Çocuklarda orta kulak iltihabına dikkat!

Çocuklarda orta kulak iltihaplarının tamamı tedavi edilebilir.

Haberin Devamı

KBB, Baş ve Boyun Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Hamdi Önay “Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra en sık görülen hastalık orta kulak iltihabıdır” diyor.

Özellikle boğaz enfeksiyonları ve sinüzit tedavisinin yetersiz olması sonucunda, östaki borusu vasıtasıyla enfeksiyon etkeni bakteriler, orta kulağa yolculuk yaparak Otit Media’ya (orta kulak iltihabına) neden olurlar. Yetişkinlere nazaran çocuklarda Otit Media’nın sık görülmesinin temel nedeni tamamıyla anatomiktir. Östaki borusu çocuklarda yatay durumdadır. Bu yüzden boğaz enfeksiyonuna neden olan bakteriler rahatlıkla orta kulağa yerleşirler. Çocukta yaş ilerledikçe östaki borusu dikey pozisyona geçer ve orta kulak iltihaplarının sıklığı giderek azalır.
Bazı çocuklarda Otit Media’ya yakalanma sıklığı çok yüksektir. Her yıl 2-3 kez Otit Media atakları geçirirler. Burada önemli olan teşhisin zamanında yapılıp, tedavinin de buna göre planlanmasıdır. Aksi takdirde bu çocuklar, geleceğin yetişkini kronik kulak hastası olarak toplumda yer edinirler.
KBB, Baş ve Boyun Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Hamdi Önay orta kulak iltihabının nasıl oluştuğu ve tedavi şekli hakkında bilgi verdi.
? Orta kulak iltihabı nasıl oluşur?
- Orta kulak iltihapları sonucunda orta kulak boşluğunda iltihabi sıvı birikir. Bu sıvı örs, çekiç, üzengi kemiklerine uzun sürede zarar vererek kalıcı işitme bozukluklarına yol açar. Tedavide geç kalınırsa kulak zarında yırtılmaya neden olarak kalıcı kulak zarı hasarı oluşturur. ıleri yaşlarda kulak zarının veya zarar gören orta kulak kemikçiklerinin onarım ameliyatı zorunlu hale gelir. Ama zamanında tanı ve tedavilerle bu komplikasyonları uzaklaştırmak mümkündür.
? Hastalığın tedavisi nasıl yapılır?
- Kulak burun boğaz hekimine kulağında ağrı veya akıntı şikayeti ile gelen her çocuk, kulak mikroskobu ile ileri değerlendirmeye alınarak tedavi düzenlenir. Bir kulakta biriken, akan iltihabi sıvıların bir aspiratörle alınarak uzaklaştırılması, kulağın ıslak bırakılmaması tedavinin en önemli noktasıdır. Bundan sonra çocuğun uygun antibiyotiği alarak, bazen kısa süreli bazen de uzun süreli kontrolü çok önemlidir. Birden fazla kutu antibiyotik alımının aileyi huzursuz ettiği, “bu kadar çok antibiyotik gerekir mi?” sorusunu sordurttuğu sık görülür. Bunların tedavi bitimine kadar alınması gerektiği aileye anlatılarak tedavi sürdürülmelidir.
Çocuklarda orta kulak iltihaplarının tamamı tedavi edilebilir ve gelecekte işitme ameliyatına gerek kalmaksızın tedavi programı tamamlanabilir. Sıklıkla tekrar eder fakat yaş ilerledikçe bu tekrarların sayısı azalır. Orta kulak iltihaplarını her anne-baba ciddiye almalı, kontrol ve tedavileri aksatmamalı ve Kulak Burun Boğaz hekimiyle ilişkilerini koparmamaları gerekir. Gelecekte iyi işiten yetişkinler, çocuklukta tedavisi yapılan bireylerdir...

Dünya bir yana!

