Çocuklarımız ve işlerimiz

Çalışmak insana iyi gelir. Buna hep inanmışımdır. Kendim adına paraya ihtiyacım olmasaydı, daha mutlu olur, daha iyi ve çeşitli işler de çıkarabilirdim ama ne yapalım, hayat o kadar kolay değil.

Bir kadının çalışması kişisel gelişimi açısından da iyi. Ne var ki, anne olunca çocuğa bunu anlatmak, açıklamak gerekiyor. Çoğunlukla çocuklara yapılan ilk açıklama, ‘Sana yemek, oyuncak, kıyafet almak için çalışıyorum’ oluyor. Bu yanlış bir yol değil ama daha güzel bir cevabı Fem Güçlütürk’ten duymuştum: ‘Bak oğlum, sen nasıl oyun oynamayı, çizgi film seyretmeyi seviyorsan, ben de işimi seviyorum. İşe gitmeyi, çalışmayı seviyorum ve bundan mutlu oluyorum.’ Nitekim ben de bunu aynen oğluma aktardım.

Benim mesleğimin çocuğum açısından çok zevkli olduğunu ve şanslı olduğumu söylemem lazım. Gazete ve dergilerde resmini görmek, bunun ne olduğunu tam olarak anlamasa bile hoşuna gidiyor. Oğlum beni gazeteci ve dergici olarak biliyor. Dergiyle ilgili küçük hediyeler, promosyon ürünleri olunca çıldırıyor. Bu arada bir sürü insan benim bir dergiyle de alakam olduğunu biliyor da adını bilmiyor anladığım kadarıyla.

Hemen belirteyim, ben Parents dergisindeyim. Dergi ile verilen yumuşatıcı, deterjan ya da gevrek numuneleri oğlumun en büyük keyfi. İş yerime gelip milletin oyuncaklarını karıştırmaya da bayılıyor. Oğlum, işin bu eğlenceyle yürüdüğünü sanıyor. Oysa o sayfa sayfa dergileri okuyabilmeniz için buralarda ne taklalar atılıyor, farkında değil. Yine de başlangıç fena sayılmaz; iyi bir ofisboy olma yolunda ilerliyor.

Oysa çalışmak benim için çok önemli. Daha fazla bilgiyi nereden bulabileceğim, bildiklerimi daha fazla insanla nasıl paylaşabileceğim derdindeyim. Sokakta karşılaştığım annelere bile karışmadan, bir iki laf etmeden kendimi rahat hissetmiyorum. Bu yüzden de saatlerimi düzenleyebildiğim sürece çalışmaya devam etmek istiyorum.

Bu arada, Parents elinizin altında bulunmasını önereceğim bir dergi. Bir dergiyi elinize aldığınızda daha çok o dönem sizi ilgilendiren konuları okuyor, sonra bir kenara bırakabiliyorsunuz. Halbuki 3-5 ay sonra çocuğunuzun gelişimi ile ilgili başka bir soru ortaya çıktığında, eski bir sayıda istediğiniz bilgiyi bulabiliyorsunuz. Mesela bugüne kadar harçlık konusu hiç dikkatimi çekmemişti. Yakında bu işe başlayacağımı bildiğim için ufak ufak araştırmalara başlıyordum ki Parents’ın bu ayki sayısında buldum çözümü: Çocuklara beş yaşından itibaren harçlık verebilirmişiz. Hem de yaşı x 1 YTL şeklinde. Gerisini okursunuz artık...

BİR DİLEK TUT KAMPANYASI

Geçen hafta Malatya’daki yuvada yaşananlar epey canımızı sıktı. Biz dergi olarak çalışmalarımıza başladık bu konuda neler yapabileceğimize dair. Ama şimdi başka bir yardım kampanyasından bahsetmek istiyorum: Bir dilek tut kampanyası. İnsanın içini dağlayan başka bir durum da bu...

Hastalıklarla mücadele eden 3-18 yaş arasındaki çocukların bir dileğini gerçekleştirmek amacı ile kurulan bir dernek bu. Çocukların tanışmak istedikleri, görmek istedikleri, sahip olmak istedikleri, olmak istedikleri pek çok şeyi yerine getirmek onların misyonu. Cumhurbaşkanımızla tanışan, bunun için ilk kez uçağa bile bilen Elif Başak onlardan biri. Ve daha pek çoğu belki de son dileklerinin gerçekleşmesi hayali içinde.

Eğer onların hayallerine sihirli değnek değdirilmesinde katkınız olsun istiyorsanız, lütfen Akbank Zincirlikuyu Şubesi 77777 numaralı hesaba bir miktar para yatırın. Ya da daha fazla bilgi için 0212 212 44 04’ü arayın.

Doğum bitti, sıra güzelleşmekte

Son yıllarda estetik yaptırmak son derece olağan bir hal aldı. Tıbbın gelişmesinin tabii ki bunda etkisi büyük ama en önemli nokta kadınların kendilerini daha mutlu hissetmesinde yatıyor. Üstelik estetik operasyonlar artık sadece belli bir grupta değil, toplumun her kesiminde tercih edilir olmaya başladı.

Bazı kadınlar gerçekten gerek yokken ama onları mutlu edecekse de yatıyor bıçak altına. Bu gibi durumlarda pek çok doktor, hastalarına değiştirmek istedikleri bölgede gerçekten bir değişikliğe gerek olmadığını ama onları mutlu edecekse operasyonu gerçekleştireceklerini söylüyorlar. Mesela bacağın yanından toplasan 500 gram yağ çıkacak. Bir doktor ya da bir erkek gözüyle buna gerek yok. Ama önemli olan sizin mutluluğunuz. Yani siz bilirsiniz!

