Çocukların okuması gereken 10 kitap

Güncelleme Tarihi:

Çocukların okuması gereken 10 kitap
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2011 21:57

Okulların yarıyıl tatiline girmesine çok az zaman kaldı. Havanın da soğuk olduğunu düşünerek bu hafta jüri üyelerimize miniklerin 15 günlük tatili sıkılmadan geçirmelerini sağlayacak en iyi 10 çocuk kitabını sorduk.

Haberin Devamı

Hem hayal gücünü kuvvetlendiren hem de zihinsel gelişimi destekleyen kitaplarla çocukların arasının görsel medya sebebiyle oldukça açık olduğu günümüz dünyasında yeni kitap kurtları yaratmak için siz de listemize bir göz atın. Macera, kahkaha, hayali yaratıklar, çevre ya da insan hakları bilinci. Kitaplar evreninde aradığınız her şey var ve bilinmeyen dünyaların anahtarı bu kitapların sayfalarının arasında gizli.

LİSTE1- Küçük Prens - Antoine de Saint-Exupéry2- Sineklerin Tanrısı - William Golding3- Şimdiki Çocuklar Harika - Aziz Nesin4- Cömert Ağaç - Shel Silverstein5- Palavracı Baron – Erich Kastner6- Pıtırcık Bilinmeyen Öyküleri - Goscinny ve Sempé7- Huckleberry Finn’in Maceraları - Mark Twain8- Renkler Küsünce - Bir İnsan Hakları Masalı - Neşe Türkeş9- Vınnn - Rana Saschid10- Kuzey Işıkları - Philip Pullman

Haberin Devamı

1- Küçük Prens Bütün zamanların favorisi

Antoine de Saint-Exupéry tarafından New York’ta bir otel odasında yazılan ve Küçük Prens yayımlandığı 1943’ten bu yana milyonlarca insanın kalbini fethediyor. Büyük küçük her yaştan okuyucu Küçük Prens’in yaşadıklarını anlıyor, kırgınlıklarına üzülüyor, söylediklerine hak veriyor. Hikaye malum. Gezegenindeki çiçeğiyle pek anlaşamadığı için biraz uzaklaşmaya karar veren Küçük Prens yolculuğu sırasında Dünya’ya da uğrar. Sahra Çölü’nde bir pilotla karşılaşan Küçük Prens’in yaşadıkları ve öğrendikleri sayesinde yıllardır hayatımıza tekrar bakıyoruz ve de aslında ‘ne kadar da büyüdüğümüzü” görüyoruz. Kendi küçük, etkisi büyük roman Küçük Prens kitaplarla yeni tanışan minikleri bambaşka bir dünyaya davet ediyor.

2- Sineklerin Tanrısı Ada hikayelerinin modası asla geçmez

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından basılmış olan Sineklerin Tanrısı’nı Türkçeye çeviren isim bile kitabı okumak için başlı başına bir sebep: Ünlü edebiyat profesörü Mina Urgan. Wiliam Golding’in kaleme aldığı Sineklerin Tanrısı başlangıçta, ıssız bir adaya düşen çocukların serüvenlerini anlatan, küçükler için yazılmış bir öykü, R.M. Ballantyne’ın Mercan Adası’nın çağdaş bir uygulaması sanılabilir. Ama bu çocuklar, gelecekteki atom savaşı sırasında, güvenilir bir yere götürülmek üzere bindikleri uçak bir saldırıya uğradığı için bu mercan adasına düşmüşlerdir. Ve bu mercan adasında olup bitenler, Ballantyne’ın romanında olup bitenlere hiç mi hiç benzemez. Çocuklar bu adanın, okudukları Mercan Adası’na çok benzediğini söylerler. Ne var ki atom çağının çocukları, bu güzelim adayı her açıdan bir cehenneme çevireceklerdir.

Haberin Devamı

3- Şimdiki Çocuklar Harika Bu düzene gülünür diyenlere

Nesin Yayınevi tarafından yayımlanan Şimdiki Çocuklar Harika, ilk defa okurla buluştuğu 1967 yılından bu yana, her dönemde çocukların en sevdikleri kitaplardan biri olmuş bir eser. Eğitim düzenindeki çarpıklıkların mizahla anlatıldığı bu kitap, okuyanları gülme krizlerine sokmasıyla da tipik Aziz Nesin romanlarından bir tanesi. Tam da bu nedenle öğretmenler ya da velilerden çok çocukların birbirlerine önerdikleri bir kitap olan Şimdiki Çocuklar Harika edebiyatta kahkaha peşinde koşanlara göre.