Haberin Devamı

Uyuşturucu nasıl etki yapar bilmem, sigara bile içmeyen hatta denememiş biriyim.
Ama fikrim: “Aniden yoğun bir alkol alımı etkisi yapar, insanın kafasını dağıtır, hayal gördürür” gibi bir izlenim veriliyor haberlerde, filmlerde...
Genelde bağımlılar bir şeylerden kaçmak için, sorunlarını unutmak için kullandıklarını söylerler.
Koca bir yalan olmasının yanında, kendini kandırmacadır ama yine de büyük konuşmayalım; bu hayatta başıma ne geldiyse “asla yapmam” dediğim konulardan gelmiştir!
Neyse dönelim konuya...
Bence her anneye “bu şekilde uyuşturucu etkisi yapan” bir konu var.
Yani kafayı dumanlatan, ne yaptığının farkında olmamanı sağlayan, dünyayı unutturan ve sakinleşme ile delirme arasında çizilmiş olan o ince çizgi üzerinde parmaklarının ucunda yürüttüren... Yegane konu: ÇOCUKLARIN HASTA OLMASI
Emo 6 gündür ateşler içinde o lanet virüs ile savaşırken gördüm ki, bir anne sadece bu gibi durumlarda dünya ile iletişimini kesiyor.
Ateşle sayıklayan çocuğa baktıkça vicdan azapları hortluyor.
Niye çalışıyorum sorusundan başlıyorsun, bir bakıyorsun uzay bilimine kadar gelmişsin ve ne hikmetse güneş tutulmasının nedeni olarak kendini göreceksin: şunu yapsaydım hasta olmazdı, bunu yapsaydım hasta olmazdı, şuraya götürseydim hasta olmazdı...
“Uçacaksın, uçacaksın havalara uçacaksın, ayağını yerden kescem senin...” diye bir şarkı vardır ya, bu gibi zamanlarda da sürekli “Nah sana, ohhh olsun sana” hareketi yaparak uçan bir yaratık geziyor kafamın üzerinde ve bir sopa ile küt küt diye vuruyor sanki.
“Çocuğun ateşi düşse de işe gitsem, başında beklemesem” diye düşünen ben, işe geldiğimde de “Neden geldim, ya ateşi çıkarsa” sorusuna yanıt vermekle uğraşıyorum. Çünkü illa kendi ellerimle ateşini ölçeyim, ilacını ben vereyim takıntım var. Bunu da hem utanıp hem de övünç duyarak kabul ediyorum.
ışe gidiyorum. Bu kez de masamın üstünde ince kanatlı pembe bir melekçik oturuyor, bilgisayarın arkasından arada bana eğiliyor, ağlamaklı gözlerle “Ya çocuklar, onlar evde sen burada” deyip kaçıyor.
Anlayacağınız uyuşturucu etkisi altında gibi bir haldeyim. “Dünya bir yana çocuğum bir yana” moduna girince vay halime.
Gözlerim cin gibi bakıyor ama ambale olmuşum...
Emo arıyor “Anne ateşim 33.1 oldu” diyor. Zavallıcık o kadar bunaldı ki hasta olmaktan, oyun oynamak için güya beni kandırıyor.
Ailece bu hafta bittik biz, sonumuz hayır ola :)
Pınar Anne
Öyle deli sakinliğinde...

Cerrahpaşa için güzel haber...

Haberin Devamı

Kampanyamıza destekler başladı:
Boydak Holding, ıstikbal markası ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Doğum Kliniği’nin tüm odalarının refakatçi yataklarını ve koltuklarını gönderdi. Teşekkür ediyoruz başta Mustafa Boydak olmak üzere tüm ekibe.
Polisan Boya aradı, iç ve dış boya yenileme için destek olmak istediğini söyledi. şimdi ölçümleme ve metrekare hesaplarına girdik. Boyamız da geliyor. Yaşasın demek istiyorum. Tüm iyi kalpli insan ve iyi kalpli markalara teşekkür ediyorum...
Detaylı bilgi için: www.anneyiz.biz/cerrahpasa adresinden durumumuzu takip edebilirsiniz.

Hürriyet Çocuk Kulübü Gazetesi’nde bu hafta!

Bu hafta Hürriyet Çocuk Kulübü Gazetesi’nde çok sevilen dizi Tembel Kasaba ve bu kasabanın eğlenceli sakinleri, Ejderhanı Nasıl Eğitirsin filminin afişi ve filme bilet kazanma şansı, macera sporu rafting ile ilgili bilgiler, yepyeni bilmece bulmaca sayfaları, kültür sanat etkinlikleri, teknoloji ile ilgili haberler ve daha neler neler var. Sakın kaçırmayın!

