Çocuğunu okula göndermeyen aile yandı

Güncelleme Tarihi:

Çocuğunu okula göndermeyen aile yandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2002 17:38

İstanbul'da ilköğretime devam etmeyen çocuklar tespit edilerek okula dönmeleri sağlanıyor. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmalar sonunda, okula devam etmeyen 21 bin öğrenciden dokuz bini okula geri döndü. Çocuklarını okula göndermeyen aileler hakkında yasal işlem yapılıyor.

İstanbul'da yapılan çalışmalar sonucu ilköğretime devam etmeyen yaklaşık 21 bin öğrenciden dokuz bini eğitime yeniden kazandırıldı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü‘nün hazırladığı Nisan Ayı Değerlendirme Raporu‘na göre, bir milyon 535 bin 33 ilköğretim öğrencisinin öğrenim gördüğü ilde, 11 bin 898 öğrenci okula devam etmiyor.

Devamsızlık nedenlerinin başında ailelerin ekonomik nedenlerle çocuklarını çalıştırmaları, aile parçalanmaları, öğrencinin sağlık durumu ile öğrencinin yurtdışına veya il dışına gittiği halde nakil yaptırmaması geliyor.

Çözüm önerilerinin de anlatıldığı raporda, özellikle ekonomik yönden yetersiz olan ailelerin çocuklarını okul yerine işe gönderdiği belirtilerek, zorunlu eğitim çağındaki çocukların okula devamını sağlamak için bunları çalıştıran aile ve işverenin cezalandırılmasına ilişkin yasaya işlerlik kazandırılması isteniyor.

İlköğretim çağındaki çocukların ailelerce okula gönderilmemesinin suç olduğunu söyleyen İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, 4306 sayılı yasadan sonra her çocuğun sekiz yıllık temel eğitimi alması için ailelerin birinci derece sorumlu tutulduğunu ifade etti. Bu sorumluluğu yerine getirmeyenler hakkında yasal işlem yapıldığını açıkladı.

Şubat ayında yapılan çalışmada, İstanbul‘da çoğunluğu kız öğrenci olmak üzere toplam 20 bin 827 çocuğun okula sürekli gelmediğinin belirlendiğini hatırlatan Balıbey, bunun üzerine ilçe kaymakamları ile il milli eğitim müfettişlerine gereğinin yapılması için talimat verildiğini vurguladı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, okula gelmeyen öğrenciler için yapılan işlemler şöyle:

Devamsızlık yaptığı belirlenen öğrencinin önce adresi tespit ediliyor.

Daha sonra aileye çocuğu okula göndermesi için tebligat yapılıyor.

Aileden bir yanıt alınamazsa durum okul idaresi tarafından ilçe milli eğitim müdürlüklerine bildiriliyor.

İlçe milli eğitim müdürlüğü, kaymakamlıktan onay aldıktan sonra muhtarlar kanalıyla öğrencinin ailesine ikinci bir tebligat yapıyor.

Aileler bu uyarıya rağmen çocuğunu yine okula göndermezse yasanın emrettiği günlük 16 milyon liralık para cezasına işlerlik kazandırmak için ilçe özel idare müdürlüğü devreye sokuluyor.

Bu aşamada aileye para cezasının verileceğinin anlatan üçüncü bir tebligat yapılıyor.

Bundan da sonuç alınamazsa, veli hakkında sulh ceza mahkemelerinde dava açılıyor.

Dava sonunda hakimin vereceği karara göre aile ya para cezasına ya da hapis cezasına çarptırılıyor.

Yetkililer, bu işlemlerin bazen bir yıl sürdüğüne de dikkat çekiyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!