4- Cömert AğaçHem paylaşmayı hem de çevreyi korumayı öğretiyor Shel Silverstein’in her yaştan okur için yazdığı bu kitap “Almadan vermeyi, karşılıksız olsa da sevmeyi, vermenin bir mutluluk sebebi” olabileceğini anlatıyor. Dokunaklı ve dokunaklı olduğu kadar hayata ilişkin dersleri de içinde barındıran romanda bir çocuk, hergün bir ağacın yanına gelir, onun elmalarını toplar, dallarında sallanır, gövdesine tırmanır. Bu durumdan ağaç da oldukça mutludur. Zaman geçer, çocuk büyür. İstekleri ve beklentileri farklılaşmaya ve o oranda da artmaya başlar. Ağacı tüketecek isteklerde bulunur. Mutlulukla üzüntünün iç içe geçtiği bu roman, çocukların çevre ile kurduğu ilişkiyi yeniden değerlendirmelerini sağlaması açısından da önemli.

Haberin Devamı

5- Palavracı Baron Hayal gücünün sınırlarını zorluyor

Alnının ortasında kiraz ağacı yetişen bir geyik, mavi bir tilki, hızı nedeniyle ayakları aşınıp kısılarak Hollanda tazısına dönüşen bir köpek, ortadan ikiye bölünebilen bir at, bir saat içinde bir ülkeden diğerine gidip gelebilen bir adam... Şaşırdınız mı? Hiç şaşırmayın! Tüm bunlar size inanılmaz geliyor olabilir; yine de Palavracı Baron’a bir kulak verin. Çocukların hayal edebilme kabiliyetlerinin sınırını zorlayan kitap ünlü Alman yazarı Erich Kastner’in en beğenilen eserlerinden biri ve Can Çocuk imzasını taşıyor.

6- Pıtırcık Bilinmeyen Öyküleri Bir grup komik çocuk

Asteriks’in ve Red Kid’in de yaratıcısı olan ünlü mizah yazarı Goscinny’nin yazdığı ve yakın arkadaşı Sempé’nin resimlediği Pıtırcık öyküleri, ilk yayımlandığı yıllarda dergilerde basıldı, sonra kitaplaştırıldı. Pek çok kitaptan oluşan serinin bu kitabında, Pıtırcık’la birlikte, onun sınıf arkadaşlarıyla da karşılaşıyoruz: Dalgacı, Dırdır, Toraman, Çarpım, Sırım, Tıngır, Gümüş, Sırma, hepsi bu yeni serüvenlerde kitap kurtları tarafından keşfedilmeyi bekliyor.

Haberin Devamı

7- Huckleberry Finn’in Maceraları Huck ve Tom’ün serüven dolu hayatları

Amerikan edebiyatının büyük ustası Mark Twain’in, Tom Sawyer’in Serüvenleri’nden tam dokuz yıl sonra tamamladığı Huckleberry Finn’in Serüvenleri macera dolu ve sürükleyici bir roman. Tom Sawyer ve can dostu Huckleberry’nin ilk kitapta başlayan maceraları son sürat devam ediyor. Yüzyılı aşkın bir süredir, dünyanın dört bir yanında eksilmeyen bir ilgiyle okunan ve çocuk klasiklerinin başında gelen bu başyapıt Alfa Yayınları etiketini taşıyor.

8- Renkler Küsünce Bir İnsan Hakları Masalı Herkese insan hakkı

Rengârenk bir hikaye ve heyecan dolu bir macera eşliğinde insan hakları evrensel beyannamesinin en önemli altı maddesini öğreten kitap, çizimleri, anlatımı ve kurgusuyla çocukların anlayabileceği bir şekilde onlara insan hakları kavramını öğretmeyi amaçlıyor. Renkler Küsünce Doğan Egmont etiketini taşıyor.

Haberin Devamı

9- Vınnn Bu hayat çok hızlı diye şikayet edenlere ilaç gibi roman

Günlük koşuşturma sırasında sevdiklerinize ne kadar zaman ayırabiliyorsunuz? Rana Raschid’in yazdığı, Serap Deliorman’ın resimlediği bu kitapla küçük bir çocuğun dünyasından zamanı, günlük yaşantımızı, insan ilişkilerini bir kez daha gözden geçirme şansı bulmak mümkün.

10- Kuzey Işıkları Fantastik edebiyat meraklılarının gözdesi

“Kuzey Işıkları” üç ciltten oluşan bir serinin ilk kitabı. Bu ilk kitap bizimkine benzer, ancak pek çok farklı özellik barındıran bir evrende geçiyor. Lyra’nın arkadaşı Roger ortadan kaybolunca, Lyra ve cini Pantalaimon onu aramaya karar verirler. Bu arayış onları çıplak, eşsiz güzellikteki Kuzey’e yöneltir. Zırhlı ayıların hüküm sürdüğü, gökyüzünde cadı-kraliçelerin uçtuğu ve bir grup bilimadamının, hakkında konuşulmasının bile çok ürkütücü olduğu deneyler yaptığı bir yer burası. Fantastik edebiyatın başarılı bir örneği olan kitap, İthaki yayınlarından.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!