Çocuklarda yazın görülen cilt sorunları

Güneşli yaz günleri ile birlikte, özellikle hassas cilde sahip olan çocuklarda, cilt problemlerinde artış meydana gelir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Okutan, yaz aylarında çocuklarda sık görülen isilik, güneş yanıkları, sinek ve böcek sokmalarına bağlı gelişen cilt lezyonları, havuzlardan bulaşan cilt hastalıkları ve bu hastalıklara karşı alınabilecek önlemler konusunda bilgi verdi.

İSİLİK: Yaz mevsiminde, hassas bir cilde sahip olan çocuklarda sık görülen şikayetlerin başında isilik gelir. Özellikle yaz aylarında, kaşıntılı ve kabarık bir deri döküntüsü ile kendini belli eden isilik, çocuğunuzdaki ter bezlerinin tıkanıklığı sonucu oluşur. Alınabilecek önlemler: Çocuğunuza pamuklu giysiler giydirin, sık banyo yaptırın ve derisinin mümkün olduğunca havalandırılmasını sağlayın. Ağır olgularda, doktor tavsiyesine göre ilaç da kullanabilirsiniz.

GÜNEŞ IŞINLARININ DİREKT ETKİSİ İLE OLUŞAN YANIKLAR: Güneş ışınları, çocuğunuzun cildinde kuruma, kızarıklık ve hafif şişliğin görüldüğü birinci derece yanıkların yanı sıra zaman zaman "bül" denen içi sıvı dolu keseciklerin ortaya çıktığı ciddi yanıklara da neden olabilir. Orta dereceli güneş yanıkları, bu duruma örnektir.

Hafif yüzeysel yanıklarda, çocuğunuzun cildini soğutmanız ve ona ağrı kesici ilaçlar vermeniz yeterli olabilecekken, ciddi yanıklarda mutlaka bir uzmana danışmak gerekir. Alınacak önlemler: Güneş ışınlarının yoğun olduğu 10:00-16:00 saatlerinde çocuğunuzu güneşten uzak tutmalı, bol sıvı gıda almasına özen göstermelisiniz. Eğer çocuğunuz 6 aydan küçükse, güneş ışığına direkt maruz kalmaması gerekir. Bu nedenle, dışarı çıkarken bebeğinize ince giysiler giydirip, şapka takmanız önerilir. Açıkta kalan el ve yüz gibi bölgelere de 15 faktörlü koruma içeren losyonları az miktarda sürebilirsiniz.

Çocuğunuz 6 aydan büyükse, yine güneşe çıkarken şapka takması önemlidir. Çocuğunuzun cilt tonuna göre 40 faktörlü ve üstü koruma içeren losyonları tercih edebilirsiniz. Bu losyonları, çocuğunuz güneşe çıkmadan 30 dakika önce vücuduna sürmeniz, 2 saatte bir ya da yüzme sonrası yenilemeniz önerilir. Çocuğunuzun 15 dakikadan daha uzun süre güneş altında kalmamasına özen gösterin.

SİNEK VE BÖCEK SOKMALARINA BAĞLI GELİŞEN CİLT LEZYONLARI: Sinek ısırmaları ve böcek sokmalarına bağlı olarak çocuğunuzun cildinde kaşıntılı kızarıklıklar ortaya çıkabilir. Tedavide, kaşıntı giderici jel ve kremleri kullanabilirsiniz. Kaşıntılı bölgelerin iyileşmesinde gecikme, açık yara oluşması ya da bölgenin enfeksiyon kapması halinde bir uzmana danışmanız önerilir.

Alınacak önlemler: Pencereleri, sinek ve böceklerin girmesini engelleyecek şekilde tül storlarla kaplatın, beşikler için cibinlikler kullanın. Sprey şeklinde böcek öldürücü kimyasalları kullanmanız zararlı olabilir.

HAVUZLARDAN BULAŞABİLEN CİLT HASTALIKLARI: Çocuğunuza havuzlarda bulaşabilecek hastalıkların başında, yüzeysel mantar enfeksiyonları gelir. "Konjonktivit" denilen göz iltihabı da havuzlarda bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Çocuğunuzda karşılaşabileceğiniz mantar enfeksiyonları karşısında, bir hekimden yardım almalısınız.

Alınacak önlemler: Eşinizle ortak kullandığınız eşyaları (havlu gibi), çocuğunuz için kullanmayın ve cildinin kuru olmasına özen gösterin. Konjonktivit denilen göz iltihabı sorununa gelince; lokal uygulanan antibiyotikli göz damlaları iltihabı tedavi edebilir.

Bülent Ersoy kimdir

Geçen haftalarda bir gün, kanallar arasında gezerken Bülent Ersoy’u gördü Emre Berent... Elinde kumanda durdu. Bir süre izledi. Gülümsedi de... Sonra döndü ve beklediğim soruyu sordu: "Anne kim bu abla?"

"Müzik sanatçısı, çok güzel bir sesi var annecim, herkes onun gibi şarkı söyleyemez" dedim. Şaşırarak dinledi. "Peki neden erkek sesi ile konuşuyor?" diye sordu bu kez. İşte bu soruya ne diyeceğimi bilemedim.

