Çocuğumun hayalgücünü nasıl geliştirebilim

Yaratıcılık, önceden birbiriyle ilişkisi olmayan malzeme ve düşünceler arasında bağlantılar kurma, algılama, görebilme, bilinenin ve bilincin sınırlarını aşarak düşünceleri estetik biçimde yeniden düzenleyebilme, bunların yanı sıra düşünce ve eylemde özgünlüktür.

Haberin Devamı

İlk iki yılda çocuk çevresini duyu organlarıyla keşfeder; dokunma, tatma ve görme yoluyla her şeyi denemeye heveslidir. Bu nedenle çevresindeki uyaranların zenginliği onun merak duygusunu kuvvetlendirmek anlamında çok önemlidir.

Çocuğun dili öğrenmeye başlaması, hayal dünyasına başka anlamlar kazandırır. Yaratıcılığın ilk işaretleri, 2-3 yaşları arasındaki “-mış gibi” oyunların içindeki hayalgücü ile kendini gösterir. Bu oyunlarla başlayan birçok deney, sonraları soyut düşünceyi oluşturacak ilk temellerdir.

Anne-babalara öneriler

Çocuğunuza yaratıcı örnekler verin, düşünme ve hayal kurma için fırsatlar hazırlayın.

Çocuğun sorularına bıkmadan cevap verin.

Bir problemle karşılaştığında bunun birden fazla çözümü olabileceğini öğreterek yaratıcı yöntemler geliştirmesini sağlayın. 

Çocuğunuzu fikirlerini şekillendirmeleri için cesaretlendirin ve yapıtlarına saygı duyun. 

Odasını kendi arzusuna göre dekore etmesine izin verin, doğum günü kutlaması gibi çeşitli konularda fikrini alın.

Ev işleriyle ilgili küçük sorumluluklar verin. Ona güvendiğinizi belli edin.

Televizyon seyretmenin olumlu ve olumsuz yanlarını anlatın. Öğretici programlara özendirin. ızlediği programlar hakkında birlikte fikir üretmeye, yorum yapmaya, tartışmaya fırsat tanıyın. 

Hobilere özendirin ve hobilerini geliştirmesi için yüreklendirin. Bunu yaparken çocuğun hayatını hiç boş zamanı kalmayacak şekilde aşırı yapılandırmayın. 

Değişik kültürleri çocuğunuza tanıtın. Çocuğunuzun farklı kültürlerden insanlar tanıyabileceği ortamlar hazırlayın. Farklı kültürlerin yemeklerini denemesini sağlayın. 

Çocuğunuzla birlikte sık sık bir sanat galerisi veya müze ziyaretleri yapın. Birlikte resim ve heykellere bakın, eserler üzerine birlikte konuşun.

Onlara örnek olun, çocuğunuzun yanınızdayken “Ay ben hiç güzel resim yapamam!” gibi cümleler kullanmayın. Eğer çocuğunuz sizin bir şeyler ürettiğinizi görürse bu cesareti kendine örnek alacaktır.

Evinizde çocuğunuza mümkün olduğunca çok malzeme verin ve bunlarla ilgilenmesini sağlayarak, yaşayarak öğrenmesini destekleyin. Evde yerküre ve dünya haritası, farklı yayınlar ve ansiklopediler bulundurmaya çalışın. Ayrıca projeler üretmek, röportaj yayınlanması, makineler yapmak, film çekmek, gazete çıkarmak, beste yapmak, elbise modeli çizmek, sessiz sinema oynamak, harita okumak, kukla yapmak gibi çeşitli aktivitelerle uğraşmasına olanak tanıyın. 

Çocuğunuza yaptığı resmi neden beğendiğinizi anlatın (Örneğin ‘Renkler çok canlı” ya da “Farklı malzemeleri bir arada çok güzel kullanmışsın” demek gibi)... Bu şekilde çocuk hem yeni kavramlar öğrenir, hem resminin değerli olduğunu kavrar.

Yaratıcılığını geliştirecek oyuncaklar seçin. ışe yaramayan malzemeleri çocuğunuz için biriktirin ve bunları kullanması için onu teşvik edin. 

Aile ve ev ortamı kadar yaşıtlarıyla beraber olmasının önemini hatırlayın ve onu zamanında okul öncesi kuruma gönderin.

Yazarın Tüm Yazıları