Çocuklar müzikle kaynaşırken, öğreniyor

Güncelleme Tarihi:

Çocuklar müzikle kaynaşırken, öğreniyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2016 09:00

Çocuklarımıza iyi şeyler vermek istiyoruz. Özellikle gelişen ve değişen çağımızda çocuğumuzu daha iyi nasıl yetiştiririz? Çocuklar ileride nasıl mutlu olur? Onların başarısını neler artırır? Bu gibi soruları, her ebeveyn, eğitimci sorar. Çocukların müzik ve sanat eğitimi sayesinde sosyal ve duygusal yanları beslenirse, sanıyorum bu soruların cevapları da verilmiş olur.

Haberin Devamı

Aslında çocukların hepsinde sanat yeteneği bulunuyor. Önemli olan bu yeteneğin iyi ve doğru bir eğitimle ortaya çıkarılmasını sağlamak. Küçük yaşlardan itibaren bu eğitimi alan çocukların hayat başarısı daima yüksek oluyor. Her çocuğun hayatında müzik ve sanat mutlaka olmalı. Aslında çocuğun hayatına müzik doğduğu andan itibaren girmeye başlar. Çocukların hepsinde farklı derecelerde olan bu yetenekler iyi bir eğitimle ortaya çıkartılır.

Okullar birer toplumsal kurum olmalarından dolayı, çok sayıda öğrenciyi ve yetişkin insanı günün önemli bir bölümünde bir araya getiriyor. İnsanlar bu birlikteliğe sadece entelektüel becerilerini ve fiziksel bedenlerini değil, aynı zamanda sosyal ve duysal becerilerini de getiriyor. Birçok çocuk okula, ailesinde duygusal ve sosyal beceri anlamında yeterlilik kazanarak gelirken, bir kısım çocuk kazanmadan başlıyor. Dolayısıyla kazanılmamış bu sosyal ve duygu becerileri okul ve sınıf ortamında çeşitli çatışmalara sebep oluyor. Okul müfredatlarında zamanın önemli bir kısmı bilişsel becerilere ayrılıyor. Öğrencilerin akademik başarıları üzerinde ciddi anlamda durulurken, sosyal ve duygusal yeterlilik alanlarına gerektiği kadar ilgi gösterilmiyor. Halbuki sosyal ve duygusal becerisi gelişmiş öğrencilerin çatışmaları ve istenmeyen davranışları yok denecek kadar az oluyor.

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR ORTAK ÇALIŞMANIN İÇİNDE GELİŞİR

Müzik ve sanatla ilgili aktivitelerde çocuk sosyal ve duygusal anlamda ne öğreniyor? Örneğin; okullarda çocukların çokça karşılaştığı alay edilme, arkadaş edinme, paylaşma gibi sorunları çözebilecek en güzel çalışmalardan birisi, ortak bir çalışmanın içerisinde geliştiriliyor. Sanatla ilgili olarak bu toplu çalışmalardan en güzeli ve başarılısı olarak düşündüğümüz, insanın hiç bir başka materyale ihtiyaç duymadan sadece kendi bedeni ve sesini kullanarak, içinde var olduğu topluluk “Koro”dur.

Çocuklar koroda toplu olarak bir şarkıyı söylerken önce onun sözleri ile hikayesini öğreniyor ve bu çocuğun hayal dünyasını geliştiriyor. Müziği ile de sesleri doğru çıkarmasını sağlayarak, bedenini de işin içine kattığınızda bir bütünlük içerisinde duygularını yönetmeyi, duygularını tanıyarak farkında olmayı ve ifade etmeyi öğreniyor. Bir grupta şarkı söylerken aynı zamanda paylaşma, kendini ifade etme, korkuları, öfkesi ve kaygıları ile baş etme yeteneklerini sağlamlaştırıyor.

Haberin Devamı

MÜZİKLE UĞRAŞIRKEN DİNLEMEYİ, YOĞUNLAŞMAYI ÖĞRENİRLER

Özellikle dezavantajlı bölgelerde yapılan bu tarz ortak müzik sanat çalışmaları arkadaşlık ilişkilerini sürdüremeyen çocuklarda işbirliği, yaratıcılık, grup dışında kalma, ön yargıyı, gelecek kaygısını  ortadan kaldırıp karar verme yetisini geliştiriyor. Her şeyde olduğu gibi müzik ve sanat da bir disiplin işi. Eğer tam konsantre sağlanamazsa öğrenme yeterli derecede oluşamaz. Çocuklar bir enstrüman çalarken dinlemeyi, anlama becerisini, dikkati toplama ve yoğunlaştırmayı, ilgi ve yeteneklerini fark etmeyi öğreniyor. Müzik ve sanatsal çalışmalar sosyal ve duygusal öğrenmedeki sevgi, saygı, dürüstlük, kendini yeterli hissetme, duyarlı olma gibi değerlerin gelişmesine yardımcı oluyor. Sanat eğitimi, çocukta sosyalleşmeyle birlikte uyum içerisinde yaşamayı etkileyerek, kendini ifade etmeyi ortaya çıkartıyor. Toplumsal disiplini geliştirip kaliteyi artırıyor. Bu yüzden, çocuklarımızın hayatını şansa bırakmayalım, en temel becerileri olan sosyal ve duygusal öğrenme enstrümanlarını geliştirelim.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!