Çocuklara özel maceralar

Güncelleme Tarihi:

Çocuklara özel maceralar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2017 16:12

Kedi çocuklar, ayı köpekler, kariyer peşindeki kedicikler, çılgın büyükanneler, böcek çocuklar, bilimsel keşfe çıkan korsanlar... Çocuklara özel bu haftada, okulöncesinden ortaokul çağına, her yaşa uygun en yeni kitaplardan bir seçki sunuyoruz.

Haberin Devamı

Ayı Adında Bir Köpek
Diana ve Christyan Fox, Kuraldışı Yayıncılık, 32 sayfa
Köpek sahibi olmak isteyen Lucy hayalini gerçekleştirmek için ilginç bir yola başvurur. İş görüşmelerini andıran hayvan röportajları yapar ama aradığını bulamaz. Bir gün isminin Ayı ama kendisinin köpek olduğunu söyleyen bir hayvan Lucy’ye yaklaşır ve Lucy hayaline kavuşur. İkisi için de harika günler başlamıştır artık. Ta ki bir gün Ayı kasım, aralık, ocak, şubat ve mart ayları boyunca sürecek uykusuna dalana dek. Ayı sürekli uyandırılmaktan ve fırlatılan topları getirmekten, Lucy de dağınıklıktan bıkınca olanlar olur. Ve Ayı bir gün evi terk eder. Mizahın gücünü hem resimlerle hem metinle yansıtan, farklılıkların güzelliğini ve arkadaşlığı anlatan sıcacık bir öykü. 

Haberin Devamı

Ben Herkesle Gitmem ki!
Dagmar Geisler, Gergedan Yayınları, 32 sayfa
Lu, okulun önünde kendisini almaya gelecek kişiyi bekliyor. Komşuları Bayan Schmidt, babasının arkadaşı Rolf, annesini tanıdığını söyleyen bir yabancı ve daha birçok kişi evine bırakmayı teklif ediyorlar Lu’ya. Ama o hiçbiriyle gitmiyor. Çünkü onları yeterince tanımıyor ve annesi ona Fips’i beklemesini tembihledi. Çocukları istismar konusunda bilinçlendirmenin ve bunu anlatabilmenin zorlukları malum. Tanıdıkları ama buna rağmen yanlarında ebeveynleri olmadan gidemeyecekleri kişilerden bahsetmek güven duygusuna zarar vereceğinden hassas bir mevzu. ‘Ben Herkesle Gitmem ki!’ mizah yüklü hikâyesiyle bu zorlukların önüne geçerek çocukları travmatize etmeden bilinçlendirmeyi başarıyor.

Uzun Yeleli Kedi-Çocuk
Etgar Keret - Aviel Basil, Can Çocuk, 48 sayfa
‘Nimrod Çıldırışları’ ve ‘Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü’ kitaplarıyla tanınan Etgar Keret bu kez çocuklar için yazdı. İş toplantısına yetişmek için oğlunu hayvanat bahçesinde yalnız bırakan, bir de eğlenmesi için ondan söz alan babasının ardından bakakalan Kediçocuk’la tanışın. Babasına söz verdiği için umutsuzca kendi kendine eğlenmeye çalışan ufaklık bir süre sonra gökyüzünde süzülen dev bir gemide bulur kendini. ‘Uzun Yeleli Kedi-Çocuk’ evine bu sevgi dolu hayvanın nasıl yetiştirilmesi gerektiğine dair bilgiler içeren gizemli bir defterle döner. Mizah ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan yazar, bir baba-oğul ilişkisini muzipçe ele alıyor.

Haberin Devamı

Benjamin Okumayı Sevmiyor
Kristien Dieltiens - Marjolein Pottie, YKY, 32 sayfa
Gerçek hayattan hikâyeler dizisi ‘Benjamin Okumayı Sevmiyor’ ile sürüyor. Benjamin arkadaşlarına göre daha yavaş öğreniyor. Tüm sınıf okumayı öğrenmişken o henüz harfleri bile yeterince iyi tanımıyor ve yazamıyor. Ama harika gözlem yapıyor, hikâyeler uyduruyor, diğerlerine göre daha meraklı ve güçlü bir görsel düşünceye sahip. Benjamin yine de çok üzgün, keşke o da arkadaşları gibi okuyup yazabilse ve gülüşmelerinden sıkılıp kekelemeye başlamasa. Öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların karşılaştıkları zorluklara odaklanan öykü bu çocuklara karşı daha sabırlı, duyarlı ve hoşgörülü yaklaşılması için davet sunuyor. Arkadaşlarına, ebeveynine, eğitimcilere.

