırmızıbiberi, 2 tatlı kaşığı kimyonu, havanda dövdüğünüz 5 adet karanfili ve damak tadınıza göre tuzunu ve ince ince doğradığınız 20 dal maydanozun sapını ilave edip iyice karıştırın.
Burada maydanoz sapları baharatlı bir biber eklemiş gibi enteresan bir etki yaratacak. Bir tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağını ekleyip tavuk karışımını iyice kavurun. Tavukların birbirine değip de sularını bırakmamasını ve güzelce kızarmasını sağlamak için genişçe bir tavada kavurmak önemli. İçine bir  santim inceliğinde kestiğiniz soğanları, 5 diş ince ince kıyılmış sarmısağı, elinizle kabaca kırdığınız 3 avuç cevizi ekleyip iyice kavurun.
Bu arada patlıcanlarınız pişince kenarlarında bir  santim kalacak şekilde içlerini çıkartın, patlıcanın şişkin tarafında biraz çekirdek olabilir, bu patlıcanınızı acılaştıracağından çekirdeklerini ayırıp atın. Kalan iç patlıcanı tavuğa ekleyin ve iyice karıştırıp patlıcanları eşit bir şekilde doldurun. 200 derece fırında bütün tatlar özdeşleşip üzeri renk alana kadar yaklaşık 10 dakika pişirin.

Damak çatlatan imambayıldı

6 adet kemer patlıcanı pijamalı kesin, 3 çorba kaşığı zeytinyağı ve tuzla ovun. 200 derecelik fırında 40- 45 dakika kadar arada çevirerek pişirin. Patlıcanlarınız pişerken bir yandan da tavaya 8 çorba kaşığı zeytinyağı koyun, iyice ısınınca içine ince ince doğradığınız 4 orta boy kuru soğanı ekleyin ve kavurun. Soğanlar iyice pembeleşince yarım  santim kalınlığında kestiğiniz 8 adet sivribiberi ekleyin ve kavurmaya devam edin. Daha sonra içine 1.5 çorba kaşığı şekeri ekleyip, pişmesine son 5 dakika kala ince ince doğradığınız 12 diş sarmısağı tavaya ilave edin.
Ayrı bir kaba 3 adet domatesi rendeleyin ve içine 2 çorba kaşığı zeytinyağı ilave edin. Bu karışımın 1/3’ünü tavadaki soğan karışımına ekleyin.
 Patlıcanlar pişince fırından çıkartıp güzelce içini açın ve tuzla tatlandırın. Soğanlı karışımı eşit bir şekilde patlıcanların içine yerleştirin. Kalan domates karışımının diğer 1/3’ünü doldurduğunuz patlıcanların üzerine gezdirin ve patlıcanları bir tencereye dizin. Kalan son 1/3 lük domates sosunu ve 10 dal maydanozun sapını da tencerenin dibine koyun ve kısık ateşte 45 dakika daha pişirin. Dibinde nefis karamelize bir sos oluşacak. Altını kapatmadan ayırdığınız maydanoz yapraklarını ekleyip, tencerenizi ateşten alın. İmam bayıldı soğuduktan sonra servise hazır olacak. Servis öncesi son dakika üzerlerine üç çorba kaşığı zeytinyağı ve nar ekşisi gezdirin.

İştah açan kuru etli beğendi

Patlıcan beğendi deyince önce ağzımız sulanır ancak bir porsiyon yiyiverince içimizi biraz suçluluk ve ciddi bir ağırlık da kaplar. Tereyağı, unu, peyniri ve okkalı etle biraz fazla gelebilir. Bu sebepten peynir koymayıp az miktar kurutulmuş etle hazırladığım beğendi emrinize amade. Hem güzel bir meze hem de ana yemek olarak mönünüze alabilirsiniz. Beş adet patlıcanı fırının ızgarasında közleyin. Közlendikten sonra sıcakken bir kaba koyup üzerine streç filmi çekin. Böylece kabuklarını daha rahat soyacaksınız.
Bir tavada 2 çorba kaşığı un ve 2 çorba kaşığı tereyağını pembeleşinceye kadar kavurun. Bir su bardağı süt, bir çay kaşığı karabiber, 2 çay kaşığı tuz ekleyin. Bu sırada patlıcanların kabuklarını soyun ve içi çekirdekli mi diye kontrol edin. Eğer çekirdekliyse çekirdeklerini temizleyin ve ince ince kıyın. Meyaneniz iyice kıvama gelince patlıcanı ekleyin ve birlikte bir dakika daha pişirin. Ayrı bir yerde bir adet kapya biberi ve 70 gram kuru eti, bir santim genişliğinde kareler halinde kesin. 2 çorba kaşığı tereyağıyla biberleri kavurun. İyice kavrulduklarında 3 çorba kaşığı dolmalık fıstığı ekleyip yaklaşık 2 dakika daha kavurmaya devam edin. Son dokunuş olarak kuru eti ekleyin ve bir dakika daha kavurun. Beğendinizin üzerine ekleyerek servis edebilirsiniz.

X