GeriMutfak Tüyoları Çıtır çıtır böreklerin 8 sırrı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çıtır çıtır böreklerin 8 sırrı

Çıtır çıtır böreklerin 8 sırrı

Börek beş çaylarının vazgeçilmez ve en lezzetli hamur işidir. Çoğu zaman dışarıdan alınsa da evde de ağızda dağılan börek yapmak sandığınız kadar zor değil. İşte misafirlerinizin bir dilim daha isteyeceği çıtır börek yapmanın ipuçları…

Böreğinizin hamurunu kendiniz hazırlıyorsanız...

-- Hamurunuza yağ katmaya ve hamuru yağ sürerek açmaya özen gösterin.

-- Hamurunuzun daha kolay kıvam alması ve pişerken çıtır çıtır olması için yoğurma sırasında içine süt katmayı ihmal etmeyin.

Böreğinizi hazır yufkadan yapıyorsanız...

Hazır yufka böreğini çıtır çıtır yapmanın birçok yolu vardır. Bunların en önemlileri içine sürdüğünüz harçlardır.

-- En basit ve pratik harç su ve sıvı yağ karışımından oluşur. Bir kap içinde eşit miktarda sıvı yağ ve suyu karıştırıp yufkanın katları arasına sürdüğünüzde daha önce yaptıklarınızdan daha gevrek bir börek elde edeceksiniz.

Çıtır çıtır böreklerin 8 sırrı

-- Bir diğer basit yöntem ise sulu harçtan daha etkili olan sütlü harçtır. Önceki harçta olduğu şekilde süt ve sıvı yağı eşit miktarda karıştırın ve yufka katları arasına sürüp, böreğinizi bu şekilde pişirin.

-- En etkili harçlardan biri ise sirkeli harçtır. Sirkeli harcı hazırlarken, bir kap içinde yarım su bardağı kadar sıvı yağ, biraz un ve tuzu iyice karıştırın. Ardından un ile eşit miktarda sirke ekleyip, boza kıvamına gelene kadar çatal yardımıyla çırpın. Sonrasında bu harcı yufkaların arasına sürüp, böreğinizi bu şekilde pişirin. Sirkeli harcı kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, hızlı bir şekilde hareket etmektir. Çünkü eğer hızlı davranmazsanız, harcınız katılaşıp, istemediğiniz bir kıvama gelebilir.

Çıtır çıtır böreklerin 8 sırrı

-- Diğer bir harç yöntemi ise kuru un ve margarin kullanmaktır. Öncelikle yufkanızı serip, erittiğiniz margarini yufkaya sürün. Ardından bir elek yardımı ile margarin üzerine un serpip içine koymak istediğiniz malzemeyi koyun ve böreğinizi çok sıkı olmayacak şekilde sarıp öyle pişirin.

-- Bu harçlar dışında, böreğinizi fırına vermeden önce üzerine yumurta ve yarım bardak kadar sade sodayı karıştırıp sürmek de böreğinizin gevrekleşmesine yardımcı olacaktır.

-- Böreğinizi sardıktan sonra buzdolabında bekletip buzu çözülmeden pişirmek de böreğinizin çıtır çıtır olmasını sağlar.

 VE İŞTE KOLAYCA YAPABİLECEĞİNİZ 'KEK KALIBINDA SEBZELİ BÖREK' TARİFİ

False