Çocuklar sahnede ayrımcılığı anlatıyor

Güncelleme Tarihi:

Çocuklar sahnede ayrımcılığı anlatıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2016 09:20

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları’nda bu sezon çocuklar, yetişkinler için sahne alacak. İBB Çocuk Eğitim Birimi’ndeki 8-10 yaş grubundaki öğrencilerin mezuniyetlerinde sahneledikleri ‘Öteki Beriki İlerisi Gerisi’ oyunu geçen sezon büyük ilgi görmesinin ardından, bu yılki programa dahil edildi.

Haberin Devamı

Yönetmen Okan Patırer, ‘Öteki Beriki İlerisi Gerisi’nin Türkiye’de çocukların yetişkinler için sahnelediği ilk oyunlardan biri olduğunu söylüyor. Oyunda ötekileştirme, çocukların gözünden anlatılıyor. Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde seyirciyle buluşmaya başlayan, 8 yaş ve üzerinde her yaş grubunun izleyebileceği oyunun yönetmeni Okan Patırer, ‘Öteki Beriki İlerisi Gerisi’ oyununu ve bu sezon da devam etme kararını anlattı:

‘BÜYÜKLERE SESLENEN BİR OYUN’

“Aslında çocukların oynadığı ancak yetişkinlere seslenen bir oyun bu. Onlara ötekileştirmeden yola çıkarak çocuklukları hatırlatılıyor. Oyunda sekiz episotta ötekileştirmeyi anlatıyoruz.

Okulda otistik olduğu için arkadaşları tarafından dışlanan bir çocuktan, evde kardeşi doğunca ailesi tarafından ötekileştirilen bir ağabeye kadar farklılıklara dikkat çekiyoruz. Bir taraftan da büyüklere içlerindeki çocuğu anımsatıyoruz.

Haberin Devamı

İBB Şehir Tiyatroları Çocuk Eğitim Birimi, Çocuk Tiyatrosu Eğitim Programı için iki yılda bir 8-10 yaş grubundaki çocukları bir yetenek sınavına tabi tutuyor. Sınavı geçenler profesyonel tiyatroculardan dersler alarak oyunlar sahneliyor. ‘Öteki Beriki İlerisi Gerisi’ aslında bir mezuniyet oyunuydu. Fakat geçen mayıs ayında yaptığımız gala gösteriminde büyük beğeni topladı. Ardından İBB Genel Sanat Yönetmenliği tarafından 2016- 2017 sezon programına eklendi. Oyunda eğitim biriminden mezun 36 öğrencimiz rol alıyor. Oyunu birimin eğitmenlerinden Yonca İnal yazdı.”

BAKMADAN GEÇME!