"Club, kafeterya bunları sökün"

Güncelleme Tarihi:

Club, kafeterya bunları sökün
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2017 20:54

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, spor salonlarında ‘arena’ isminin kullanılmasına tepki göstererek “Biraz ağır olacak ama hayvanların yarıştırıldığı Avrupa’daki arenaları spor salonlarında isim olarak kullanmak şık değil” dedi. Erdoğan belediyelere de “Club, kafeterya benim değil ki. Bu tabelaları sökün” çağrısı yaptı. Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde 8. Uluslararası Türk Dili Kurultayı’nda konuşan Erdoğan, özetle şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

ADETA KÜLTÜREL BİR FELAKET

“Alfabe değişikliğinden sonraki sürecin doğru yönetilememesi adeta kültürel bir felakete maruz kalmamıza yol açmıştır. Dil gibi hayati bir meselenin ideolojik tartışmaların aracı haline getirilmesinin acısını hâlâ çekiyoruz. Türk dilinin konuşulduğu geniş coğrafyada yürüteceğimiz kapsamlı çalışmalar içinde öncelikle kendi dilimizi geliştirmeye ihtiyacımız var. Türkiye’nin giderek derinleşen uluslararası ilişkileriyle iş ve eğitim için ülkemizi tercih eden yabancıların sayılarının her geçen yıl artması Türkçe öğretimi konusunda önemli bir potansiyel ortaya koymuştur.

ESKİDEN KIRAATHANE VARDI BİZDE

Gerçekten bir özentidir gidiyor. Kendi dilimizin zenginlikleri varken bu özentilerle adeta biraz ağır olacak ama hayvanların yarıştırıldığı malum Avrupa’daki arenaları kalkıp spor salonlarında isim olarak kullanmak pek de kibar değil, şık değil. Biliyorum yarın yazılı ve görsel medya bunu alıp bunun üzerinden bindirecek, varsın bindirsin. Ama biz doğruları konuşalım. Siz bilim insanlarımız bunları konuşmadığı sürece işte genç nesiller bunun bedelini farklı şekilde ödüyorlar. Teknolojinin tüm dünyayla birlikte bizi de belirli sınırlara ve dillere mahkûm etme tehdidi karşısında Türkçe’ye daha sıkı sahip çıkmak mecburiyetinde olduğumuz bir dönemden geçiyoruz. Eskiden kıraathane vardı bizde. Şimdi bakıyorsunuz buraların isimleri club olmuş, kafeterya olmuş. Yani ne güzel kıraathanemiz var. Nedir bu kıraathane? Burada gazete oku, kahveni içi, çayını iç ve burada adeta sohbetle beraber zenginleş, bildiklerini karşıya sen ver karşının bildiklerini de sen al. Ama bunlar diğerini nereye terk etti işte bu kafeteryalara, clublara. O da bizim dilimiz değil, club.

Haberin Devamı

BENİM OLANI NİYE KULLANMIYORSUNUZ

Bu benim değil ki, benim olanı niye kullanmıyoruz, bunları kullanalım. Bunları belediyelerimize yaygınlaştır diyoruz, bunları diyoruz, gelin engelleyin bütün bu tabelaları sökün. Bu senin en doğal hakkın. Neyi müsaade edersen onu asmak zorunda, onu oraya koymak zorunda. Ama yaptıramıyorsunuz, herkes bir yerlere şirin görünmenin gayreti içerisinde. Kurultayımızın sonuç bildirgesi olacaktır. Sonuç bildirgesinin içinde bunların yer almasında büyük fayda var. Türk dilinin tüm dünyada hak ettiği yeri alması konusunda hayırlı ve önemli gelişmelerin müjdecisi olduğuna inanıyorum.

Haberin Devamı

TÜRKÇEMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Küresel düzeyde faaliyet gösteren firmalarının Türkçe’yi görmezden gelmeleri veya özensiz şekilde kullanmaları tabii ki hepimizi üzüyor. Halbuki biz henüz bilgisayarlarda harf ve imla işaretlerinin yerleri Türkçe’ye göre düzenlenmiş olan F klavye kullanımını dahi yaygınlaştırabilmiş değiliz. Dilimizle birlikte milli ruhumuzun da zayıfladığı gerçeğini kabul etmeli ve bu konudaki tedbirleri ona göre hep birlikte almalıyız. Dilimizin zenginliklerinin tamamını kucaklayan anlayışla Türkçemize sahip çıkacağız.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!