Çocuklarımızla cinsellik hakkında nasıl konuşalım

Mutsuzluklar, cinayetler ve intiharlar çoğu kez cinsel bilgi yetersizliğinden kaynaklanıyor.

Bilgisizlik, çocukların, ailelerin ve toplumun ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Tüm bu serüvenin gidişini değiştirebilmenin yolu ebeveynlerin cinsellik konusunda bilgilenmelerinden geçiyor.

Kim demişti hatırlamıyorum ama çocukluk ve gençlikte cinsellikle ilgili sorularının yanıtı alamayanlar, ileriki yaşantısında cinsel sorunlar yaşıyormuş. Cinsel bilgisi yeterli olmayan, cinselliği konuşmaktan utanan büyükler, çocuk ve gençlere cinselliği anlatamıyor ya da yanlış anlatıyor. Ebeveynler çocuklarına cinselliği nasıl anlatacakları konusunda sıkıntı duyuyor. Bu grubun içinde ben de varım. Sıkıntımın nedeni yaşına uygun cümleler kurmak. Çünkü kızımın kafasının karışmasını istemiyorum.

Çocukların cinsellikle ilgili sorularına yanıt vermek gerekir ama bunu çocuğun yaşına ve cinsiyetine göre yapmak gerek. Oysa çoğunlukla çocuklara yapılacak açıklamalar genel cümlelerden oluşuyor. Bu durumda da hedefe ulaşılamıyor. Prof. Dr. Bengi Semerci de cinselliğin evlerde konuşulması gerektiğini düşünerek bir kitap çıkardı.

"Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım?" adını taşıyan kitapta, iki ebeveynli, tek ebeveynli aileler, evlat edinilen çocukların olduğu aileler, gay ve lezbiyen aileler, zihinsel özürlü çocuklara sahip ailelerin çocuklarıyla cinselliği nasıl konuşmaları gerektiği de anlatılıyor. Bu kitabın bana göre en önemli özelliği şu; yaş aralıklarına ve cinsiyete göre çocuklara anlatılması gereken bilgiler yer alıyor. 2-6 yaş arasındaki çocuklar, 7-11 yaş grubu çocuklar ve 12-21 yaş arasındaki gençlerin fiziksel gelişimleri, psikolojik gelişimleri anlatılıyor.

Diyaloglar yer alıyor

Bazı anne-babalar cinselliği konuşmaları gerektiğini biliyorlar ama hangi cümlelerle anlatmaları gerektiği konusuna gelince sıkıntı duyuyorlar. Bengi Semerci Enstitüsü Kurucu Başkanı olan Prof. Dr. Bengi Semerci, bu sıkıntıyı yaşayan aileleri düşünerek çocuklarla ebeveynler arasında yaşanacak diyalogları da kaleme almış. Birkaç ay önce bu konu gündeme yine gelmiş, Nehir’e hangi cümlelerle ifade edeceğime kafa yormuştum. Artık rahatım. Çünkü Nehir’e ne söylemem gerektiğini biliyorum. Yaşı 7-11 olan kız çocuk annelerine bir torpil yapayım. Kızınızı karşınıza alıp şunları söyleyebilirsiniz:

"Sanırım fark etmişsindir, senin yaşındaki kız arkadaşlarının bedenleri farklılaşmaya başladı. Kimi aniden çok uzadı. Senin ve bazı arkadaşlarının memeleri hafif belirginleşti. Çünkü kız çocuklarının büyümeye başladığının göstergelerinden biri memelerinin büyümesidir. Utanmanı ya da gizlenmeli gerektiren bir durum yok. Arkadaşlarının memeleri senden daha büyük ya da küçük olabilir. Bu normaldir, seni farklı yapmaz. Belki bazı şeyleri arkadaşlarınızdan ya da derslerden duymuşsundur. Ama bu değişimler hakkında ben de seninle konuşmak istiyorum.

