'Çocuk yaşta evlilik istismardır'

Güncelleme Tarihi:

Çocuk yaşta evlilik istismardır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2017 10:40

'Çocuk yaşta evlilik istismardır'

Haberin Devamı

 

Mithat ABAKAN/MANAVGAT, (DHA) - ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde düzenlenen konferansta konuşan çocuk gelişimi uzmanı Sema Ünlü İnci, "Çocuk yaşta yapılan evlilikler, zorla yapılan evliliktir çünkü bir çocuk bunu idrak edemez. Bu da çocuk istismarına girer" dedi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin toplumun çocuk yaşta evlilikler konusunda farkındalığı arttırmak ve bilinçlenmesini sağlamak amacıyla başlattığı Eğitim Projesi kapsamında Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından Manavgat Otogar Toplantı Salonu'nda 'Evcilik mi yoksa evlilik mi?' konferansı düzenlendi. Çocuk gelişimi uzmanı Sema Ünlü İnci'nin verdiği konferansı Büyükşehir Belediyesi Manavgat Koordinatörü İbrahim Büküş, diğer yetkililer ve çok sayıda davetli izledi.
Evlilik, çocuk doğurma gibi sorumlulukları taşımaya hazır olmadan, 18 yaşından küçük gerçekleşen evliliklerin çocuk yaşta evlilikler olarak ifade edildiğini belirten Sema Ünlü İnci, "Çocuk yaşta evlilikler hem kız çocuklarını hem de erkek çocuklarını etkileyen bir sorun. Bunun olumsuz sonuçlarını yaşıyorlar. Ancak cinsiyetler arası karşılaştırmalı olarak baktığımız zaman, çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının daha fazla mağdur olduğunu görmekteyiz" dedi.
"ÇOCUKTAN GELİN OLMAZ"
Çocuk yaşta yapılan evliliklerin toplumun kanayan yarası olduğunu ve sonucunda ortaya çıkan toplumsal sorunların katlanarak arttığını belirten İnci, "Öncelikle 'çocuk gelin' tabirini kullanmamız uygun değil, çünkü çocuktan gelin olmaz. Bu sorunu tanımlarken, daha çok 'çocuk yaşta evlilikler' ifadesini kullanmanın daha doğru olacağını düşünüyoruz. Çocuk yaşta yapılan evlilikler, zorla yapılan evliliktir çünkü bir çocuk bunu idrak edemez. Bu da çocuk istismarına girer. Ayrıca çocuk yaşta evlilik çocuk hakları, insan hakları gibi birçok şeye aykırıdır" diye konuştu.
"TÜRKİYE'DE 3 EVLİLİKTEN BİRİ ÇOCUK EVLİLİĞİ"
Dünyada her yıl 15 milyon kız çocuğunun çocuk yaşta evlendirildiğini kaydeden İnci, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de ise her 3 evlilikten biri çocuk evliliği. Kızların çocuk yaşta evlendirilmesinin birçok ekonomik, toplumsal, yanlış dini bilgiler gibi nedenleri var. Küçük yaşta evlenen çocukların, evlilikte yaşadığı travmaya bağlı olarak gelecek yaşantısı da etkileniyor. Temel güven duygusu zarar görüyor. Çevresindeki kişilerle sağlıklı ilişkiler kurma olasılığı giderek daha düşük hale geliyor. Çocuk yaşta evlenen kişiler eğitim ortamından kopmak durumunda kalıyor. Akranlarıyla oyun oynama, onlarla sosyalleşme, herhangi bir meslek dalında görev alma gibi hakları elinden alınmış oluyor. Daha çok hiç hazır olmadığı anne olmak, eş olmak gibi altından nasıl kalkacağını bilmediği, daha kendi kimliğini ve kişiliğini oturtmamışken, tanımadığı rollerle mücadele etmek zorunda kalmış oluyor."
Konferansta birçok video gösterimi de yapıldı. Konferans soru- cevap bölümünün ardından sona erdi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!