GeriSeyahat Cocora Vadisi, Kolombiya’da gördüğüm en müthiş yerdi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Cocora Vadisi, Kolombiya’da gördüğüm en müthiş yerdi

Cocora Vadisi, Kolombiya’da gördüğüm en müthiş yerdi

Gezgin Okan Okumuş, haziranda gittiği Kolombiya’nın başkenti Bogota’dan rotasını gezi forumlarında çok methini duyduğu Cocora Vadisi’ne çevirdi. Vadideki dev palmiyelerin, uçsuz bucaksız yeşilliğin yarattığı doğal güzelliğe hayran kaldı.

Okan Okumuş (41), elektrik mühendisi. Beş yıldır Londra’da yaşıyor. Seyahati yaşam biçimi haline getirdiğini söylüyor: “Uzun süredir tüm hayatım gezmek üzerine kurulu. Yılda muhakkak iki ya da üç kez okyanus ötesi seyahat yapmaya çalışıyorum. Kafamda sürekli olarak bir sonraki gideceğim ülkenin hayali ve gezi planları var. Ruhum, en çok çıktığım bu gezilerde şenleniyor ve şifa buluyor.”
Okumuş seyahat anılarını internette “Sınırları Kaldırdım” isimli blog’unda yazıyor (sinirlarikaldirdim.blogspot.com). Yazıları ilgi çekince kitap yazmaya koyuldu. “Latin Amerika’yla ilgili ilk kitabım eylülde yayımlanacak. Farklı kıtalardan 40 ülkeyi anlatacağım, dört kitaplık ‘Sınırları Kaldırdım’ serisinin ilk kitabı bu.” Bugüne kadar 50 civarında ülke gördü. En sevdiği kıta Latin Amerika. Yazıp çizmenin yanı sıra, rock konserlerine gitmeyi ve dünya mutfaklarından farklı lezzetleri denemeyi seviyor.
Haziranda, Kolombiya’ya giden Okumuş, bölge olarak ‘Zona Cafatera’ diye anılan kahve diyarında bir hafta kaldı. Ardından Cocora Vadisi’ne geçti: “İnternetteki gezi forumlarında herkes Cocora’yı çok övüyordu, ben de bu gözde yeri merak ettim ve rotamı bu vadiye çevirdim. Cocora Vadisi, tüm Kolombiya’da gördüğüm en müthiş yerdi” diyor.

/images/100/0x0/55eb1b29f018fbb8f8ab73bb

DÜNYANIN EN UZUN PALMİYE AĞAÇLARI

Cocora Vadisi’ne nasıl ulaştığını şöyle anlatıyor:
“Başkent Bogota’dan Cocora Vadisi’ne ulaşmak için önce Armenia şehrine, sonra da otobüsle Salento kasabasına gitmek gerekiyor. Salento’dan vadiye sık sık dolmuşvari cipler kalkıyor. Eğer buraya Manizales tarafından geliyorsanız, otobüste cam kenarına oturmaya çalışın. Kahve diyarının şahane manzaralarını seyrederken muhtemelen benim gibi cama yapışacaksınız.”
Cocora’nın gezip görülecek yerleri ve burada yapılacak etkinliklerle ilgili şunları söylüyor: “Yemyeşil Cocora’da yürüyüşe çıkabilirsiniz. Parkurlar orta zorlukta. Tepelerden vadinin manzarası enfes. At binebilir, dağ tırmanışı yapabilirsiniz. Mümkünse vadi kalabalıklaşmadan sabahın erken saatlerinde buraya ulaşın ki tur grupları burayı istila etmeden vadinin keyfini çıkarabilesiniz.
Cocora’da 60 metre yüksekliğindeki palmiyeler tüm vadiyi kaplamış, harikulade manzaralar oluşturmuş. Kolombiya’nın simgesi olan dünyanın en büyük palmiye ağaçları, ara sıra çıkan güçlü rüzgârlarda bir o yana bir bu yana savrulması, inatla devrilmemesiyle biliniyor. Üzerlerine bir de sabah sisi çökünce, bu vadi gerçeküstü bir mekâna dönüşüyor. Vadinin o mistik, insana huzur veren haline âşık oldum desem yeridir.”

VİZESİZ VE GÜVENLİ

Konaklama seçeneklerine gelince: “Gezilerimde genellikle couchsurfing aracılığıyla konaklarım. Beni Angelica isimli bir üniversite öğrencisi konuk etti. Ancak konaklama konusunda endişe etmeye hiç gerek yok, Armenia ve Salento’da onlarca otel seçeneği bulunuyor. Üstelik hiç de maliyetli sayılmaz. Diğer yandan, otellere göre daha mütevazı koşullara sahip olan, adlarına ‘posada’ denilen konuk evlerini de düşünebilirsiniz.”
Kolombiya mutfağının Türk damak tadına yakın olduğunu söyleyen Okumuş, “Çiğbörek benzeri ‘empanadas’ı tatmayı, mısır hamurundan yapılan ve muz yapraklarına sarılıp haşlanan ‘tamales’i denemeyi ihmal etmeyin. Yine mısır hamurundan yapılma tereyağlı ‘arepa’ da sokak tezgâhlarının en lezzetli atıştırmalıklarından biri” diyor.
Okumuş’un Kolombiya’ya gideceklere önerileri şöyle: “Vize yok, ülkemize kıyasla ucuz. Salento kasabası ve hemen dibindeki Cocora Vadisi, zaten Kolombiya’ya gitmek için başlı başına bir neden. Kolombiya tehlikeli bir yer zannediliyor. Ancak yaygın kanının aksine, uyuşturucu çeteleri bu ülkede artık önemli bir tehlike arz etmiyor. Bu mevsim Valle de Cocora’ya gitmek için iyi bir dönem. Temmuz ve ağustos ayları yılın ikinci yağmursuz sezonuna denk geliyor.”

Gitmişken Salento’yu gezin

Cocora Vadisi’nin yanı sıra Salento kasabası da Kolombiya’da görebileceğiniz en şirin yerlerden. Öyle renkli ki, kaldırıma oturup çevreyi bile seyretseniz tüm gün fark etmeden geçebilir. Zanaatkârların el işlerini sergilediği, kasabanın ana caddesi Calle Real’i boydan boya geçtikten sonra, 238 merdiveni tırmanıp Cocora Vadisi’nin büyüleyici manzarasını içinize çekin.

Cocora Vadisi, Kolombiya’da gördüğüm en müthiş yerdi

False