Çocuk istismarını önlemek için herkes bir şeyler yapabilir

Çocuk istismarı konusu önemli ve gündemden düşürmemek için Onlineanne.com un iki yazarı Melike ve Pınar tarafından kaleme alınan bir kitapçıktan bahsetmek istiyorum. Yurtdışında yaşamakta olan bu iki anne, katıldıkları eğitim ve seminerlerden sonra aşağıdaki notları hazırlamışlar ve ebeveynlerin, eğitimcilerin kullanımına açmışlar.

Haberin Devamı

Bu faydalı notlardan kısa bir seçkiyi paylaşmak isterim:

Çocuk istismarı her ülkede önlemler alınmasını gerektiren bir sorun olarak karşımızda. Bu konuda çalışan uzmanlar fiziksel istismarın çok daha yoğun olduğunu, çocuklarımızın yarısının fiziksel istismar yaşayarak büyüdüğünü, istismarın yanısıra çok yaygın bir ihmal konusunun olduğunu vurgulamaktalar. Her 3 kız çocuktan 1’inin cinsel istismara uğradığı ve bu verilere çocuk gelinlerin dahil edilmediği bir ülkemiz var.

Buna karşılık Türkiye’de çocuk istismarının önlenmesine ilişkin sesler her geçen gün biraz daha artıyor. Bu sadece Türkiye’nin sorunu değil; yurtdışında da bu konuda farkındalığın artmasına yönelik çalışan pek çok organizasyon var. Bundan bir süre önce yurtdışında yaşayan iki Türk anne, çocuklarının devam ettiği devlet okulunun yönlendirmesi ile, çocuklarının ve kendilerinin çocuk istismarını önleme konusunda bilgilendirilmesini içeren bir programa dahil oldular. Bu programın çok yararlı olduğunu düşündükleri için bu süreci detaylı olarak bloglarına (www.onlineanne.com) taşıdılar.

Haberin Devamı

Ailelerin ve çocukların istismar konusunda bilmesi gerekenler konusunda çok aydınlatıcı buldukları bu programın gelir seviyesinden bağımsız Türkiye’deki her çocuğun da hakkı olduğunu düşünüyorlar.

ÇOCUKLARI CİNSEL TACİZ VE TECAVÜZDEN NASIL KORURUZ?

18 yaşına kadar her 4 kız, her 6 erkek çocuğundan biri tacize uğruyor, hem de tacizi yapan çoğunlukla yakınları, bildikleri, güvendikleri biri. Bu kapsamda sınıfta verilecek olan eğitimin içeriği de şöyle özetleniyor:
1. Vücudumuzdaki özel alanların anlatılması: Bu alanlar mayonun kapattığı yerler olarak gösteriliyor.
2. “Hiç kimse sizin özel vücudun parçalarınıza bakamaz ve dokunamaz” üzerinde konuşma: Çocuklara kendilerinin de başkalarının özel yerlerine bakamayacakları ve dokunamayacakları söyleniyor. Bunun tek istisnası canımız acıdığında sorunu anlamak için anne/baba ve doktorun “sizden izin alarak” bakması ve dokunması olarak anlatılıyor. Bu kapsamda dokunma hakkında bilgiler veriliyor. İyi dokunma (Güvenli)-kötü (güvenli olmayan) dokunma ayrımı anlatılıyor. Burada kötü dokunmaların hissettirebileceği -korku, kızgınlık, üzüntü, karışıklık- gibi duygular üzerinde konuşuluyor.
3. “Birisi özel yerlerinize baktığında ya da dokunduğunda yapacaklarımız” üzerinde konuşma: Bu kısım çok önemli;

Haberin Devamı

Çocuk kendisini iyi hissettirmeyen kötü bir dokunuşla karşılaşırsa ne yapması gerektiğini nasıl anlatmalıyız?

Çocuk istismarını önlemek için herkes bir şeyler yapabilir

4 başlık var:

1. Söyleyebileceğin en sert ve en ciddi biçimde HAYIR de.
2. Oradan uzaklaş ve güvenli bir yere gitmeye çalış.
3. Güvendiğin bir büyüğüne anlat.
4. Büyükler seni dinleyip bu konuda bir şey yapana kadar da söylemeye devam et.
4. “Birisi özel yerlerinize baktığında ya da dokunduğunda büyüklerinize anlatmamanız için size söylenebilecek yalanlar” üzerinde konuşma: Burada da çocuklara bu konuda en yaygın yalanlar şunlar, bunları duyduğunuzda sakın inanmayın türevi bilgiler veriliyor.
-Bu bizim sırrımız: İyi sırlar ve zararlı sırlar ayrımı öğretilmeye çalışılıyor. Zararlı sırlar anneye babaya mutlaka söylenmelidir mesajı ile birlikte bu sırlara örnekler veriliyor.
-Tehdit (Sana asla inanmazlar, annen baban seni sevmez yalanı): Buna asla inanmamaları gerektiği anlatılıyor.
-Ödüller (sana para veririm oyuncak alırım): Asla aileden izin almadan hediye kabul etmeme üzerinde duruluyor.
Bu kadar çok şeyi 6 yaşındaki çocukların hatırlamasının çok güç olması nedeni ile bu konuların evde de ara ara tekrarının yapılması, üzerinde konuşulması gerekiyor.

Haberin Devamı

HAFTANIN KİTAP ÖNERİSİ:

Çocuk istismarını önlemek için herkes bir şeyler yapabilir

Samed Behrengi’ nin önemli eseri Küçük Kara Balık daha çok ilkokul ve üstü kesime hitap eden bir kitap ama oğlum Ata (4) öykünün konusunu çok sevdi. Cümleleri biraz kısaltarak okumayı deneyebilir, “arkası yarın” diyerek birkaç parça olarak okuyabilirsiniz.

YENİ YIL HEDİYE ÖNERİSİ:

Resim yapmayı çok seven minikler için harika bir fikir olabilir. Kağıt veya tahta yerine farklı bir yüzeye resim yapabilir, duvara asabilir hatta gece lambası olarak bile kullanabilirmiş. Toromanya.com da gördüm ve çok beğendim. Oğluma kesinlikle almayı düşünüyorum, size de tavsiye ederim.

Çocuk istismarını önlemek için herkes bir şeyler yapabilir

Yazarın Tüm Yazıları