GeriSeyahat Çocukluğuma geri döndüm
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Çocukluğuma geri döndüm

Çocukluğuma geri döndüm

İzmir’de yaşayan Melek Sarı Yüm, haziranda 14 yaşındaki kızı ve onun aynı yaştaki iki kız arkadaşıyla birlikte interrail turuna çıktı. Trenle 24 günde 5 ülke, 12 şehir gördüler. Almanya’dan başladıkları tur İspanya’da sona erdi. Yüm, çocuklarla yaptığı interrail macerasını ve tur sırasında uğradıkları Paris’teki Asterix Parkı’nı anlattı.

“Beni en çok heyecanlandıran, haritalara bakmaktır” diyor Melek Sarı Yüm. Yılda 2-3 kez yurtdışına çıkıyor. 54 yaşındaki Yüm, çalışma hayatına reklamcılıkla başladı, şu anda Avrupa Birliği Hibeleri konusunda proje bazlı çalışmalar yapıyor. Doğayı, denizi, yelken sporunu seviyor. İlk büyük seyahatine üniversitede arkadaşıyla çıkmış. Fransa’da çalışma kampına gitmiş. “Üç aylık gerçek bir maceraydı. Harikaydı. O zamanlar uluslararası telefon görüşmesi yapmak bile çok zordu, internet yoktu. 12 Eylül öncesinde evden üniversiteye gitmek bile yaşam mücadelesiydi. Böyle bir dönemde iki kız yola çıktık. Gönüllü Hizmetler Derneği’nden arkadaşlarımız yol göstermişti. Derneğin şimdiki adı Gençtur. Kızım ve arkadaşlarıyla yaptığım son seyahatimde biletleri yine onlardan aldım.”

ROLLER COASTER’IN EN ÇILGINI

Buket Uzuner’in seyahatlerini anlattığı kitaplarından cesaret alan Yüm, dil eğitimine gittiği İngiltere’de 1,5 yıl kalmış. Fas’tan İsveç’e, Rusya’ya pek çok ülke gezmiş. “Interrail’i ilk kez İngiltere’de duydum. 26 yaş sınırı vardı o zaman. Ben de sınırdaydım. Hemen çalıştığım ajanstan ayrılıp yola çıktım. Tüm ülkelerden teker teker vize aldım. Fransa, Lüksemburg, Almanya, Danimarka, İsveç, Finlandiya, Hollanda, İngiltere, Fransa, İspanya, Fas, Portekiz ve son durak İtalya oldu. Dönüşümü Ancona’dan vapurla yaptım.”
Yüm, 14 yaşındaki kızı Elifsu ve aynı yaştaki arkadaşları Rengim Kılavuz ve Tuğçe Özkahya’yla 24 günlük trenle seyahat planı yaptı. Kendisi için 1000, çocuklar için yaklaşık 850 TL’ye 24 günlük limitsiz interrail bileti aldı. 19 Haziran’da yola çıktı.
“Kızım liseye başlamadan anne-kız böyle bir seyahate çıkmak istedim. Elifsu iki arkadaşını da geziye kattı. Yaşının gereği eğlence parklarını, moda merkezlerini görmek istedi. Amacım kızları sadece gezdirmek değil, yol bulma, sorun çözme, karar alma becerilerini geliştirmekti.”
Almanya’da Münih’ten başlayan yolculukları sırayla Berlin, Hamburg, Hollanda’da Amsterdam, Alkmaar, Belçika’da Anvers, Brüksel, Fransa’da Paris, Cannes ayrıca Monte Carlo, Montpellier, İspanya’da Barcelona ve Madrid’i izledi.
Yüm, seyahatte çocukların en çok Paris’teki Asterix Parkı’nı beğendiğini söylüyor: “Oğluyla giden bir arkadaşım anlatmıştı bu parkı. Elifsu ve Rengim roller coaster’lara bayılır. Çocukluklarından bu yana lunaparkta en yükseğe çıkanına, en çılgınına binerler. Asterix Park’ta çok sayıda farklı boy ve çeşitlilikte roller coaster var. Bu nedenle sevdiler. Ben ve Tuğçe bu konuda daha temkinliydik. Fakat biz de orada kendimizden geçtik. Korku ve mide bulantısı yaşamadık. Yani kendi çapımızda tabuları yıktık.”

İNTERNETTEN BİLET ALMAK DAHA UCUZ

Fransız sanatçılar Albert Uderzo ve Rene Goscinny’nin yarattığı efsanevi çizgi karakter Asterix’ten esinlenen park Paris’e 35 kilometre uzaklıkta. 1989’da açılmış. “Asterix hikayelerinin karakterleri ve maceralarından oluşan park Roma İmparatorluğu, Galya, Paris, eski Yunan, Viking gibi bölümlerden oluşuyor. 5 kilometrekarelik alanda aile oyunları, su oyunları ve heyecana yönelik oyunlar bulunuyor. Parkta ayrıca dinlenme, alışveriş ve konaklama imkanları var. Buraya Charles De Gaulle Havaalanı’ndan otobüsle de kolayca gidilebilirsiniz. Bileti terminalden alabilirsiniz. Park nisan-ocak arasında açık. Önceden internet üzerinden bilet almak daha kârlı. Biz 35 Euro’ya girişten aldık. Bazı oyunları için sıra beklesek de buna değdi.”
Melek Sarı Yüm, çocuklarla interrail turunu sorunsuz tamamladıklarını anlatıyor: “Çocukla seyahat eğitim ve sürpriz yumağı. Yola çıkarken taşıyabilecekleri kadar bavul almalarını söyledim. Gerekli eşya listesi verdim. Giysilerini kendileri yıkadılar. Sorumluluklarını üstlendiler, ciddi bir şey kaybetmediler. Mütevazı mekanlarda konaklayabilecekken, kızlar için daha güvenli, konforlu yerlerde kalmamız gerekti. Yemekte, akşam eğlencesinde isteklerine uydum. Her şehirde mutlaka bir aktiviteye, eğlenceye katılma planı yapmıştık. Bu, eğlenceli bir müze (mumya müzesi veya teknoloji müzesi) veya bir eğlence parkı oldu. Tek başıma buralara gitmezdim herhalde. İyi ki çocuklarla gitmişim. Ben de en az onlar kadar eğlendim ve daha önce hiç tecrübe etmediğim şeyleri yaşadım. Çocukluğuma dönmek harikaydı.”

FRANSIZLARIN TERCİHİ

Asterix Parkı, Disneyland kadar popüler değil. Turistler elbette geliyor ama daha çok Fransız gençleri tercih ediyor burayı. Eğer roller coaster gibi oyunları seviyorsanız gidin, yoksa pek fazla keyif alamazsınız. Biz çok eğlendik ve ben bile korkularımı aştım. Daha küçük çocuklar için de çok oyun ve oyuncak var. Açık hava parkı olduğu için yağışsız bir havada tercih etmenizi öneririm. Fakat biz yazın ortasında olmamıza rağmen yağmura yakalandık.

En sevdiği beş şehir: Amsterdam, Stockholm, Berlin, Floransa, Lizbon
Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider? Mümkünse tren, gemi
Seyahatte ne yer ne içer? Yiyecek seçmiyor
Seyahatte nerede kalır? Küçük otel, hostel
Kiminle seyahat eder? Yalnız veya ailesiyle
Seyahatten ne alır? Küçük objeler, hediyeler
Seyahatte ne okur? Roman, rehber kitap

False