Çocuklara sanatı sevdirme rehberi

Güncelleme Tarihi:

Çocuklara sanatı sevdirme rehberi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2017 16:34

Ünlü balet Tan Sağtürk, kurduğu akademi ile çocukların hayatına dokunuyor. Türkiye’nin dört bir yanında okullar açan Sağtürk “Sanat, en iyi ifade biçimi. Eğer geleceğimizin daha iyi olmasını istiyorsak, çocuklara sanat sevgisi aşılamalıyız” diyor.

Haberin Devamı

Çocuklara sanatı sevdirmek için ne yapılmalı?
Öncelikle çocuğu çok iyi tanımamız, onu her yönüyle tahlil etmemiz gerekiyor. Anne-baba, çocuğun hangi sanat dalına yeteneği olduğunu görmeli ve çocuğun eksik olduğunu düşündüğü yönlerini geliştirebileceği sanat dallarına yönlendirmeli.

Fakat birçok ebeveyn, çocukları her şeyi öğrensin diye onları adeta kurslara boğuyor...
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey uzlaşı. Anne-baba gözlemlemeli ama kesinlikle dayatmamalı. Çocukların hoşuna gidecek, sevdikleri, ilgi gösterdikleri alanlara yönlendirilmesi başarıyı artırır. Bazı noktalarda çocuğun keşfetmediği şeyleri ailelerin keşfetmesi de çocuğun ilgisini artırabilir.
Sanat eğitimleri çocukta öyle güzel bir etki yaratıyor ki... Çocuk mutlu olmayı, başarabilme hazzını, mücadeleyi orada öğreniyor. Ancak sabırsızlık, sadece çocuğun değil ailenin de mücadele etmek zorunda olduğu bir konu. Bu durum aşıldığında çocuğu birçok kurs programına boğmak sorunu da ortadan kalkar. Çocuğun birçok kurs programına yönlendirilmesi doğru değil! Çünkü daha biri anlaşılmazken bir diğerini denemek çocuk üzerinde olumsuz etkilere sebep olur.

Haberin Devamı

Bu konu ile ilgili anne-babalara ne tavsiye edersin?
Çocuk her şeyden önce bir birey! Kendi karakteri, istekleri, hedefleri var. Çocuk yetiştirirken arzulanan şey, bir bireyin ağırlığı ile bir diğerinin ezilmemesidir. Zorlamak hiçbir zaman doğru bir yöntem değildir. Çocuğa hiçbir konuda baskı yapılmamalı. Her şey çocuğun gönül rızasıyla olmalı... Bu hem çocuğu başarıya götürecek hem de onu mutlu edecektir. Çocuğumuzun istediğimiz şekilde gelişmesini arzuluyorsak, yapacağımız ilk ve en önemli şey, önce kendimizi geliştirmeye çalışmak olur.

Peki, bir dansçı olarak, çocukların dansı sevmesi için ne yapılmasını öneriyorsun?
Mümkün olduğu kadar değişik danslarla tanıştırmak çocuk üzerinde çok olumlu etki yaratıyor. Ama bence dansla tanışmanın en güzel yolu, evde müziğin açılması ve hep beraber dans edecek ortamın sağlanmasıdır.

Bale eğitimine ne zaman başlanmalı peki?
Bale öncesi hazırlık eğitimine 3-4 yaş arası öğrenciler kabul edilir. Dersin amacı öğrencilere baleyi ve müziği sevdirmektir. Ayrıca ilerleyen dönemlerde onları klasik bale ve müzik eğitimine hazırlamak amaçlanır. Buna ek olarak mini bale sınıfları çocukların vücut koordinasyonlarını geliştirir, uyumlu hareket etmelerine ve küçük yaşta bir gruba dahil olarak sosyalleşmelerine katkıda bulunur.

Haberin Devamı

Bale sanatı çocuklara ne gibi kazanımlar sağlar?
Bale sanatçıları, küçük yaşlardan itibaren sanatla ilgilenmeye başladıkları için geçirdikleri ruhsal ve fiziksel değişimleri net bir şekilde algılayabiliyor ve gözlemleyebiliyorlar. Böylece modern çağda öne çıkan ‘farkındalık’ kavramı çocukluktan itibaren tanınmaya başlıyor.
Konservatuvarda veya bir kurs programında eğitim almaya başlamış her bale öğrencisi, geçirdiği disiplinli, zorlu ama keyifli süreç boyunca edindiği becerileri dile getirebiliyor. Bu büyülü sanat dalının öğrencilerimize kazandırdıkları çok fazla. Özellikle onlarla birebir konuşmalarımızda dikkatimizi çeken çok sayıda olumlu nokta var.
Fiziksel yeteneklerin gelişmesi, özgüven kazanımı, ruhsal gelişim, olumsuz dış etkilere direnç, odaklanabilme yeteneğinin gelişmesi, pasif yaşam biçimi yerine aktif yaşam biçimini benimseme, vücudun sağlıklı olması, gelecekte oluşabilecek hastalık risklerini azaltma gibi birçok olumlu etkisi var. Ayrıca fiziksel faaliyetlere uyum, kişisel ve sosyal gelişim, entelektüel gelişim, yaratıcılığın gelişmesi, takım çalışması becerisi kazanma, zaman kavramı ve yönetimi, amaç belirleme ve hedef koyma, sebat etme, refleks gelişimi, net karar verebilme yetisi, cesaret, kendini kontrol edebilme gibi beceriler de kazandırıyor. Sanatın hangi dalı söz konusu olursa olsun, hiçbir olumsuzluktan söz edilemez. Sanat hayattır. Bu nedenle herkes sanata katkı sağlamalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!