Çocuk gözü ile bayram (3)

BİR çocuğun not defterinden: Bayram sonrası taktikleri.

* * *

Üç-beş kuruş bahşiş kazandık.

Üç-beş dilim baklava, hadi bilemedin birkaç tane çikolata yedik.

Şimdi hepsi bitti, tekrar dertlendik.

Üstelik, pazartesi günü de okullar açılıyor.

Daha, ev ödevleri için kitabın kapağını kaldırmadık, matematik problemlerine el dahi sürmedik.

Artık, içimizi iyiden iyiye efkár (fikirler) basıyor.

Efkár dağıtmak için fazla vakit de kalmadı.

Fikirler üzerimize kalmak üzere!

* * *

Üstelik, büyükler 15 günlük yarıyıl tatilinin yarısını da yediler. Ne yani, ‘‘Evkaf’’ta memur babamızdan sadece 1 hafta fazla tatil yaptık. Ne olurdu, 15 günlük yarıyıl tatilinin üzerine kaymaklı ekmek kadayıfı hesabı, bir de 1 hafta bayram tatili koysalardı!

Peki bu ahval ve şerait altında yılacak mıyız?

Hayır, binlerce hayır!

Hepimiz biliyoruz ki, hak verilmez alınır!

* * *

Haklarımızı şu şekilde alacağız:

1) Pazar akşamı kar duasına çıkılacak. Küçücük boyunlar bükülecek, Allah'a yalvarılacak. Herhalde O, büyüklerin çocuklara yaptığı haksızlığı yanlarına bırakmaz, bizim hakkımızı da teslim eder.

2) Yeni hastalık taktikleri denenecek. Artık, tebeşir tozu yutarak ateş çıkarmayı kimse yutmuyor. Şimdi ne idiği belirsiz hastalıklar moda. Depresyona girmek en iyisi. Girdiğini bir tek sen biliyorsun, kimse ‘‘yok girmedin’’ diyemiyor.

3) Üstelik depresyona girmek çok basit: ‘‘Canım bir şey istemiyor’’, ‘‘hayatın hiç anlamı yok’’, ‘‘zaten beni kimse sevmiyor’’ türü sözler büyükleri can evinden vurur. Ayrıca, durup dururken ağlamak, sık sık valideye sarılıp ‘‘senden ayrılmak çok zor olur’’ demek duble etki yapar.

4) Bol bol ‘‘okumamış ama köşeyi dönmüş’’ insanlardan bahsedilecek. Bu konuda TV'ler çok yardımcı olur. ‘‘Maazallah, futbolcu Abdülrezzak okula gitse idi, ne zaman antrenman yapar, nasıl paraya para demezdi’’ türü hikáyeler geliştirilecek.

5) Tersine ‘‘okumuş ama köşeyi dönememiş’’ insanlar sık sık yerilecek. En iyi örnek peder. ‘‘Baba sen bunca yıl okudun, neden sana ‘Evkaf'ta üç-beş kuruş maaşı çok görüyorlar’’ sözü pederi konuyu derinine düşünmeye ikna eder. Valideye ‘‘canım anam, bunca yıldır babam sana bir kürk bile alamadı’’ diyerek onu pedere karşı kışkırtmak taraf kazanmanızı sağlar.

6) Bol bol nurlu ufuklardan bahsedilecek. Valideye sık sık ‘‘anacığım, benim gelişme dönemimde özgürlüğüme engel olmayın, beni okul gibi basit işlerle meşgul etmeyin, istediğim gibi yetişeyim, seni kuş sütü ile besleyeceğim, sana ne hanlar, hamamlar alacağım’’ denecek. Nurlu ufuklar konusunda, birer Türk vatandaşı olan peder ve valide çok çabuk tav olurlar. Ne kadar çok nurlu ufuk vaat edersen sana o kadar çok inanırlar.

7) Deli numarası yapılacak. Pedere nanik yapmak önce birkaç tokada mal olur, ama sen nanik yapma konusunda ısrarlı olur ve eve gelen misafirlerin çocuklarına ‘‘bevliye uzmanı nasıl olunur’’ diyerek uygulamalı eğitime başlarsan sonunda deli olduğuna inanırlar.

* * *

Neymiş efendim!

Devamlı bayram yapmak için:

1) Ya deli ayaklarına yatılacak.

2) Ya normal yurdum insanı numaraları çekilecek.

Zaten ikisi de aynı kapıya çıkar.
Yazarın Tüm Yazıları