Çocuklarda şeker hastalığı arttı

GÜNÜMÜZDE yetişkinlerde olan Tip 2 Diyabet (şeker hastalığı) çocuklarda daha sık görülmeye başladı.

Haberin Devamı

Çocuk kongrelerinde ve ders kitaplarında bu diyabet şekli önemli bir kısım olarak yer almaktadır. Çocuklarda Tip 2 Diyabetin en önemli nedeninin obezite olduğunu ve bunun çağımızın önemli bir sorunu olduğunu belirten Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdal Duman, sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da daha sık gözlendiğini ve ciddi tehlikelere yol açtığını söyledi.
Birçok yanlış var
Çocuklarımızın bu sinsi hastalığa karşı küçük yaşlarda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Duman, “Yanlış beslenme, aşırı fastfood tüketimi, uzmanların denetiminde olmayan okul yemekleri başlıca beslenme hatalarını oluşturmaktadır. Çocuklar okul, dersane, özel öğretmen ve etütlere koşuşturmaktan egzersiz ve oyundan uzak kalmaktadır. Bu tür hareketsizlik ve beslenme de kilo almaya neden olmaktadır. Sonrası ise, ortaya şeker hastalığı çıkmaktadır” dedi.
Dr. Erdal Duman ayrıca şu bilgileri verdi: “Açlık kan şekerinin normal olması şeker hastalığının olmadığını göstermez. Ülkemizde her yetişkin 7-8’inde Tip 2 Diyabet, 14-20’sinde de diyabet dışı glukoz (gizli şeker) bozukluğu var. Açlık kan şekeri 126 mg/dL ve üstü olanlar şeker hastası kabul edilir.”

Haberin Devamı

Emniyet kemeri, yüz ve kafa travmalarını azalttı

TÜRKİYE’deki değişik hastanelerin estetik ve plastik cerrahları İzmir’de bir araya geldi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Gürler’in başkanlık yaptığı toplantı Muhittin Erel Anfisinde gerçekleşti. Prof. Dr. Gürler, “Yüz ve kafatası kemiklerine yönelik travmalar veya benzeri tarzdaki tümörel hastalıklar neticesinde oluşan kırıklara müdahale etmek üzere ameliyatların gerçekleştirildiği bir kurs yapıldı. Başarılı bir eğitim oldu. Çünkü tamamen yurtdışından getirilmiş olan kafatası üzerinde birebir eğitim verildi. Kırıkların yeri ve kemiklerin kesim yerlerinin tespiti bu kursta başarıyla yapıldı. Ülkemizin değişik yerlerinden asistan ve uzman pek çok plastik cerrahı katıldı” dedi. Prof. Dr. Gürler, özellikle emniyet kemeri uygulamasının mecburi tutulduğu dönemden bu yana yüz ve kafa travmalarında azalma olduğunu da söyledi.

Grip ve kalp

Haberin Devamı

UZMANLAR kalp krizi ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerde kış aylarında belirgin artış olduğunu söyledi.
Kalp hastalarının kışın yürüyüş egzersizini aksatması, ev ortamında hareketsiz bir yaşam tarzına girmesi, daha yağlı ve kalorili gıdalara yönelmesi, buna ek olarak soğuk havanın kalp damarlarında büzülme yaratması, özellikle grip, zatürre, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarında artış kalp krizi riskini de artırmaktadır.
Birbirini tetikliyor
Grip olan kişide vücutta hastalığa karşı savunma mekanizmalarının harekete geçtiğini bu nedenle vücutta iltihabi reaksiyon oluştuğunu belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Özerkan Çakan, “Son yıllarda grip hızla bronşit, zatürre gibi ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına dönüşüyor ve ciddi solunum yolu problemlerine yol açıyor. İltihabi reaksiyon kalp damarlarını daraltan bölgelerde de sorun yaratıp krizi tetikleyebilir. Ayrıca ateşe bağlı kalp atışları hızlanır, kalbin iş yükü artar, solunum zorluğu gelişir. Sonuçta da kalp krizi yine tetiklenir” dedi.

Mavi  halkayla diyabete  dikkat

Ersan KÜÇÜKKURU / ÇANAKKALE, (DHA)
ÇANAKKALE’de 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle, şeker hastaları, öğrenciler ve sağlıkçıların da aralarında bulunduğu grup, “Diyabet dostu bir beslenme uygula”, “Diyabet organlarda yavaş ama kesin tahribat yapar”, “Gizli şekere dikkat”, “Ülkemizde 5 milyon diyabet hastası var” yazılı pankartlarla, düdük çalarak İnönü Caddesi ve Demircioğlu Caddesi güzergahını yürüyüp Cumhuriyet Meydanı’na ulaştı. Burada, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu ve Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri ellerindeki şemsiyelerle, diyabeti yenmek için küresel mücadele simgesi mavi halkayı oluşturdular. Devlet Hastanesi Diyabet Polikliniği Sorumlu Uzmanı Dr. Hakan Çetin, dünyada 250 milyondan fazla insanın diyabetle yaşadığını ve her yıl 3 milyon kişinin bu hastalığın komplikasyonları sonucu hayatını kaybettiğini söyledi, “Hastalığı iyi tanıyın. Kontrollerinizi düzenli yaptırın. Tedaviye başlarken zaman kaybetmeyin. Tedaviden asla sıkılmayın” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları