Çocuk yardımına 1 Yeni Kuruş zam yapıldı

BAŞLIĞI okuyunca belki inanmayacaksınız ama gerçek durum bu... 1 Temmuz 2007’den itibaren, ücretlilerin çocuk yardımına günlük 1 Yeni Kuruş, yemek yardımına da 4 Yeni Kuruş zam yapıldı.

Halk arasında zaman zaman kullanılan "Bozdur bozdur harca" diye bir söz var ya işte öyle bir şey!..

1 YENİ KURUŞLUK ZAM

Devlet memurlarına verilen ve gelir vergisinden müstesna tutulan çocuk yardımı; 1 Temmuz 2007’den itibaren, aylık 34 Yeni Kuruş, günlük de yaklaşık 1 Yeni Kuruş artırıldı!..

2007 yılının ilk altı aylık döneminde, aylık 11 YTL 75 YKr olan vergiden müstesna "çocuk yardımı", Temmuz 2007’den itibaren aylık 34 YKr zam yapılmak suretiyle, aylık 12 YTL 09 YKr’a yükseltildi. Çocuk yardımına yapılan, aylık 34 Yeni Kuruşluk zam, günlük hesabıyla yaklaşık 1 Yeni Kuruşa isabet ediyor. Hemen belirtelim, bu yardımdan en fazla iki çocuk yararlanabiliyor. Üç çocuk ya da dört çocuk olması durumunda, iki çocuktan fazlasına, bu yardım da yapılmıyor!..

SSK bu konuda biraz daha bonkör davrandı.

SSK primine tabi tutulmayacak çocuk yardımı, aylık 11.25 YTL’den 11.70 YTL’ye yükseltildi. Başka bir anlatımla, aylık 45 Yeni Kuruş, günlük de yaklaşık 2 Yeni Kuruş zam yapıldı.

Yapılan artışlar sonucu, ücretlilerin çocuklarına isabet eden "günlük çocuk yardımı" 40 Yeni Kuruşa çıkmış oluyor.

Bazı illerde simit 40 Yeni Kuruş olduğu için, bu paraya kuru simit ancak alınabilecek. Simit ve yanında bir çay ise, Türkiye genelinde 40 Yeni Kuruşa hiç mümkün değil!

BABALAR DUYMASIN

Babalar duymasın. Çünkü, son zamla birlikte; çocuk yardımı tutarı aylık 12.09 YTL, günlük 40 Yeni Kuruş oldu!..

Büyükler duyar ve çocuklara günde 40 Yeni Kuruş harçlık verip "Senin harçlığın yasaya göre 40 Yeni Kuruş, hadi bakalım, bozdur bozdur harca" derse, ne olacak?

Burada belirttiğim günlük 40 Yeni Kuruş, aylık 12.09 YTL, 6 yaşından büyük çocuklar için geçerli. 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar biraz daha avantajlılar. Onların, aylık çocuk zammı parası 24.18 YTL.

ÇALIŞMAYAN EŞE 7 YENİ KURUŞ

Devlet memurlarının, çalışmayan eşleri de unutulmadı. Çalışmayan eşe yapılan aile yardımı da günlük 7 Yeni Kuruş artırılarak, günlük 2.35 YTL’den 2.42 YTL’ye yükseltildi.

EMEKLİYE DE 67 YENİ KURUŞ

1 Temmuz’dan itibaren, işçi emekli aylıklarına da günlük 67 Yeni Kuruş, aylık olarak ise 20.22 YTL zam yapıldı. Emekliye yapılan 67 Yeni Kuruşluk zamla, 44 gram dana eti veya 83 gram zeytin ya da yarım kilo domates alınabiliyor!..

ÇORBA PARASI DEĞİL

Sigortalı çalışan işçilerin, sigorta primine tabi tutulmayacak "günlük yemek parası yardımı" da 1 Temmuz 2007’den itibaren 4 Yeni kuruş zam yapılarak, 1.13 YTL’den 1.17 YTL’ye yükseltildi!.. İşçinin bu paraya bir tas çorba içmesi bile mümkün değil. Size belki "fıkra gibi" geliyor ama gerçek durum bu!..

İşveren yanında çalışan işçiye, bunun üzerinde bir "yemek parası" ödediğinde, 1.17 YTL’yi aşan kısmı için "sosyal sigorta primi" hesaplayacak.

İlginçtir, bazen milyar YTL’lerin üzeri kuruş gibi çiziliyor. Bazen de kuruşlar üzerinde, milyar YTL gibi ince hesaplar yapılıyor.
Yazarın Tüm Yazıları