Çocuklara özel maceralar
Çocuklara özel maceralar
Çocuklara özel maceralar
Çocuklara özel maceralar


Bay Sinirli - Tamirci Çırağı
Nurgül Ateş, Çizmeli Kedi Yayınları, 48 sayfa
Bay Sinirli’nin Kedicik ile yaşadığı birbirinden eğlenceli maceralara bir yenisi daha eklendi. Bilenler bilir, Kedicik bir süre önce okula başlamıştı. İşte şimdi tatil geldi çattı. Küçük bir yaz ödevi Kedicik’i bekliyor. Her gün iki saat bir yerde çalışıp yaşadıklarını yazması gerekiyor. Kedicik’in bu staj için aklında birkaç şirket var elbette; Hayat Öpücüğü Sağlık Kliniği, Güven-Kurtul Hukuk Bürosu, Gökyüzüyle Kardeş Havayolu Şirketi gibi. Kedicik’i daldığı hayal âleminden Bay Sinirli’nin sesi uyandırıyor: “Öp bakalım ustanın elini.” Bakalım Kedicik’in öfke, üzüntü ve önyargılarla başlayan çalışma hayatı nasıl geçecek? Kim bilir belki de ilk geldiği gün iğrenerek öptüğü o eldeki lekelerin alın teri lekeleri olduğunu da öğrenir. Nurgül Ateş’in incelikli öyküsünü esprili çizimleriyle Sernur Işık tamamlıyor. (Serinin bazı kitapları: Bay Sinirli - Öğrenci Avı, Bay Sinirli - Okulda Curcuna, Bay Sinirli - Trafik Canavarı)

Efsane Dolu Anadolu
Mehmet Güler, Doğan Egmont, 128 sayfa
çocuk edebiyatımızın sevilen yazarlarından Mehmet Güler medeniyetler beşiği Anadolu’nun binlerce yıllık efsanelerini kendine özgü yorumuyla okurlara sunuyor. Medusa, Gordion, Örümcek Kız, Kemençe, Çayda Çıra ve daha nice efsane, mitolojik kahraman, ortaya çıkış dönemleri, folklorik özellikler ve bugüne yansımaları. Boğaziçi’nden Pamukkale’ye, Frigya’dan Ağrı Dağı’na, Anavarza’dan Sümela’ya uzanan öyküler Anadolu’nun kültürel zenginliğini gözler önüne seriyor. Efsaneler eşliğinde diyar diyar gezerken yedi rengin, yedi iklimin anlamını bir kez daha kavrıyoruz.

Havaya Bak
Hacer Kılcıoğlu, Günışığı, 112 sayfa
Fırtına, sis, gökkuşağı, yağmur, kar... Havanın her biri insanın ruhunu renkten renge boyayan çeşit çeşit halleri. Ödüllü yazar Hacer Kılcıoğlu’nun öyküleri duygularımızı gökyüzünde gezintiye çıkarıyor. Fırtınada karanlıktan korkan Eren, yıldızlı bir gecede gemi güvertesinde başlayan bir dostluk, Cervantes’e Don Kişot’tan haberler veren mektubunu kuşların kanadına bırakan bir çocuk, belediye otobüsündeki sürpriz doğum günü partisi ve diğerleri. Farklı kültürlerden, farklı ülkelerden çocukların umut dolu öyküleri aynı gökyüzünden süzülüyor.

