CMK paketi Meclis'ten geçti: Cinsel istismar ile sarkıntılık ayrıldı

Güncelleme Tarihi:

CMK paketi Meclisten geçti: Cinsel istismar ile sarkıntılık ayrıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2016 20:05

Kamuoyunda tartışmalara ve tepkilere neden olan cinsel istismarda ceza ertelemesiyle ilgili bölümü çıkarılan Ceza Muhakemesi Paketi dün Meclis’te yasalaştı.

Haberin Devamı

Samsun’da yerel mahkemenin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi (AYM), TCK’nın, çocuğun cinsel yönden istismarını düzenleyen 103. maddesinin birinci fıkrasını iptal edip yeni düzenleme için 6 ay süre vermişti. Kabul edilen yasayla AYM’nin iptali ile 11 Aralık’tan sonra doğacak olan yasal boşluk giderilmiş oldu. 

 12 YAŞ SINIRI

Çocuğa cinsel istismar, vücut dokunulmazlığı, patlayıcı madde bulundurma ve nitelikli dolandırıcılık suçlarında cezaların alt sınırı artırıldı.

Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi 8 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılacak, cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması halinde 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek. Mağdurun 12 yaşını tamamlamamış olması halinde verilecek ceza, istismar durumunda 10 yıldan, sarkıntılık durumunda 5 yıldan az olamayacak.

Haberin Devamı

Cinsel istismar, vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleşmesi halinde, 16 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezası uygulanacak. Mağdurun 12 yaşını tamamlamamış olması halinde verilecek ceza 18 yıldan az olamayacak.

Uzlaştırıcının sadece hukuk fakültesi mezunlarından seçilmesini öngören metin, hükümetin önergesiyle Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın istediği şekilde değiştirildi. Avukatlar veya hukuk öğrenimi görmüş kişiler uzlaştırıcı olabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!