Çocuk ve kadına medeni adli oda

Güncelleme Tarihi:

Çocuk ve kadına medeni adli oda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2017 20:41

Suç mağduru çocuklar ile şiddet mağduru kadınların ifade ve beyan verirken rahat hissetmeleri için 23 şehirdeki 26 adliyede özel hazırlanan 30 adli görüşme odası, bugün kapılarını açıyor.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın talimatıyla hazırlanan ve 24 Şubat’ta yürürlüğe giren yönetmelik uyarınca hazırlanan yeni ve medeni adli görüşme odaları, bugün hizmete açılıyor.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Mağdur Hakları Daire Başkanlığı’nın çalışmalarını tamamlamasıyla, suç mağduru çocuklar ile şiddet mağduru kadınların ifade ve beyan verirken daha rahat hissetmeleri için 23 şehirdeki 26 adliyede özel olarak hazırlanan 30 Adli Görüşme Odası, bugün kapılarını açıyor. SEGBİS uyumlu odaların proje maliyeti 522 bin Euro olarak açıklandı. Bu odalarda mağdurların rahat ortamda bir kez ifadesi alınarak ikincil mağduriyetleri önlenecek.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Adli görüşme odaları, “çocuğun üstün yararı” ilkesi gözetilerek öncelikli olarak mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocuklar olmak üzere, cinsel suç ve aile içi şiddet suçu mağduru kadınlar ile diğer kırılgan gruba mensup mağdurların ifade ve beyanlarının alınmasında kullanılacak.

Haberin Devamı

“Oda” olarak ifade edilse de bu adli alanlar üç bölümden oluşuyor. Mağdurlar, ifadeleri öncesi bekleme odasına alınacaklar. Çocuklar için bu odalarda oyuncaklar ve eğlenceli eğitim materyalleri bulunacak. Mağdurlar ifade ve beyanlarını sadece uzman ve görüşülen kişilerin bulunduğu görüşme odasında verecekler. Bu bölümdeki tüm görüşmeler kamera ile kayıt altına alınacak. Ayrıca gözlem odası bölümünde, cumhuriyet savcısı, avukat, zabıt katibi gibi ilgililer görüşmeyi izleyebilecekler. Bu yargı yetkilileri, mikrofon ve kulaklık aracılığıyla mağdura sorulmasını istedikleri soruları iletebilecekler.

Çocuk ve kadına medeni adli oda

UYAP EKRANI DA VAR

ADLİ görüşme odalarına, iş akışının sağlanması için Bilgi işlem Daire Başkanlığı’nca UYAP ekranları da konuldu. Odalarda hizmet verecek personele hizmetiçi eğitim verildi. Bu bölümlerden sorumlu başsavcı vekilleri ile koordinatörlerinin eğitimleri tamamlandı. Görevlendirilecek psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacılar için Antalya’da düzenlenen hizmet içi eğitim programları ise 6 Mayıs 2017’ye kadar sürecek.

İŞTE O İLLER

Haberin Devamı

Adlİ görüşme odaları, 2012–2014 arasında yürütülen Çocuklar İçin Adalet Projesi kapsamında şu iller ve adliyelerde açıldı: İstanbul Çağlayan, İstanbul Bakırköy, İstanbul Anadolu, Ankara adliyeleri, İzmir, Adana, Bursa, Antalya, Kayseri, Konya, Manisa, Gaziantep, Mersin, Samsun, Aydın, Sakarya, Zonguldak, Malatya, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Çorum, Şanlıurfa, Eskişehir ve Trabzon adliyeleri olmak üzere toplam 30 oda.

BAKMADAN GEÇME!