Çocuklar için oyun oynamanın 5 faydası

Güncelleme Tarihi:

Çocuklar için oyun oynamanın 5 faydası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2017 10:06

Çocukların ilkokul öncesinde hayatı oyun yoluyla tanıdığını belirten Öğretim Üyesi Hakan Yıldız, “Anne babalar çocuğa oyun oynayacağı yer, zaman ve fırsatı tanımalı. Onların oynadıkları oyunlara saygı göstermeli, mümkün olduğunca oyunlarına katılmalı” dedi. Yıldız, oyun oynamanın 5 faydasını sıraladı:

Haberin Devamı

Çocuklar, ilkokul öncesinde yaşamı oyun yoluyla tanıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Hakan Yıldız, oyunun çocuğun hayatını kaplayan, gelecekteki kişiliğini etkileyen önemli ve ciddi bir etkinlik olduğunu söyledi. Yıldız “Ebeveynler; çocuğun gelişiminde önemli bir yeri olan oyun, oyuncak, oyun zamanı ve ortamına gereken önemi vermeli. Çocuğa oyun oynayacağı yer, zaman ve fırsatı tanımalıdırlar. Onların oynadıkları oyunlara saygı göstermeli, mümkün olduğunca oyunlarına katılmalı. Büyükler de çocuklarla birlikte oyun oynarken, oyunu ciddiye almalı” dedi. Yıldız, oyun oynamanın çocuk için 5 faydasını şöyle sıraladı:

Çocuklar için oyun oynamanın 5 faydası

ONUN İÇİN ÇOK CİDDİ BİR İŞTİR
1 - Onun için en iyi öğrenme yolu birebir etkileşim içinde oynadığı oyunlardır. Oyun, çocuk için ciddi bir iştir. Çocuğun hayal dünyasının ve yaşamak istediklerinin aynası olduğu söylenebilir. Çocukların gelecekte motivasyonu yüksek, girişken, bağımsız düşünüp bağımsız hareket edebilen bireyler olabilmelerine yönelik ortamı hazırlıyor.

Haberin Devamı

2 - Oyun, çocuğun eğlenmesinde ve eğitiminde olduğu kadar gelişiminde de önemli rol oynuyor. Oyun oynayan çocuklar daha sağlıklı ve çabuk gelişiyor.

Çocuklar için oyun oynamanın 5 faydası

DİKKAT SÜRESİ UZUYOR
3 - Çocuğun; sosyal, psikolojik, fiziksel, dil, zeka gelişimi gibi tüm gelişim alanlarına etkisi olan oyun, çocuğun bedenini tanımasını da sağlıyor. Oyun sırasında çocuğun bedeninin tamamı hareket ediyor. Özellikle hareketli oyunlarda kalp atışı, kan dolaşım hızı ve solunum normalin üzerine çıkıyor bu sayede kana bol oksijen geçiyor. Vücut oyunda terliyor ve böylece bedendeki zehirli atıklar dışarı atılıyor. Oyun yoluyla çocuğun hareketlerini kontrol altına alma becerisi gelişiyor. Dikkat süresi uzuyor.

Haberin Devamı

Çocuklar için oyun oynamanın 5 faydası

BOŞ ZAMANI DOLDURMA ARACI DEĞİL
4 - Oyun çocuğun boş zamanını doldurma aracı olarak görülmemeli. Pek çok kural oyun sırasında onlara kolayca öğretilebilir. Ayrıca bu sayede onların kendine olan güveni de gelişiyor. Oyun oynayan çocuk başkalarının duygularını anlıyor. Oyun yoluyla kendi cinsel kimliğini de kazanıyor.

5 - İşbirliği yaparak çalışmayı öğreniyor. Arkadaşlık kurarak toplumsallaşıyor. Oyun, çocuğun çeşitli kavramları keşfederek öğrenmesini sağlıyor. Mantık yürütme, iletişim, konuşma, seçim yapma, düşünme, algılama, sıralama gibi beceriler kazandırıyor. Çocuk, oyun oynarken, oluşabilecek anlaşmazlıkları çözerek problem çözme becerilerini de geliştiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!