Çok basit kilo tüyoları

Her üç kişiden biri fazla kilolu ya da şişman.

Haberin Devamı

Fazla kilolu ya da şişmanların da neredeyse yarıya yakını aşırı insülin üreten ve bu nedenle insülin direnci tuzağına düşüp göbeğini büyüten, belini genişleten şanssız kişiler. Oysa insülin direnci tuzağına düşmemenin yolunu çoğumuz biliyoruz. Az yiyeceğiz, çok hareket edeceğiz ve dün size yeniden hatırlatmaya çalıştığım “glisemik indeks” kavramına dikkat edeceğiz. Yani karbonhidrat grubu besinleri seçerken elimizden geldiği kadar akıllı hareket edeceğiz.
Bu yönde bir çaba gösterdiğimizde aslında hangi nedenle meydana gelirse gelsin kilo sorununun çözümü kolaylaşıyor. Varsa insülin direnci çözülüyor ya da insülin direnci tuzağına düşmeniz engellenmiş oluyor.
Dahası gizlisiyle açığıyla şeker hastalığı tehlikesi en aza iniveriyor. Yani beslenme modelinizde daha az karbonhidrat tüketmeyi esas alırsanız, ilave olarak da düşük glisemik indeksi olanları da tercih ederseniz, kilonuzu yönetmek emin olun, araba sürmek, bisiklet kullanmak ya da yolda yürümek kadar basit hale gelebiliyor.

Haberin Devamı

Glisemik indeks tüyoları

- Çiğ karbonhidratlar, pişirilmişlerden daha az kilo yapıyor.
- Ezip öğütmek, rafine hale getirmek kilo kazanımını tahrik ediyor.
- Limon, sirke, sarmısak, turp eklemek, limon sıkıp sirke dökmek o karbonhidratın kilo yapıcı etkisini azaltabiliyor.
- Tarçın tüketimi de glisemik yükü azaltan bir alışkanlık.
- Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih etmek çok ciddi bir avantaj.
- Taze meyve-sebzeler bayat olanlardan, suyu az (elma, armut, ayva) meyveler bol sulu olanlardan (portakal), olgun olmayan meyveler olgun olanlardan daha az kilo yapıyor.
- Meyve suyu içmek yerine meyvenin kendini yemek, kabuğuyla yenen meyveleri kabuğuyla yemek de daha akılcı.
- Ekmek yemekle, peksimet ya da grisini yemek arasında fark yok!
- Taze meyve yemek, kuru meyve yemekten daha akılcı.
- Bir çay kaşığı balda 20 kalori var. Pekmez de bal da kararında tüketilmezse şişmanlatabiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları