Clinton mu? Züüzzt! Bir de bize bakın!

Kurthan FİŞEK
Haberin Devamı

Dünyanın gündemini Bill Clinton kapattı. Ne yapmış? Günahı neymiş, niceymiş? Üç paçoza sarkmış...

Gerçi Hillary de pek matah değil, ama, onların yanında ‘‘Miss Universe’’...

Devlet büyüklerine ‘‘bühtan etmek’’ kolaydır. Her gördüklerinin elini avuçlarının içine aldıkları, her karşılaştıklarını öptükleri için, her yakaladıklarını şaaptıkları varsayılır.

Yazık oldu Clinton'a... Çiller'le tastamam 23 dakika başbaşa kaldığı Oval-Oral Office'in tadını bile doğru-dürüst çıkaramadı.

Kendimize bakalım şimdi...

* * *

1 Tarihin ‘‘en ünlü zampara’’sı, İstanbul'a III. Ahmet döneminde gelmiş, vezir-vüzeranın ikramını görmüştü. Derken, Reisülküttap İsmail Efendi'nin konağında, harem dairesine sarkmak isterken yakalandı, ev sahibi tarafından oracıkta coitus per anum'a uğratıldı. Adını söyleyin.

a. Casanova

b. Don Juan

c. Sezar Borjiya

d. Lord Byron

2IV. Murat döneminin ünlü meczup ve teşhircilerinden Osman Dede, tastamam 50 yıl, yaz-kış demeden, Aksaray'daki Yeniçeri kulluğunun önünde çıplak oturmuştu. Padişah oradan tebdil geçerken, Osman Dede, IV.Murat'tan annesini istedi. Padişah ne dedi?

a. Urun eşşoğlunun kellesini!

b. Sübyancı mısın nesin?

c. Yaşından başından utan!

d. Verdim gitti!

3‘‘Tesettür’’, Bursa'ya göçle gelen Çerkez dilberlere sarkıntılığa tepkiydi. Ama, Fatih döneminde bile, Bursa'da kadınlı-erkekli saz âlemleri yapılır, suç sayılmazdı. Böyle bir toplantıya karısıyla katıldığı için Bursa Müftüsü'ne ne ceza verildi?

a. Görevden azil

b. Kırk kırbaç

c. Sürgün

d. İkaz

4Osmanlı'nın cinsel suç cezaları, 16'ncı yüzyılda şiddetlenmişti. İmamın karısını ayartıp alıkoyan, gizlemek için de erkek kıyafeti giydiren genç Yeniçeri'ye dönemin bostancıbaşısı Ferhat Ağa ne ceza verdi?

a. Çarmıha germe

b. Kasap çengeline asma

c. Kazığa oturtma

d. Kemiklerini kırıp Boğaz topuyla atma

5Cinsel gücünü artıracak şifalı otları almak için tebaasına ‘‘amber vergisi’’ salan, haremde cariye kovalarken geçirdiği kalp kriziyle ölen Osmanlı padişahı kimdi?

a. II. Ahmet b. III. Ahmet

c. IV. Murat d. Deli İbrahim

6 1905 yılında İstanbul'a gelen Morgan Cambaz Topluluğu'nun 14 yaşındaki büyük kızına göz koymuş, ona bakan, sarkıntılık eden herkese ‘‘siyasal suçlu’’ muamelesi yapıp hapse atmıştı. Abdülhamit'in, kızın adıyla ‘‘Margret’’ diye anılan bu ünlü başzaptiyesi kimdi?

a. Haydar Paşa b. Fehim Paşa

c. Ferit Paşa d. Celal Paşa

CEVAPLAR: 1) a, 2) d,

3) d, 4) d, 5) a, 6) b.













Yazarın Tüm Yazıları