Olayı o gece geçiştirdim ama gazetelerde ya da televizyonda önümüze her çıktığında aynı soruyu tekrarladı. Ben de ustaca konudan konuya zıpladım.

Bülent Ersoy’un, daha kimsenin herhangi bir konuda gerçek fikrini söyleyemeye cesaret edemediği zamanlarda kendi hayatı ile ilgili inanılmaz bir savaş vererek "ben buyum" diyen bir savaşçı ruha sahip olduğunu, giriştiği mücadeleden de alnının akı ile çıktığını düşünen bir kadınım ben... Son derece saygı duyuyorum, ama bunu henüz altı yaşındaki bir çocuğa nasıl anlatırım? Çocuk hem merak ediyor, hem de gülümseyerek izliyor. En son geçen hafta aynı yaşta bir arkadaşının da annesine bunu sorduğunu duyunca yine "aç telefonu, sor uzmana" hareketine geçtim. Psikolog Serap Duygulu’ya durumu anlattım. İşte söyledikleri:

"Çocukların, cinsiyet görüntüsüyle ses tonu farklı kişilerle ilgili sordukları sorulara yanıt verilirken, dikkat edilmesi gereken iki kural var: Çocuğun yaşı ve çocuğun sahip olduğu cinsel bilgi.

Eğer daha önce çocuğa cinsellikle ilgili hiçbir açıklama yapılmamışsa, anlatılacak konu ne olursa olsun, çocuk açısından bunu bir mantık çerçevesine oturtmak çok zor. Açıklama yapılırken, okul öncesi çocuklar için; cinsiyet değişikliğinden bahsedilmeden görünüş üzerinde durulmalı ve çocuğun dikkati oraya çekilmeli, "Bu bir televizyon ve kişiye böyle bir rol verildiği için, böyle giyinmesi ve davranması gerektiği için onu öyle görüyoruz" diye bir açıklama yapılmalı. Çünkü 3-5 yaş civarı çocuklarda cinsiyet kavramı tam olarak oturmadığından, gördüğü insanın neden öyle davrandığını anlaması mümkün olmaz.

7 yaş ve üstü çocuklar ise cinsel ayrım ve cinselliğin ne olduğu konusunda net bilgilere sahiptirler. Bu durumda ciddi bilgiler vermek gerekiyor. Nasıl 3-5 yaşındaki çocukların sorduğu cinsel sorulara net olarak açıklama yapmak gerekiyorsa, bu yaş çocukları için de bu tür ayrımlara yönelik sorulara net açıklamalar yapılmalıdır. Ama çok detaya girmeden, basit cümlelerle açıklamalı, yani kafası karıştırılmamalıdır.

"Kızım/oğlum, bazı insanlar, doğdukları cinsiyetten farklı hissedebilirler ve görünen cinsiyetlerinin tam tersi şekilde davranmak isteyebilirler. Bu durum onların kendi seçimleridir ve kendi hayatlarıyla ilgili bazı kararlar alabilirler, saygıyla karşılamak zorundayız" gibi cümlelerle durumu açıklayabiliriz.

Ayrıntıya girmemeliyiz, çünkü çok ayrıntı verirsek, çocuğun kafasında "Büyüdüğümde ben de cinsiyetimi değiştirebilirim ya da farklı davranabilirim" şeklinde düşünceler oluşabilir. Bu nedenle, özellikle ameliyat kısmının üzerinde durulmaması gerekiyor, çünkü çok tehlikeli olabilir."

Bu tür açıklaması zor sorular karşısında güç kuvvet diliyorum hepimize bu hafta...

Sevgilerimle...

Anne adaylarının vücudu hamilelik sırasında diğer zamanlardan daha fazla bakım ister. Cildin hamilelik dönemi ihtiyaçlarına özel olarak hazırlanan, Hibiskus ve doğal jojoba yağlarını içeren Sanosan Anne Bakım Kremi de göbek ve basen bölgesindeki deriye yapılan masajla buradaki bağ dokusunun esnemesini sağlıyor. Bunun hamilelik çatlaklarının oluşmasını önlemeye yardımcı olduğu söyleniyor.

Keyifli dost sohbetlerinize Akdeniz mutfağına özgü lezzetler, taze lavanta kokusu ve Alaçatı’nın karakteristik havası eşlik etsin istiyorsanız, Alaçatı Lavanta artık Ortaköy’deki yeni şubesiyle yanı başınızda... Lavanta kokusunun yanı sıra Çeşme’nin sade ve sıcak havasının hakim olduğu Ortaköy Lavanta Restoran’ın mönüsünde yer alan lezzetlerin tamamı, Ege kıyılarından gelen malzemelerle yapılarak servise sunuluyor. Adres: Mecdiye Köprü Sokak No:16 Ortaköy

Özlenen kaplumbağalar döndü

Başıbozukluk ve bir dizi garip olay, New York City sokaklarını güvensiz bir yer haline getirmiştir. Şehrin Ninja Kaplumbağalar’ın varlığına her zamankinden daha fazla ihtiyacı vardır, ama Kaplumbağalar’ın durumu da şehrin düzeninden farksızdır. Bakalım yeşil kahramanlar bu kez ne yapacak?

SONY BMG
Yazarın Tüm Yazıları