Doktorlar ve kocalar ne derse desin, sayıları gittikçe artan sayıda kadın hamilelikte ve doğumda değişen vücudunu toparlamak ya da zamana karşı savaşarak daha iyi görünmek için estetik cerrahların kapılarına dayanıyor.

Estetik Cerrahlar doğum yapmış kadınların en çok karın germe, meme dikleştirme (veya küçülterek dikleştirme) ve liposakşın dediğimiz yağ alma operasyonlarına ilgi gösterdiğini anlatıyor: ‘Doğumdan sonra en çok yaptıklarımız bunlar. Ancak yakın zamanda hamile kalmayı düşünenlerin karın germe ve meme estetiği ameliyatlarını ertelemeleri gerek. Çünkü hamilelik ve doğum, bu ameliyatların getirdiği görüntüyü kaybettirir. Doğum planı ufukta görünmüyor ise, çok iri ve sarkık bir göğsü yıllarca taşımanın bir anlamı yok ve ameliyatın yapılması hastanın lehine.’

LİPOSAKŞIN MI DİYET Mİ?

Doğum sonrası kişiye göre farklı boyutta da olsa, karın ve göğüs derisinde sarkma olabiliyor. Bunun için önerilen operasyonlardan biri, gevşeyen deriyi keserek almak. Doğum yapmamış kadınlarda bu müdahaleye sadece aşırı kilo alıp verme durumunda başvuruluyor. Annelerin en çok müdahale ettiği bölge göğüsler. Emzirme yüzünden sürekli şişip inen göğüsler normal olarak sarkıyor. Bunları toparlamak en çok uygulanan cerrahi müdahaleler arasında. Tabii bu arada küçültme işlemini de yaptıranlar çok.

Meme operasyonu deyince, insanın aklına direkt emzirme geliyor. Tekrar doğum yaparlarsa, süt vermenin bir sorun olup olmayacağı annelerin merak ettiği konulardan biri. Günümüzde meme başı ve meme bez dokusu arasındaki kanal sistemini bozmadan meme küçültme ve dikleştirme ameliyatları yapılabiliyor. Ancak bu sistemi bozarak yapılan ameliyatlar da hálá uygulanıyor. Bu yüzden bu konuyu ameliyatı yapacak plastik cerrah ile çok net ve açık konuşmanız çok önemli.

EMZİRİRKEN BOTOKS!

Son zamanlarda pek popüler olan botoks, hamileyken veya emzirirken uygulanabilir mi dediğimde cevap net: Görülmüş bir negatif etki söz konusu olmasa da, annelerin bu dönemde bilinmeyenin riskine girmemek açısından botoks yaptırmamalarında fayda var.

Peki doğumdan ne kadar sonra bu işlere kalkışabiliriz? Hemen doktorumuzun cevabını iletelim: En az bir yıl beklemelisiniz, çünkü vücut bu süre içinde hamilelik ile gelen doğal değişiklikleri tamamlamış olur. Kişisel kontrollere göre bu sürenin uzatılması da söz konusu olabilir. Bu noktada insanın aklına şöyle bir soru geliyor: Bütün aldığım kilolardan bu yöntemle kurtulabilir miyim diye. Kimi doktorlar yağ alma operasyonundan önce hastanın diyetle kilo vermesini önerirler. Ama bu sorunun net bir cevabı yok. Bu kararda hastanın kendi kendine kilo verebilme yeteneği ve becerisi etkili. Tabii bir konuda çok dikkatli olmak gerek: Liposakşın, kontur bozan yağlardan kurtulmak için uygulanan bir yöntem. Vücuttaki yağ oranını azaltmak istiyorsanız mutlaka diyet yapmanız lazım.

VAJİNAYA DA OPERASYON

Çok nadir de olsa, yapılan operasyonlardan biri de cinsel organ estetiği. Buna karar vermek için mutlaka jinekolog muayenesinden geçmek gerek. Çünkü doğum sonrası vajinal gevşeme ve dış genital organların gevşemesi hakkında en doğru bilgiyi jinekoloğunuz verebilir. Bağ dokusunun genetik özelliklerine bağlı olarak, mükerrer doğumlarda vajinada gevşeme olması mümkün. Bu sarkmanın ileri durumlarında idrar kaçırma gibi şikayetler de gelişebilir. Bu gibi durumlarda operasyon kaçınılmaz oluyor.

ANNEMİN KÖŞESİ

Annemin güzellik sırları

Annem makyaj yapmaya başladığım günden itibaren bir noktaya önemle parmak basmıştır: ‘Ne yaparsan yap, makyajını silmeden yatma.’ Her gün makyaj yapan biri olarak, nefis cildini sadece iyi kozmetik kullanmaya değil, gece makyajını iyi temizlemeye borçlu olduğunu söyler. Ayık yattığım her gece bu sözünü hatırlardım. Ama ayık olmadığım gecelerin sabahında aynaya baktığımda o gün annemle karşılaşmamayı umardım. Ama devir gelişti, yeni makyaj ürünleri çıktı. Gece silmeden yatsanız bile sorun yaratmıyor.

Bunlar bir 10-15 sene önce çıkamaz mıydı piyasaya?

Size annemin bir sırrını daha vereyim mi? O kadar kozmetiğe meraklı bir insan olmasına rağmen makyajını sadece acı badem sütü ile temizler!
Yazarın Tüm Yazıları