İmdat! Büyükanne Geri Dönüyor
Salah Naoura, Tudem, 168 sayfa
‘İmdat! Çıkarın Beni Buradan’ ile kalpleri fetheden, dünyanın en çılgın büyükannesi Cordula Nine çıktığı geziden geri dönüyor. Tabii Kazma Ailesi yine hazırlıksız yakalanıyor. Ailenin muhteşem üyeleri her zamaki gibi muhteşem işlere imza atarken Henrik bir köşede unutuluyor. Annesi bahçe işleriyle, babası buharlı lokomotiflerle, ablası moda tasarımlarıyla öylesine meşgul ki onun da hayalleri olabileceği kimsenin aklına gelmiyor. Üstelik Cordula Nine’nin giderken bıraktığı altın külçesini anne-babasına kaptırdığı için bir arkeoloji seti bile alamıyor. Cordula Nine tam da bu sırada olaylara el koyuyor ve bol kahkahalı maceralarına kaldığı yerden devam ediyor.

             
Çocuklara özel maceralar
 
Çocuklara özel maceralar
 
Çocuklara özel maceralar
 
Çocuklara özel maceralar
 

Böcek Çocuk
Vladimir Tumanov, Çınar Yayınları, 232 sayfa
Küçük Gregor bir sabah uyandığında kendini hamamböceğine dönüşmüş bulur. Haşarılıklarıyla insanları çıldırtmakta usta olan Gregor, yaşadığı şehrin kaderini değiştirmek için inanılmaz maceralara atılır. Haşarılıkta ondan aşağı kalmayan yakın arkadaşları Tarakanow kardeşlerle birlikte şehrin tüm acımasız yönetici kadrosunun karşısına dikilir. Başkan Boşkan, emniyet müdürü Corleone, doktor Smund, Franz Samsa bunlardan sadece birkaçı. Görüldüğü üzere kitabın sırrı karakterlerin isimlerinde gizli. ‘Kraliçe’yi Kurtarmak’ ve ‘Haritada Kaybolmak’ kitaplarıyla gönülleri fetheden Vladimir Tumanov hayal gücünün, eğlencenin ve heyecanın sınırlarını zorluyor.

Korsanlar! Bilim İnsanlarıyla Macera Peşinde
Gideon Defoe, Habitus Kitap, 136 sayfa
Tüm dünyada beğeniyle okunan ‘Korsanlar’ serisinin ilk iki kitabı Habitus Yayınları tarafından okurlara sunuldu. Serinin 2012 tarihli film uyarlamasıyla En İyi Animasyon Filmi Oscar’ına aday gösterilen ilk kitabı ‘Korsanlar! Bilim İnsanlarıyla Macera Peşinde’ evlere şenlik bir grup korsanla Darwin’i bir araya getiriyor. Darwin’in bilimsel keşif gemisine İngiltere Bankası’nın altınlarını taşıyan gemi zannederek saldıran korsanlar bilim adamının büyük bir derdine ortak oluyor. Kardeşi Erasmus başpiskopos tarafından kaçırılan Darwin’e ve bilime yardım kararı alınca nefes kesen bir macera başlıyor. Klasik korsan klişelerini yıkan hikâyede dehşete kapıldığınız her an kahkahalarla bölünecek. (Serinin ikinci kitabı: ‘Korsanlar! Balinalarla Macera Peşinde’)

                           
Çocuklara özel maceralar
 
Çocuklara özel maceralar
 
Çocuklara özel maceralar







 

Haberin Devamı

Korsanlar! Bilim İnsanlarıyla Macera PeşindeGideon Defoe, Habitus Kitap, 136 sayfaTüm dünyada beğeniyle okunan ‘Korsanlar’ serisinin ilk iki kitabı Habitus Yayınları tarafından okurlara sunuldu. Serinin 2012 tarihli film uyarlamasıyla En İyi Animasyon Filmi Oscar’ına aday gösterilen ilk kitabı ‘Korsanlar! Bilim İnsanlarıyla Macera Peşinde’ evlere şenlik bir grup korsanla Darwin’i bir araya getiriyor. Darwin’in bilimsel keşif gemisine İngiltere Bankası’nın altınlarını taşıyan gemi zannederek saldıran korsanlar bilim adamının büyük bir derdine ortak oluyor. Kardeşi Erasmus başpiskopos tarafından kaçırılan Darwin’e ve bilime yardım kararı alınca nefes kesen bir macera başlıyor. Klasik korsan klişelerini yıkan hikâyede dehşete kapıldığınız her an kahkahalarla bölünecek. (Serinin ikinci kitabı: ‘Korsanlar! Balinalarla Macera Peşinde’)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!