Akıllı Ev’ler çocuklardan

Haberin Devamı

Akıllı Ev atölye çalışması çocuklara bir yandan güneşte kendini soğutan bir ev tasarlatırken diğer yandan alternatif enerji kaynakları ile ilgili pek çok bilgi veriyor. 11 Nisan’da gerçekleşecek çalışma, çocukların güneş paneli, motor, pervane kullanarak kendi tasarımları olan evler yapmalarına olanak sağlıyor.
Yer: Santralİstanbul
Tel: 0212 311 78 22

Mavi göklerde süzül

İşte çocukla-rınızla birlikte izleye-bileceğiniz keyifli bir DVD...  Mavi Kurdela ödülünü eve götürmek için, bu heyecan verici yarışmada Donald ve arkadaşlarına katılın. Ama dikkat edin!  Pete’in çok sinsi planları var ve sadece sen, Mickey ve Donald’a doğru yolu bulmaları için yardımcı olabilirsin...

Haberin Devamı

Gezginler maceraya devam ediyor

ış Bankası Kültür Yayınları çocuk kitapları dizisinin en sevilen karakterleri “ıkiz Gezginler”in serüvenleri devam ediyor. Daha önce “ıkiz Gezginler’in Serüvenleri”, “ıkiz Gezginler ıstanbul’da” ve “ıkiz Gezginler Troya’da” isimli kitapları minik okurlarla buluşan yazar Betül Avuç’un “ıkiz Gezginler”i Peri ile Ege, bu kez de kitapların dünyasında büyülü bir yolculuğa çıkıyor.

ıstanbul’dan kaçış

ışte hafta sonunu iple çekenleri yarım saat içinde büyük şehrin kaosundan kurtaracak bir adres: Village Park Country Resort&Matsu Spa... Beykoz-ıshaklı köyü yakınlarında, Riva deresi kıyısında bulunan, 42 dönüm araziye kurulu Village Park’da bulacağınız ilk şey huzur. ışletme sahipleri Serdar-Mine ızlem Saruhan çiftinin konuklarını düşünerek hayata geçirdikleri tesiste her şey düşünülmüş. Çocuklarınız siz yemekteyken mini golf alanında golf öğrenebiliyor, mini çocuk parkında akranlarıyla oynayabiliyor.
Tel: (0216) 434 59 31-32-99

Bal gibi...

Haberin Devamı

Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği, Bora Altaş, Erdal Beşikçioğlu ve Tülin Özen’in oynadığı “Bal”, dün vizyona girdi. Film bizi Yusuf’un hayatının birinci safhasına yani çocukluğuna götürüyor ve bu kez bizi Karakovan balcısı babası Yakup’la tanıştırıyor. şimdiden iyi seyirler.

Sırrımsın Sırdaşımsın

Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan “Sırrımsın Sırdaşımsın”, Kamuran şipal’in “Demir Köprü”den sonra ikinci romanı. Yoğun duygular ve iç çatışmaların ince ince örüldüğü kitap, bir “geri dönüş” hikayesi: Günün birinde, sağlığında ihmal ettiği annesinin kabrini ziyaret etmeye karar veren adam, doğup büyüdüğü kente döner. Kaldığı otel odasında, annesiyle geçirdiği çocukluk yılları kafasına üşüşür. Gece vakti anılarına gömülür ve kendini ciddi bir hesaplaşmanın içinde bulur.

Masal Dünyası’nın yolcuları

Andaç Özcan’ın yazıp yönettiği oyunda, Kırmızı Başlıklı Kız, Pamuk Prenses, Keloğlan ve Pinokyo’nun hikayeleri, onları ortak bir noktada, ormanda buluşturuyor. İki perdelik “Masal Dünyası”nda kahramanlarımız tembellik, yalan ve çevre düşmanları gibi bazı olumsuzluklarla mücadele ediyorlar.
Yer: Antares Sanat Merkezi (ASM), Ankara Tel: (0312) 326 94 31

Yazarın Tüm Yazıları