Büyürken olacak şeylerden bir tanesi adet kanamasıdır. Bütün kız çocuklarında olan bu değişim bir süre sonra sende de olacak. Herkeste farklı zamanda olabilir. Ben 14 yaşında olmuştum ama bazı arkadaşlarım 11, bazıları 16 yaşında olmuştu. Bu nedenle bu konuda bilgi sahibi olursan, aklın karışmaz diye düşünüyorum. Adet kanaması konusunda bilgin var mı? Aslında basit olarak belli zamanlarda bedeninin içinden dışarı kan akışı olmasıdır. Bebeğin büyüdüğü yer olan rahim içinde ince bir katman vardır. Kanamanın nedeni, bu katmanın dışarı atılmasıdır. Genellikle ayda bir olur. Bu nedenle period adı da verilir. (Bengi Semerci annelere çocukların kan sözünden korkabileceklerini hatırlatıyor.)

Öncelikle bilmen gereken bu kanamanın canını acıtan bir şey olmayacağı. Zaman zaman karnında ya da belinde kanama sırasında ağrı olabilir. Bilmen gereken önemli bir şey, kanama sırasında kendini ve elbiselerini nasıl koruyacağındır. Kadınlar bu dönemde özel pedler kullanır. Pedlerin ve senin temizliğin aynı zamanda sağlığın için önemlidir. Yine de kazalar olabilir ve ped olmasına rağmen giysilerine kan bulaşabilir. O zaman hiç endişelenme. Birlikte onları temizleyebiliriz."

Çocuklarla cinselliği konuşmak gerçekten çok önemli. Cinselliğin doğru yaşanamaması, beraberliklerin bu nedenle sonlanması bir yana, bu karmaşanın çok daha vahim sonuçları ile karşılaşılıyor. Mutsuzluklar, cinayetler ve intiharlar çoğu kez cinsel bilgi yetersizliği ile örtüşüyor. Bilgisizlik, çocukların, ailelerin ve toplumun ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Çizimlerle gösterebilirsiniz

Alfa Yayınları’ndan çıkan Prof. Dr. Bengi Semerci’nin kitabında çocuklara bedenlerini tanıtmak için çizimler de yer alıyor. Büyürken bedenlerinin nasıl değiştiği, nasıl dünyaya geldikleri, kadın ve erkek üreme organları çocukların anlayacağı bir şekilde çizilmiş.

Bana bir yılbaşı çizer misin

Beymen, "Bana Bir Yılbaşı Çizer misin?" adında, 4-7 yaş arası çocuklara açık bir resim yarışması düzenliyor. Yarışmaya katılacak eserler, Beymen’lerde sergilenecek. Ayrıca ilk üçe girenler, özel kumaş çantaların üzerinde baskı olarak kullanılacak. Çantalardan elde edilecek gelir ise UNICEF Türkiye’ye bağışlanacak. Yarışma hakkında detaylı bilgiyi 0212 444 4 700 numaralı telefondan alabilirsiniz.

Canlı gıdalar ile gelen sağlık

Nevşah Fidan’ın, fırın görmemiş yiyecekler üzerine yazdığı kitabı "Canlı Gıdalar ile Gelen Sağlık" kitabı, raflarda yerini aldı. Kitabında 118 yemek çeşidine yer veren Fidan, canlı yiyecekler ile zayıflamak, gençleşmek, yenilenmek, daha enerjik, daha canlı olmak isteyen herkese, çiğ yiyecekler ile beslenmeyi yaşamlarına soktuklarında neler olabileceğini öğretmeyi hedefliyor.

Bu bayram hem çocukların hem doğanın yüzü gülecek

Profilo Alışveriş Merkezi, 16-25 Eylül arasında önemli bir kampanya düzenliyor. Kampanya kapsamında, ziyaretçiler bayramlık kıyafet ve oyuncakları alışveriş merkezindeki kampanya standına bırakacak. Toplanan eşyalar, ihtiyaç sahibi çocuklara dağıtılacak. Yardımda bulunan kişilere Uşak Hatıra Ormanı’na dikilmek üzere TEMA fidanı da hediye edilecek.

Şeker indirim

JOKER/Maxitoys mağazalarına şeker bayramı erken geldi. "Çocuklar için her şey, eğlence dahil" sloganı ile bebek gereçleri, kıyafet, aksesuvar ve oyuncakta sonsuz seçenekler sunan bu mağazalarda, bayrama özel ürünler yüzde 23 ila yüzde 63 arasında avantajlı fiyatlarla sunuluyor. Ayrıca bebek bakım ürünlerinin hediyeleri de anneleri sevindiriyor.
Yazarın Tüm Yazıları