GeriSeyahat Çocukla 3 kıta, 7 ülke ve 56 bin km yol
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Çocukla 3 kıta, 7 ülke ve 56 bin km yol

Çocukla 3 kıta, 7 ülke ve 56 bin km yol

Deniz Özgül (38) çevre mühendisi. Önce İzmir, sonra İstanbul’da yaşadı. Sekiz yıl önce Londra’ya yerleşti. Şimdi ise Zürih’te hayatına devam ediyor. Gezmeyi çok seviyor. Oğlu Alaz (4) ve kızı Beliz (10 aylık) ile ülke ülke dolaşıyor. Alaz, daha birinci yaşını doldurmadan üç kıtaya ayak bastı. Özgül ailesinin sıradaki rotası Milan, Genova, Portofino ve Camogli...

Kendinizden bahseder misiniz?
İzmir’de doğup büyüdükten sonra İstanbul’a taşındım.  İTÜ Çevre Mühendisliği’nde okudum. İzmir ve İstanbul’u iş nedeniyle çok gezdim.  Sonra Londra’ya yerleştim. Sekiz yıl Londra’da çalışıp yaşadım.

Çocukla 3 kıta, 7 ülke ve 56 bin km yol


2014 yazında Zürih’e taşındık. Biri Londra, diğeri Zürih doğumlu iki çocuğum var. Şu anda tam zamanlı annelik yapıyorum.

Sizi yollara düşüren ‘Gezgin Anne’ olma fikri nasıl ortaya çıktı?
‘Gezgin Anne’ gezmeyi çok seven ve imkânları elverdiğince gezen bir çiftin, çocuk sahibi olmasıyla ortaya çıktı. Karşıma çıkan seyahat fırsatlarını “Artık bebeğim var” diye geri çevirmek istemedim.

Çocukla 3 kıta, 7 ülke ve 56 bin km yol



Henüz iki haftalık bebekken oğluma pasaport için vesikalık fotoğraf çektirmeye gittik. Bebekle gezmeye yönelik Türkçe kaynak bulunmadığını fark edince de okuduklarımı, öğrendiklerimi ve yaşadıklarımı yazmaya başladım.

Alaz’la üç kıtada nereleri gezdiniz?

Türkiye’de her bölgeyi gezdik. Ardından İsviçre’de Lozan, Montrö, Davos ve Zürih’e gittik.  Göl gezintileri ve kayak amaçlı dağ gezileri yaptık. Dokuz aylıkken San Francisco’ya gittik. 11 aylıkken New York’a gittik. Manhattan’da kaldık.

Bir hafta sonra araba kiralayıp Rhode Island’a gittik. Sonra Providence’ı turladık. Son durağımız  Londra oldu. Sonra fark ettik ki 56 bin kilometre yol yapmışız.

Çocuklu seyahatte nelere dikkat edilmeli?

Çocukla 3 kıta, 7 ülke ve 56 bin km yol

Deniz Özgül çocuklu seyahatle ilgili yazılarını “www.gezginanne.com” adlı blog’unda yazıyor.

Arabayla seyahatte iki saatte bir mola vermek, çocukların ihtiyaçlarını karşılamak ve enerjilerini atmaları için koşmalarını sağlamak gerekir. Uzun bir uçak yolculuğu sonrasında kalınacak yer havaalanına yakın olmalı. Uzun tek yolculuk yerine, parçalara ayırmak daha mantıklı. Yola koyulma vaktini çocukların uyku saatine göre ayarlamak en güzeli.

Seyahatlere çıkmadan önce ne gibi hazırlık yapıyorsunuz?
Önce çocuklara seyahati anlatırım. Aile dostu, çocuklara kucak açan bir kalacak yer ve tatil türü seçerim. Romantik ve sessiz otellerden uzak duruyorum.
Çocukla 3 kıta, 7 ülke ve 56 bin km yol



Deniz kenarında bir otel, doğada bir kamp, pansiyonlar tam çocuklu aileler için. Seyahat çantamdan içecek ve yiyeceği ihmal etmem. Su ve sağlıklı atıştırmalıklar, dezenfektan ve ıslak mendil olmazsa olmazlarım. En önemlisi, aile boyu seyahat sigortası yaptırırım.

Konaklama işini nasıl ayarlıyorsunuz? Bir kriteriniz var mı?
Otellerde daha geniş olan aile odası, aile işletmesi pansiyonlar veya ev kiralamayı tercih ediyorum. ‘Airbnb.com’u kullanıyorum. Çocuklu ailelere öneririm. İçinde mutfak bulunduğundan erken uyanan çocuklarla evde kahvaltı yapmak avantajlı oluyor. Uzun süreli konaklamada çamaşır makinesi olanları tercih ediyorum.

Çocuğuyla hiç uzun yolculuğa çıkmamış olanlara ne gibi tavsiyeleriniz olur?
 İyi bir planlama yapılırsa sanıldığı kadar zor değil. İlk yolculuk en zoru. Sonrasında anne de bebek de alışıyor. Seyahat ederken yardım istemekten çekinmeyin. Check-in esnasında hostesten yanınızdaki koltuğu boş bırakmasını rica edebilirsiniz.

Çocukla 3 kıta, 7 ülke ve 56 bin km yol



El çantasını özenle hazırlayın. Bebek bezi, yiyecek-içecek ve ıslak mendil yeterinden fazla olmalı. Bez değiştirme matı, battaniye, favori birkaç oyuncak, emzikler, ek giysiler, kirliler için plastik poşetler mutlaka bulunmalı yanınızda.

Bebekler ailenin stresini hemen fark ederler. Sakin kalmaya ve rahat olmaya gayret edin. Çocuklarla yemek tartışmasına hiç girmeyin. Heyecandan ve farklı ortamlardan dolayı yemek yemediklerinde veya uyumadıklarında üzerlerine gitmeyin.

Gezgin olmak size neler kattı? Sırada neresi var?
Çocukla 3 kıta, 7 ülke ve 56 bin km yol



Bebeğim oldu diye eve kapanmak zorunda kalmadığımı öğrendim. Türkiye’de doğumdan sonra 40’ın çıkana kadar evden çıkmama olayı var. Yurtdışında tam tersi... “Anne kendini sokağa çıkabilecek kadar iyi hissettiği an, bebeği de alıp evden dışarı çıksın” derler. Ben de sokağa çıktım ve seyahat etmeye devam ettim.

Çocuk dostu ülkeler, şehirler, oteller olduğunu öğrendim. Seyahatlerimiz sayesinde aşırı korumacı olmadım, hijyen takıntım da olmadı. Havaalanı gibi yerlerde emeklemesine fırsat verdim. En önemlisi, farklı dili konuşan ve ten renkleri farklı olan insanları bebeklikten itibaren bildiğinden kimseyi yadırgamıyor. Şimdi Milan, Genova, Portofino ve Camogli gezisine
çıkmaya hazırlanıyoruz.

False